A Békási-szoros területén lévő árusok és a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársai beszélgettek

Közös utat kell találni

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Első alkalommal gyűltek össze szerdán, április 6-án a Békási-szorosban termékeiket áruló korondiak és a Békás-szoros  – Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársai Katona Mihály korondi polgármester kezdeményezésére, hogy megoldást keressenek a köztük lévő nézeteltérésre a megyeházán. A gyűlésen megvitatták A Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park integrált természetvédelmi kezelési tervének felülvizsgálása a Natura2000-es alapelvek szerint  elnevezésű projektet, amelyet Hargita Megye Tanácsa a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságával partnerségben valósít meg.

A projekt célja kezelési terv kidolgozása a biológiai sokféleség, a természetes élőhelyek, valamint a természetvédelmi területeken jelenlévő növény- és állatvilág megőrzése érdekében. A kezelési tervben szereplő néhány ponttal nem értettek egyet az árusok, az ülés részeként ezeket kérésükre módosították.

A Békás-szoros  – Nagyhagymás Nemzeti Park a szoros területére épített azon bódék lebontását vagy alkalmasabb helyre való költöztetését kezdeményezte korábban, amelyek nem megfelelő helyen vannak mivel nem illeszkednek a látványképbe, nem rendelkeznek a nemzeti park adminisztrációjának engedélyével, a korondi lakhelyű árusok számára pedig ezek a standok fontos bevételi forrást jelentenek.

- A legnagyobb gond, hogy évről évre megismétlődik ez a probléma az árusok, a környezetvédelmi hivatal és a nemzeti park között. Nem lehet mindenki kérését maximálisan teljesíteni, ezért engednie kell mindenkinek egy kicsit az elvárásaiból, és olyan megoldást kell keressünk, ami mindenkinek megfelel. A természet, a védett állatok, növények is maradjanak biztonságban, de figyelembe kell venni az árusok igényeit is – javasolta Borboly Csaba megyeelnök. Hozzátette a Békási-szoros Székelyföld egyik legszebb része, a legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy a természetet úgy őrizzük meg, ahogy van, fenntartsuk, és ugyanilyen állapotban adjuk tovább az utókornak.

A gyűlésen Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park képviselői részéről megfogalmazódott az a kifogás, hogy a bódék esztétikailag nem minden esetben felelnek meg az elvárásoknak, pedig nem csak hogy be kellene illeszkedjenek a látványba, de hozzá kellene tegyenek a látképhez.  Az árusok részéről elhangzott az a vélemény, hogy ők próbálják teljesíteni a nemzeti park vezetőségének kéréseit, de mindig találnak valami hiányosságot. Valamint a kért fejlesztéseket sem teljesíthetik, ha nem tudják biztosan, hogy a következő évre kapnak-e engedélyt,

Felmerült az a javaslat, hogy egyes bódékat költöztessenek el más helyre, azonban egyelőre még nem született döntés arra, hogy hol találnának megfelelő helyet mindeniknek, mivel ha ezeket a bódékat, a termékeket nem teszik a turisták szeme elé, és olyan helyre költöztetik, ahol kevés a turista, akkor azok az árusok akár be is zárhatnak. A résztvevők szerint közelebb kerülhetnek a megoldáshoz, ha felmérik melyek azok a standok, ahol legalább egy éve nem árulnak és ezeket megszüntetik.

A megbeszélés eredményeként született az az elképzelés, hogy a Békás-szoros  – Nagyhagymás Nemzeti Park Tudományos Tanácsa láttamozására terjesszenek be egy tanulmányt arról, hogyan kellene kinézzenek ezek a faházak, legyen egységes arculatuk, és legyen egy határidő amíg ezeket a fejlesztéseket az árusok megvalósítják szakemberek bevonásával, ezt a tanulmányt pedig vegye figyelembe Neamț Megye Tanácsa az engedélyek kibocsátásakor, mivel jelenleg ő az illetékes hivatal.

Csíkszereda, 2016. április 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774