A csíki polgármesterek egyetértenek a gazdák követeléseivel

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Az APIA-támogatások kérelmezésének ügye és a június 3-i sepsiszentgyörgyi gazdatüntetés is téma volt a csíki polgármesterek május 29-i, péntek reggeli találkozóján, amelyet a csíkszeredai megyeházán tartottak, Hargita Megye Tanácsa szervezésében. A településvezetőkön kívül részt vett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila parlamenti képviselő, Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, valamint Márton István, a Hargita Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke.

A polgármesterek felvetették azt a problémát, hogy az APIA-támogatások idei rendszere rossz, nagyon leterheli a polgármesteri hivatalokat, amelyek, bár felelősségük csak a kérelmező gazdáknak szükséges igazolások kibocsátására korlátozódik, vállalják az iratcsomók összeállítását, amelyet a gazdáknak személyesen kell benyújtaniuk a kifizetési ügynökségen. Ez lassítja az ügyintézést, korábban ugyanis csoportosan is le lehetett adni a dossziékat. Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere elmondta, hogy fejetlenség uralkodik a bevezetett rendszerben, és az általa vezetett hivatalban a gazdasági osztály ebben az időszakban csak ezzel foglalkozik, sőt más osztályról is besegítenek alkalmazottak. Szerinte ekkora mennyiségű munkát lehetetlen elvégezni június 15-ig, így a megoldás az lenne, ha meghosszabbítanák a határidőt.

A csíki polgármesterek egyetértettek abban, hogy támogatják a Sepsiszentgyörgyre tervezett június 3-i, keddi tüntetést, amelyen részt vesz a Hargita Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete is. A gazdák a tej árának alakulása miatt tiltakoznak, továbbá a szarvasmarhák exportjának felszabadítását, az elmaradt mezőgazdasági támogatások folyósítását, a mezőgazdaságban használt üzemanyag résztámogatását és a hátrányos helyzetű vidékeken élő farmerek kiemelt felkarolását követelik.

 

Csíkszereda, 2015. május 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774