A csíksomlyói búcsúra kiépítik a Mária Út Parajd–Csíksomlyó szakaszát

A projekt elsősorban az út menti településeknek jelent jövedelmet

(0 Szavazat)129 megjelenítés

A tervek szerint fejlesztik és tartalommal, programokkal töltik meg a Hargita megyében haladó öt Mária Út egyikének, a Parajd–Csíksomlyó szakasz utolsó száz kilométerét, amelyet már jövő évben kihasználhatnak a csíksomlyói búcsúra zarándokolók. A munka már elkezdődött, elkészült 15 információs tábla, amit kihelyeznek az érintett településeken. Az elképzelés sikeressége érdekében fontos a helyi önkormányzatok segítsége, és hogy magukénak érezzék a projektet, hangzott el azon a december 15-i megbeszélésen, amelyet a csíkszeredai megyeházán tartottak az érintettek.

A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barabás Csaba kabinetvezető, Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út koordinátora, Szabó Károly, a Csíkszéki Eke elnöke, Mezey Zsolt a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás képviseletében, illetve az érintett települések elöljárói: Bokor Sándor Parajdról, Geréb Péter Farkaslakáról, Bálint Elemér Oroszhegyről, Kozma Lajos Zetelakáról és Molnár Tibor Szentegyházáról.

A felújításban prioritást élvez a Parajd–Csíksomlyó közötti útvonal, ismertette Molnár Sándor. Beszámolt: a Mária Út fejlesztésére legutóbb 13 700 lejt utalt ki Hargita Megye Tanácsa, ebből finanszírozták a 15 információs táblát, az új hatnyelvű oklevelet és a szárazpecsétet. A zarándokútleveleket pecsétekkel látják el, ezek a településeken az útvonalon levő üzletekben, vendéglátó egységekben lesznek megtalálhatók. A további munkálatok során kitábláznak minden fontos útkereszteződést, és tavasszal kiépítik a szóban forgó szakaszt, illetve népszerűsítik azt a külföldi zarándokok körében is.

Az elképzelés szerint a csíksomlyói búcsúra érkezők a Parajd–Csíksomlyó közötti szakaszt gyalog teszik meg. Parajd lesz a kiindulópont, ahol bejelentkeznek és megkapják a zarándokútlevelet, Csíksomlyó pedig a cél, ahol az elismervényt nyújtják át a zarándokoknak.

Barabás Csaba elmondta, az ötlet a spanyolországi Szent Jakab-zarándokút mintájára született, ahova évente zarándokolnak el annyian, mint ahányan a csíksomlyói búcsúra érkeznek. A zarándokútvonalak kiépítése gazdasági előrelépést is jelent, amelyből a helyiek profitálnak. Mint ismertette, számításaik szerint, az útvonal menti településeken 75 százalékkal nőhet a vendégéjszakák száma. Hozzátette: a fejlesztés mindenképp minőségi ugrást jelent a közel tíz éve meglevő zarándokútvonalon, illetve a hosszú távú terv, hogy meghosszabbítsák azt az időszakot, amit a turisták, zarándokok itt töltenek. Barabás Csaba elmondta: elsősorban jövőre a pünkösdi búcsú időszakát kell népszerűsíteni, a szakasz megtételéhez szükséges tíz napra biztosítani a zavartalan zarándoklatot az érdeklődőknek, ebbe bevonni önkénteseket, magán személyeket, illetve érdekeltté tenni a lakosságot. Hozzátette: a települések jelöljék ki maguknak azt az útvonalat, amelyen szeretnék, hogy a zarándokok végighaladjanak a helységben.

Borboly Csaba azt mondta, bizakodó a projekt kapcsán, úgy véli, ha jól dolgoznak, sikertörténet lehet az elképzelés. A jelenlevő elöljáróknak azt javasolta, látogassanak meg zarándokszállásokat, és itthon nézzék meg, hogy milyen épületeket lehet felhasználni szálláshelyek kialakítására. Idegenvezetőket kell alkalmazni, illetve a későbbiekben a lovas zarándoklat lehetőségét is ki kell dolgozni, tette hozzá a megyeelnök. Az érintett települések képviselőit az együttműködésre biztatta, a zarándokok érkezése fel fogja dobni a települések hangulatát, vélekedett.

Szabó Károly azt mondta, minél szélesebb körben meg kell ismertetni a Mária Utat. Molnár Sándor hozzátette, hosszú távon a marosvásárhelyi repülőtér közelsége is pozitívan fogja befolyásolni a projektet.

A jelenlevők minden településről kijelölték a kapcsolattartó személyeket, és megegyeztek abban, hogy januárban elkezdik a népszerűsítő munkát. 2017-ben kiemelkedően támogatta a projektet Geréb Péter, Farkaslaka alpolgármestere, akinek munkájáért Nagy Kopeczky Kálmán néhai zarándokról elnevezett díszoklevelet nyújtott át Molnár Sándor.

Csíkszereda, 2017. december 15.   


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774