A csíksomlyói búcsú elleni merénylet elkövetője Székelyföldre látogat

(0 Szavazat)19 megjelenítés

Az az ember, aki miatt a csíksomlyói búcsú ma nem a világörökség része, ahol méltó helyen képviselné az erdélyi magyarság ezer éven át teremtett kulturális  örökségét, ma itt van Székelyföldön, Csíkszeredában. 

Vagy amnéziában szenved, vagy hazudik: az általa vezetett kormány volt az, aki 2016-ban, az egyesülés napján különleges ajándékkal lepte meg az erdélyi magyar embereket: megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék a világörökségi listára, tagadva ezzel Székelyföld létét és az erdélyi magyarság szellemi örökségének értékeit. – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

Miután kiderült ez az aljas cselekedet, Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólította, hogy azonnal váltsa le a kulturális miniszterét. Ezt Ciolos nem tette meg, ezzel is bizonyítva azt, hogy tudott a kulturális örökségünk ellen tervezett merényletről, sőt, jóvá is hagyta azt.

S még ha tetézni kellene: miután az RMDSZ minden fórumon, a nemzetközi szakmai szervezetekhez is fordulva tiltakozott a megbélyegzés ellen, Cioloș kormány, Lazăr Comănescu külügyminiszter révén vállalta, hogy haladéktalanul újra felterjeszti a búcsút a világörökségi listára, amit szándékosan elmulasztott. Az ilyen cselekedetekre van egy szép magyar szó: hazudtak.

De nem csak ez egy fekete pontja van Cioloș-kormánynak. Hargita megyébe több mint 30 ember került kórházba, a székelyföldi gazdáknak több milliólejes nagyságrendű kárt okozott az, hogy a Cioloș-kormány, néhány közösségi média felületen megosztott, majd a sajtóban megszellőztetett büntetőperes fenyegetések okán közvitáról visszavonta a nagyvadak kiemelésére vonatkozó rendelettervezetet. Tehát az önmagát demokratának tartó kormányfő nem volt képes rávezeti minisztereit, hogy a demokrácia egyik eszközét, a közvitát végigvigyék, meghallgassa a véleményeket és egy megfelelő szakmai döntést hozzon, ahogy egy úgynevezett „szakértői kormánynak” illik.

Nos, ez az ember egyszer kérjen elnézést, kövesse meg az erdélyi, a székelyföldi magyarokat és ne tetszelegjen kulturális örökségünk tisztelőjeként. Mi a tetteket tiszteljük, és nem az ígéreteket, a kétkulacsos politikát pedig ezer éve megvetjük Székelyföldön. – zárta nyilatkozatát a megyeelnök.

Csíkszereda, 2018. október 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774