A csíkszeredai kórházba látogatott a medve

A hatóságok tehetetlenek, amíg nem történik „valami”

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Futótűzként terjedt a hír, hogy július 18-án, szerdán délután egy hárombocsos anyamedve kószál a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közvetlen közelében. Mobiltelefonnal több kórházi alkalmazott is megörökítette a hívatlan vendégeket. Az esetről elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be közösségi oldalán. Nem csoda, hisz a medveészlelés alig pár tíz méterre történt lakóházától, ahol családjával együtt él.

– Eddig, mint megyei tanácselnök Hargita megye lakosainak védelmében emeltem fel hangomat a megszaporodott medvék, és az ebből kifolyólag tetemesen megnövekedett vadkárok és emberre történő támadások esetén! Most, mint magánszemély is érint a ma délután észlelt medvék ijesztő közelsége, hisz alig pár méterre volt a medve a kertünktől, ahol a gyermekeim nap mint nap játszanak a nyári szünetben. A XXI. században, egy megyeközpontban kell rettegnünk egy vadállattól? Abszurdum! – nyilatkozta az esti órákban Borboly Csaba.

Az esetről személyes oldalán is beszámolt: „Gyakorlatilag 25 méterre a házamtól. Most itt vannak a vadőrök és a zsandárok, megpróbálják elijeszteni. Sajnos nincs több törvényes eszköz, még az elszállításról is a minisztérium dönt, és nem azonnal” – olvasható a bejegyzésben.

– Kérni fogjuk a medvecsalád mielőbbi elköltöztetését a vadászegyesülettől és a minisztertől. Ugyanakkor kérjük a minisztert, hogy sürgősséggel hagyjanak jóvá egy decentralizált beavatkozási szabályt a lakott településeken gyakran megjelenő példányokra vonatkozóan – hangsúlyozza közösségi oldalán a megyeelnök. Az elmúlt időszakban Csíkszereda több pontján is két-, illetve hárombocsos anyamedve jelenlétéről érkezett lakossági panasz a megyei tanácshoz.

Többen láttak kétbocsos anyamedvét a csíksomlyói sípályán és környékén, továbbá Csíkszereda Csíkszentkirály felőli bejáratánál, az OMV töltőállomás közelében. Az elmúlt hetekben a csíkzsögödi Natúr lakóparkban élők jelezték, hogy a házak közelében egy hárombocsos anyamedve ütött tanyát. Tegnap délután a csíkszeredai kórháznál észlelték a medvéket.

– Támogattuk s továbbra is támogatjuk a medvepopuláció menedzsmenttervét, de a tervtől a megvalósításig hosszú az út. S nagyon úgy néz ki, hogy a medvéknek is és az embereknek is fogy a türelmük. Elfogadhatatlan és felelőtlen az a magatartás, amely engedi, hogy a medvék lassan a játszótérre költözzenek – írja Borboly Csaba.

Borboly Csaba arra kéri a csíkszeredaiakat és a városhoz tartozó településrészek lakóit, ha lakókörnyezetükben medvét észlelnek vagy van tudomásuk róla, jelezzék az info@borbolycsaba.ro e-mailcímen. Az eddigi észleléseket a csatolt térképen jelölték meg.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2018. július 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774