A család: kincsesláda avagy harcmező?

A Bágyi Református Egyházközség közleménye

(0 Szavazat)49 megjelenítés

Mindkettő lehet - a férfi-nő kapcsolatán múlik, hogy mivé válik. A családot különben jó egy belakott, használatban levő házhoz vagy élettérhez hasonlítani, amelyet folyamatosan ápolni, gondozni kell ahhoz, hogy ne gyengüljön meg, ne hulljon szét. Egy elégségesen jól működő családnak Virginia Satir kutatásai alapján négy fő tartópillére van: magas önértékelés, jó kommunikáció, jó működési szabályok és társadalommal való kapcsolat. Ezeket fejtette nekünk tovább Becsky Borbála pszichológus, mentálhigiénés szakember, pszichoterapeuta, a marosvásárhelyi Familia Centrum családpasztorációs központ alapítója azon az előadásán, amelyet szeptember 1-én tartott Maroshévízen. Előadása végén hangsúlyozta, hogy az a család, amelyik él, az működik, ehhez pedig KELL CSÓK. Ha a kedves olvasó kíváncsi a betűszó jelentésére, mindenképp meg kell hallgatnia az előadót, mert nem olyan egyértelmű, mint amilyennek tűnik.

Ezzel az előadással lezárult a Családom a váram című programsorozat, amelyet többnyire a Bágyi vár tövében szervezett a helyi református egyházközség a családok megerősítése céljából. Összesen így három interaktív, műhelymunkával egybekötött előadás hangzott el az elmúlt tavasz-ősz időben. Az elsőt Simon János református lelkész és jogász tartotta Elég-e, ha szeretem? címmel, míg a másodikat Sándor István vallástanár és csapatépítő tréner, aki a Család pici kincséről beszélt. Ezek után szükség volt a harcmezőről is tárgyalni egy oldottabb környezetben.

Így esett a választás a Hargita megyei Maroshévízre és Borszékre, ahol a két teljes napos hétvége alatt a családpasztorációs előadás mellett csapatépítő játékokkal is erősítettük a házastársi és a szülő-gyerek kapcsolatot. Az előadásra, illetve a kirándulásra néhány helyi érdeklődő is bejelentkezett; sőt, a helyi református lelkipásztor is megtisztelt jelenlétével. Csapatépítő alkalomnak bizonyult a szombat délutáni strandolás az Urmánczy-fürdőn, ahol a gyerekbarát környezetben önfeledten szórakozhattak a gyerekek is.

            A családon belüli konfliktusok kezelésének első lehetősége a vacsora elkészítése volt, ami fahordással kezdődött, s szinte éjfélig tartó grillezésbe torkollt. Az ifjú szakácsmesterünk mellett volt idő társasjátékozni is. A 28 vegyes korosztályú résztvevő - felnőttek, fiatalok és gyerekek egyaránt - jobban megismerhették így egymást. A családosok tapasztalatot nyertek a nyugdíjas nagymamától, a házasság előtt álló fiatalok pedig megtapasztalhatták, milyen 2-3 síró-nevető kisgyerekkel egy fedél alatt lakni. Ehhez külön alkalmat nyújtott számukra az előadás alatti kinti gyerekfoglalkoztatás is.

            A batyus, szinte hóharmatos reggeli után másnap, szeptember 2-án elindultunk Borszékre, ahol Péterffy Botond vezetett körbe a hivatalosan Romaqua Group Borsec ásványvíztöltő gyár egyik részlegén. Hihetetlenül automatizált, tiszta és precíz futószalagsort láttunk, amelyen óránként húszezer darab kétliteres palackozott szénsavmentes vizet gyártanak le. Mindannyiunknak egyedi élményt és betekintést nyújtott a kulisszák mögé, amit mindenkinek érdemes megtekinteni. Mi azonban a forrást nem csak látni, hanem kóstolni is szerettük volna, ezért mentünk a Kossuth-forrásig, ahol megtöltöttük üres palackjainkat. A sok turista csodálkozására pedig a forrás melletti padokon engedtük Istennek, hogy megtöltsön bennünket igéjének tiszta vizével a Lk 2-ből. A vasárnapi családi áhítatot a szervező lelkész tartotta a tizenkét éves Jézus története kapcsán. Zengett az erdő az énekünk hangjától.

A festői környezetben levő borszéki sétánk a Gyergyótölgyes-Gyergyóditró útvonalon tetőzött, különösen amikor az út végére kiderült, hogy kb. 25 km-es szakasz nincs leaszfaltozva; ez volt a családi konfliktuskezelés próbája, amikor egymást hibáztatták a résztvevők e kalandért… De legalább volt idő gyönyörködni a tájban.

A csapat fáradtan érkezett haza a szálláshelyre, ahol azon elmélkedett a szervező csapat, hogy milyen formában lehetne ezt az elkezdett projektet késő ősszel vagy a jövőben is folytatni, ugyanis úgy érezzük, erősödtek a házastársi és a rokoni, illetve a családok közötti kapcsolatok. A nagyszámú fiatal, gimnazista résztvevő pedig bizonyítja, hogy igény van a családalapítás előtt állók körében arra, hogy bepillantást nyerjenek a családi kulisszák mögé, és megtudják, mi a jó család titka. A felgyorsult világ változásai új kihívások elé állítják a családokat: a hagyományokra épülő klasszikus családok lassan megszűnnek, és ezért a családoknak egyre nagyobb szüksgük van külső segítségre. Ezt az igényt láttuk megfogalmazódni a bágyi lakosok körében is.

A jelenlegi Családom a váram! című program ennek az igénynek a nyomán jött létre. Remélhetőleg, e program megvalósulása után, a családok igénye szerint önerőből folytatódhatnak az előadások hasonló témákban. Az eddigi projekt megvalósítása Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásának köszönhető.


Családi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774