A csíkszeredai megyeházán lesz az ANANP megyei kirendeltsége

(0 Szavazat)32 megjelenítés

A Természetvédelmi Területek Országos Hatóságának (ANANP) megyei kirendeltsége a csíkszeredai megyeháza épületében kap helyet, a negyedik emeleti irodát Hargita Megye Tanácsa használatba adja a hatóságnak. A megyei kirendeltség a megyeháza 422-es irodájában lesz megtalálható, a vonatkozó szerződést Borboly Csaba megyeelnök és Adi Croitoru, a hatóság elnöke írták alá.

A bukaresti székhelyű hatóságnak szüksége volt egy irodahelyiségre ahhoz, hogy regionális feladatait minél jobban el tudja látni, ehhez biztosítottak helyet számukra a megyeháza épületében. A szerződés 2019 végéig érvényes, a hosszabbítás lehetőségével.

Hargita megye kivételes természeti tőkével rendelkezik, Európa egyedi biokulturális régiója. A természetvédelmi területek megfelelő kezelése turisztikai és mezőgazdasági szempontból is kiemelkedően fontos. Ezeknek a területeknek a kezelése az ANANP feladata, és egy megyei kirendeltségen keresztül valósítja azt meg.

Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a természetvédelmi területek kérdését, ezért támogatja az ANANP tevékenységét, az irodahelyiség biztosításával is, esélyt adva egy átfogóbb, és ezáltal hatékonyabb szemléletmód meghonosodására.

Ahogy azt már az ember-medve konfliktusok mentén kialakult helyzetből is látjuk, hatékony természetvédelem a helyi közösségek bevonása nélkül nem valósulhat meg, ezért a kezelés során együtt kell működni a különböző érintett szereplőkkel, így az önkormányzatokkal, területtulajdonosokkal, mezőgazdasági és állattartási intézményekkel, szervezetekkel, egyéni vállalkozókkal, erdészetekkel, vadásztársaságokkal, hegyimentőkkel, csendőrséggel, oktatási intézményekkel stb. Ezért a megyei hatóság tevékenysége a védett élőhelyek, növény- és állatfajok monitoringja, valamint a különböző engedélyek kibocsátása mellett kiemelkedő figyelmet kell fordítson a különböző szereplőkkel való kapcsolattartásra és együttműködésre.

– Az RMDSZ parlamenti frakciójával együtt kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a létrehozandó megyei kirendeltség ne elszigetelten működjön, hanem szoros kapcsolatokat alakítson ki az önkormányzatokkal, a Hargita Megye Tanácsának keretében működő munkacsoporttal és a különféle érintett intézményekkel, szervezetekkel, ugyanakkor a területeket eddig kezelő szervezetekkel is. Bízom abban, hogy sikerül ezt a tevékenységet úgy megszervezni, hogy Hargita megye, Székelyföld egy természetvédelmi központtá váljon, amely hozzájárul a térség lakosainak megélhetéséhez, és amelyre minden székelyföldi lakos büszke lehet – nyilatkozta Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2019. január 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774