A bukaresti iroda ablakából szép Románia

(0 Szavazat)52 megjelenítés

- Lehetséges, hogy a bukaresti iroda ablakán kitekintve nagyon szép az a Románia, amelynek egy Dâmbovița-parti logika és matematika képezi alapját, de köszönő viszonyban sincs az országos helyzettel. Ezt bizonyítja az is, ahogy a munkaügyi minisztérium szerint működnie kellene a szociális ellátó és gyerekvédelmi rendszernek, és amelynek bizonyítéka a DCnews hírcsatorna oldalán megjelent cikk is (https://www.dcnews.ro/dgaspc-intr-o-situatie-fara-precedent-sunt-initiative-rusinoase_561206.html) - adott hangot elégedetlenségének Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

- Bár a cikkben megjelent minisztériumi álláspont a gyerekvédelmi és szociális rendszer finanszírozását szabályozó törvénycikkelyekre hivatkozik, nagyon úgy néz ki, hogy Bukarestben más matematika van érvényben. A bukaresti hatóságok álláspontja csak egy dologban helyes, idézem a cikkből: „În acest context, trebuie avute în vedere prevederile art. 20 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţă nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora “Finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proporţie de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale, aprobate potrivit legii.” Ami ezentúl van, mind arra utal, hogy Bukarest önkényesen meghatározza, hogy mennyi pénzalapot biztosít. S ezt az álláspontjukat igazolják azzal a kijelentésükkel, hogy a költségstandardok nem tartalmazzák a beruházásokkal és a gyerekvédelmi vezérigazgatóságok szakapparátusának működéséhez szükséges költségeket, amelyek fedezése a megyei költségvetésekből kell megvalósuljon. Tehát ha van egy elhelyező központ, annak karbantartása, villany, fűtés és más közműköltségei, könyvelése stb., nem tartoznak a költségstandardokhoz. De az is homályos, hogy mit jelent a gyerekvédelmi igazgatóságok saját szakapparátusa, illetve kik tartoznak ebbe: a könyvelők vagy a nevelőszülők? - tette fel a kérdést Borboly Csaba, kiemelve, hogy az idézett törvényszöveg konkrétan előírja, hogy a szakminisztérium feladata a rendszer költségeinek, nem pedig a költségstandardok 90%-ának finanszírozása, ez utóbbiak csak a költségvetés megalapozásához használatos iránymutatók.

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság költségvetési adatai:

* 2017. szeptember 30-ig megítélt/leutalt összegek

Tisztán látható, hogy szeptemberben már jóval meghaladta a gyerekvédelmi igazgatóság a tavalyi évi teljes költségvetést, és ez a 2006. évi 250-es számú törvénnyel bevezetett új bérezési rendszert előíró törvénynek tudható be, amely révén az oktatási, egészségügyi és szociális rendszerben dolgozó személyzet béremelését hajtották végre, s így a vezérigazgatóság bérköltsége, mindenféle plusz juttattás (pl. üdülőjegyek stb.) nélkül 60%-al nőtt a 2016-os évhez képest.

* 2017. szeptember 30-ig megítélt/leutalt összegek

Gyakorlatilag egy kormány rendelkezett, viszont a rendelkezése mellé elfelejtett pénzügyi alapokat biztosítani.

Ami a költségstandardokat illeti, pontosabban azt, hogy a gyerekvédelmi vezérigazgatóság saját szakapparátusának működési költségeit nem veszik figyelembe azok meghatározásánál, a 2015. évi 978-as számú, a szociális szolgáltatások költségstandardjai jóváhagyására vonatkozó kormányhatározat nem rendelkezik a költségstandardok számításához besorolható vagy nem besorolható költségekről, hanem egyértelműen kimondja, hogy az adott szolgáltatások biztosításához szükséges minimális költségeket jelenti: „Standardul minim de cost reprezintă costul minim aferent cheltuielilor anuale necesare furnizării serviciilor sociale, calculat la nivel naţional pentru un beneficiar/tip de serviciu social, potrivit standardelor minime de calitate în vigoare pentru serviciul social respectiv”.

Tehát a minimum költségstandard meghatározásánál igenis figyelembe kell venni a közvetlen és közvetett költségeket.

Felmerül annak a lehetősége, hogy a minisztérium ezen intézkedései révén egyre nagyobb költségterheket szándékozik áthárítani a helyi hatóságokra, s ráadásul olyan költségeket, amelyek egy speciális kategóriához tartozó román állampolgárok alkotmányos jogai biztosításának kötelezettségéből ered, és ez a feladat lényegében a kormány feladata.

- Következtetésképpen, nem lehet azt mondani, hogy mi, Hargita megyeiek elvtelenül közelítettük meg a témát, mert nem Hargita Megye Tanácsa, vagy a Hargita Megyei Szolciális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság határozta meg a hatóságok feladatait a szociális ellátással kapcsolatosan, hanem Románia Kormánya, tehát a kormány kötelezettsége, hogy biztosítsa a pénzügyi alapokat, amelyek a román állampolgárok bizonyos csoportja jogainak érvényesítéséhez és tiszteletben tartásához szükségesek. A magunk részéről, nyitottak vagyunk az együttműködésre, megkeressük a lehetséges forrásokat a költségvetésünkben, és még három-négy millió lejjel kiegészítsük a ránk eső részt, de az idézett cikkben megfogalmazott állásponthoz képest sokkal felelősebb hozzáállást várunk el a szakminisztériumtól - zárta nyilatkozatát Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2017. október 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774