A csíki helyi választottak tizenhat pontja

A megyeházán tartott találkozón összegezték kifogásaikat és javaslataikat

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Tizenhat pontban foglalta össze Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, az Alcsíki Kistérségi Társulás elnöke a csíki választott tisztségviselők kifogásait, problémafelvetéseit, amelyeket az elöljárók a szeptember elsején, csütörtökön, a csíkszeredai megyeházán tartott találkozójukon fogadtak el. A térség polgármesterein és alpolgármesterein kívül jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila parlamenti képviselő, valamint Becze István, Dajka Tünde és Kolozsvári Tibor megyei tanácsos is.

A felsoroltak közül az egyik gond az, hogy még nem született megoldás az egységes és átlátható közalkalmazotti bérezési rendszer megteremtésére, mert „megengedhetetlen, hogy az önkormányzatban egy könyvelő az ő felelősségével, törvényességi láttamozási pótlékkal együtt, nettó 1200 lejt keressen”, miközben más közintézményben a könyvelő bére 3000 lej. A településvezetők extra nyugdíja kapcsán a polgármesterek megjegyzik, hogy azt nem kérték, azt viszont kérik, hogy a több országban már alkalmazott, nemzetközi precedenst jelentő szabályok alapján itt is korkedvezménnyel vonulhassanak nyugdíjba azok, akik legalább három mandátumot töltöttek polgármesteri tisztségben. Emellett egy közalkalmazotti életpálya-nyugdíj bevezetését jogosnak tartanák munkatársaik számára.

A termékek sok esetben kifogásolható minősége miatt az iskolai tej-kifli program helyett „normális ebédrendszer” bevezetését szorgalmazzák, továbbá az adórendszer megváltoztatását, amely a vállalkozókat nem kényszeríti feketézésre. A falvakban „díszelgő” szövetkezeti épületek sorsa az elöljárók szerint megoldásra vár, át kellene adni az önkormányzatnak, vagy az állami vagyonkezelőnek el kellene adnia. A Csík-térségi helyi választottak úgy vélik, hogy a szociális segélyt közmunkalapúvá kellene tenni magyarországi mintára, rendezni kellene a vágóhidak, húsfeldolgozók engedélyezésének kérdését, valamint nemzeti programra lenne szükség a szakoktatás anyagi alapjának létrehozásához, amelyből tanműhelyeket alakítanának ki, és ezeket gépekkel szerelnék fel.

Egy másik felvetés, hogy az útügyi törvényt hozzák összhangba az erdőgazdálkodási törvénnyel, oly módon, hogy a fakitermelő cégek rönkszállítása csak a megyei vagy a községi út kezelőjének engedélyével történhessen, továbbá a járdák az országutak és megyei utak falvakon átvezető szakaszán az önkormányzatok tulajdonában legyenek.

A tizenhat pont között környezetvédelmi téma is szerepel. Mint fogalmaznak, „a PET palack lesz a temetőnk, minden tele van eldobált műanyag palackokkal”, ezért ki kellene dolgozni egy rendszert, amely az áruházakat és a vásárlókat palackvisszaváltásra ösztönözné. Az összeférhetetlenség kérdése a polgármesterek szerint átláthatatlan, ami miatt „a legtöbben inkább nem csinálnak semmit, hogy az ANI ne kesergesse...”. A rengeteg ellenőrző intézmény pedig elsősorban megelőző és az önkormányzatok munkáját segítő tevékenységet kellene hogy végezzen, nem pedig a büntetésre összpontosítson, hívják fel a figyelmet.

A csíki helyi választottak fontosnak tartják a Hargita Megye Tanácsa által már többször szorgalmazott bukaresti ügyintéző iroda létrehozását, amely segítené őket munkájukban, és ugyancsak szükségesnek látják a magyarellenesség csökkentése érdekében a megyei tanács egy másik törekvésének megvalósítását, A székelység története könyv románra fordítását és terjesztését.

Csíkszereda, 2016. szeptember 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774