A Brüsszelben elért eredményeket és a helyi terveket mutatták be az ember és a konfliktust okozó fajok közötti együttélés témában megtartott sajtótájékoztatón

Több szintes tervezésre van szükség a nagyvadak megfelelő menedzsmentjéhez

(0 Szavazat)27 megjelenítés

A Régiók Bizottsága (RB) romániai küldöttségének elnöke, Robert Sorin Negoiță, RB-tag és jelentéstevő, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, az Országos Környezetőrség főbiztosa, Szép Róbert Bukarestben a Romániai Municípiumok Szövetségénél tartottak sajtótájékoztatót február 9-én a nagyvadak, főként a kérpáti barnamedve menedzsmenttervének fejlesztésével kapcsolatosan, amelynek célja az ökológiai egyensúly fenntartása megfelelő egyedszámmal, és az ember és a nagyvadak közötti konfliktus megelőzése.

Borboly Csaba az RB jelentéstevőjeként hangsúlyosan foglalkozik az emberek és a konfliktust okozó nagyvadak közötti együttélés témájával. Munkájának legutóbbi és legfontosabb eredménye, hogy az RB január 31-i plenáris ülésén Brüsszelben elfogadták Borboly Csaba jelentését A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretében címmel. Február 7-én Borboly Csaba az elfogadott jelentést bemutatta Grațiela Leocadia GAVRILESCU miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszternek.

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba bemutatta az RB által elfogadott jelentést, amely kihangsúlyozza a prevenciós intézkedések teljes körű alkalmazásának fontosságát a konfliktusok, illetve a károk megelőzése céljából országos, helyi és regionális programok kidolgozása révén. Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, örül a tervezet elfogadásának, ami nagy erőfeszítésbe kerül, de sokat segített ebben a Robert Sorin Negoiţă által vezette romániai delegáció. Nagy eredmény, hogy ellenszavat nélkül elfogadta az RB, tette hozzá.

– Nagyon fontos az önkormányzatok részvétele a menedzsmentterv kidolgozásában a Natura 2000-es területekre és a különböző védett fajokra vonatkozóan. Ugyanakkor szükség van egy többéves és több szakterületre kitérő stratégiai tervezésre, amelynek keretében európai uniós alapokból és egyéb forrásokból is célzottan utalnak ki pénzeket a biodiverzitással és a nagyvadakkal kapcsolatos problémák kezelésére – hangsúlyozta az RB jelentéstevője, hozzátéve a Natura 2000-es területek után járó támogatás biztosításának szükségességét a gazdák számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból. Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta a hagyományos mezőgazdaság támogatásának fontosságát, amely elengedhetetlen a biodiverzitás megőrzése szempontjából. – Új ösztönző intézkedések kell bevezetni és a gazdák számára elérhetővé tenni, nemcsak azokon a területeken, amelyet kapcsolódnak a Natura 2000-es hálózathoz, hanem az ezekkel kölcsönhatásban levő területekre vonatkozóan is, nyilatkozta Borboly Csaba.

Robert Sorin Negoiţă gratulált a projekthez Borboly Csabának, azt mondta, ennek az elfogadása nem oldja meg ugyan a problémát, de jelzi a problémát, és az első lépés a megoldás irányában. Hozzátette: fontos előrelépés a társadalmi, a környezetvédelmi és a gazdasági szféra közötti együttműködés irányába.

Be kell ismernünk, hogy valós problémáról, túlszaporulatról és a kommunikáció elakadásáról beszélünk – mondta Szép Róbert. – Be kell látnunk, hogy az emberek kezükbe vették a probléma megoldását, önbíráskodásba kezdtek. Épp ezért örülök, hogy Borboly Csaba segít összehozni a problémában érdekelteket, igyekszik egy asztalhoz ültetni őket. Nem lehet, hogy csak a nagyvadakra gondoljunk, meg kell beszélni szakemberekkel, hogy mi a megoldás. Két-három héten belül elkészül a minisztérium menedzsmentterve, ami mentén beszélgetni lehet arról is, hogy hogyan védjük meg a ritka fajt, de arról is, hogy vannak specifikus helyek, helyzetek, melyeket külön kell kezelni – fejtette ki a környezetőrség főbiztosa.

A sajtótájékoztató egy másik témája a Nagyvadak menedzsmentjének fejlesztése Hargita megyében az érintettek bevonásával elnevezésű pilotprojekt bemutatása volt, amelynek kezdeményezője Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete a Pogány-havas Kistérségi Társulással együttműködve, amely a Csíki-havasok természetmegőrzési terület (ROSCI0323) és a Csíki-medence és Csíki-havasok területmegőrzési terület (ROSPA0034) Natura 2000-es területek adminisztrátora. A program keretében az első lépésben készül egy projekt, amely felméri és beazonosítja a nagyvadak populációját, és a felügyelő személyzet kiképzése. A projekt keretében Hargita Megye Tanácsa együtt kíván működni a vadásztársulásokkal, az érintett intézményekkel és hivatalokkal, de ugyanúgy a civil szférával is. Borboly Csaba bemutatta ezt a projektet február 7-én Grațiela Leocadia GAVRILESCU környezetvédelmi miniszternek Uricec Eugen Constantin államtitkár, az Országos Környezetőrség főbiztosa, Szép Róbert, és a Környezetvédelmi Minisztérium biodiverzitásért felelős igazgatója, Adriana Croitoru jelenlétében. A Környezetvédelmi Minisztérium vezetősége pozitívan értékelte a kezdeményezést, amely összefügg a minisztérium célkitűzéseivel, és felajánlották szakmai támogatásukat a projekt gyakorlatba ültetése érdekében. A szakminisztérium képviselői szerint fontos egy ilyen pilotprojekt, amelynek eredményei felhasználhatók további projektekhez.

- Külön köszönet jár a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tisztségviselőinek, parlamenti képviseletének, Maros és Kovászna megyének, a közös fellépésben vállalt szerepért, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, az egyeztetések során mutatott támogató álláspontjáért – emelte ki Borboly Csaba a sajtótájékoztató utáni nyilatkozatában.

A sajtótájékoztató megtekinthető Borboly Csaba közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1504941276219917/

A február 6-i székelyszenterzsébeti medvetámadás áldozatával készült interjú megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1505026352878076/

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellkassebész szakorvosa, dr. Dobrica Adrian Cristian számol be a medvetámadások áldozatairól és sebesüléseikről:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1294282374006474/

A medvekérdéssel és Borboly Csaba Régiók Bizottsága által elfogadott jelentéséről további anyagok az alábbi linken tanulmányozhatók:

https://drive.google.com/drive/folders/1uW1jhZmK3_SeaX7eUQwCIxOh08u4Dwwx

Bukarest, 2018. február 9. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774