A Bákó megyei rendőrök sepregessenek a saját házuk táján!

Csíkrákoson tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Csíkrákoson tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa május 23-án. Az áfából és személyi jövedelemadóból a településeknek visszaosztott pénzek mellett az úzvölgyi katonai temető témája uralta az ülést.

„Sajnos tovább súlyosbodott a helyzet az úzvölgyi temető kapcsán, túlkapások sorozata történt, ami politikai válsághoz vezethet” – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kedd délután, Csíkrákoson tartott rendkívüli tanácsülésen, arra reagálva, hogy az RMDSZ úgy döntött: a kormányzó pártokkal való együttműködési megállapodást „okafogyottnak tartja”, amíg nem tisztázódik az úzvölgyi ügy. A tanácselnök elmondta, hogy Csíkszentmártonban és Kászonban a nap folyamán házkutatások voltak, Csíkszentmártonban az alpolgármesterhez mentek a bákói rendőrök, Kászonban pedig egy személyt kerestek, de sok házban riadalmat keltettek. „Számos kérdés felvetődik, így az illetékesség kérdése is, mert úgy gondoljuk, hogy nem a bákói rendőrség hatásköre Csíkban eljárni. Kiállunk mindenki mellett, akiket ma a megyében meghurcoltak. Bízom benne, hogy egyértelművé tudjuk tenni, hogy az út, ahol történt az atrocitás, megyei út, és ott a Hargita megyei rendőrségnek van hatásköre. Törvénytelenséget nem lehet törvénytelenséggel eltussolni, és álljunk ellen a provokációnak! Egy román politikus provokálta a szentmártoniakat, többedmagával idős embereket inzultált, ekkor kialakult egy hangos szóváltás. A testületnek el kell ítélnie, hogy Hargita megyébe jön a Bákó megyei rendőrség rendet tenni, a határvitát pedig rendbe kell tenni” – szögezte le Borboly Csaba.

Az ülésen Tánczos Barna szenátor is felszólalt kijelentve: hihetetlen rendőri túlkapás történt ma Csíkszentmártonban. „A vád ütlegelés és telefonlopás – ez csak ürügy egy cirkusz kreálásához. Az RMDSZ azonnal megszüntette az aktuális kormány mindenféle támogatását, és kéri, hogy azonnal rendezzék a határvitát, rendezzék vissza a temetőt. Nem azzal kezdődött a botrány, hogy valaki meggondolatlanul zsákokkal takarta le a kereszteket, hanem azzal, hogy a dormánfalviak törvénytelenül építkeztek és magyar sírokat gyaláztak meg. A közösség szolidáris kell hogy legyen, és nem szabad ebből politikai ügyet csinálni. Ha a közösség szolidáris tud lenni, adminisztratív úton rendeződnek a dolgok” – fejtette ki a szenátor.

Borboly Csaba hozzátette: Szentmártonban is tanácsülést tartanak a megyeivel egy időben, és arról a javaslatról dönt a helyi önkormányzat, hogy zárják le 30 napra a temetőt. Tánczos Barna kezdeményezte, hogy minden meghurcolt emberért találkozzanak szombaton Úzvölgyében. Kérik, hogy bármilyen Hargita megyében történt cselekményt a Hargita megyei szervek vizsgáljanak ki.

 

Visszaosztások a térségek fejlesztéséért

A térségek fejlesztésére összpontosít Hargita Megye Tanácsa, ennek érdekében útépítéseket, közösségi épületek javítását és vállalkozói inkubátorházak projektjét finanszírozzák, döntött a testület. Az ülésen Szentes Antal megyei tanácsos ismertette a gázvezeték projektjének részleteit. A Forest Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI) Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály társulásával alakult meg, annak érdekében, hogy a községekben a gázvezetéket kiépítsék. Ez a projekt a tervezés szakaszánál tart, a megyei tanács pedig mindegyik tagnak támogatást ítélt oda. A visszaosztott összegből az Almási-barlang felé vezető út javítására is különített el pénzt a megyei tanács a helyi önkormányzat számára, ugyanis a megyei út a homoródalmási önkormányzat ügykezelésében van. Az árvíz miatt beszakadt oroszhegyi út felújítására, akárcsak a tavalyi év végén, ez alkalommal is utalt ki pénzt a megyei tanács, illetve kérték a kormány támogatását is az út helyreállításához. Hargita Megye Tanácsa támogatja Csíkrákos községet a göröcsfalvi kultúrotthon felújításában, Bögöz községet a 48-as emlékmű park és tűzoltógarázs létesítésében, valamint a polgármesteri hivatal épületének javításában, továbbá támogatja a kistérségi pályázatok önrészének finanszírozását, ezúttal Csíkszenttamás kapott erre pénzt. Mindemellett módosult a Székelyudvarhelyre tervezett vállalkozói inkubátorház projektjének önrésze, az erre vonatkozó tanácshatározatot is elfogadta a testület.

 

Az udvarhelyszéki polgármesterek kiállnak a Csík-térségiek mellett

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy Oroszhegy községben járhatatlan az út, emiatt el kellett terelni a buszjáratot más útvonalra. Homoródalmáson az út aszfaltozásának önrészét finanszírozzák, ezt támogatja a megyei tanács. Az alelnök tolmácsolta az udvarhelyszéki polgármesterek üzenetét, mely szerint kiállnak a Csík-térségiek mellett, hiszen egységet kell felmutatni.

Császár Attila polgármester elmondta, hogy komplex térségben gondolkodnak, erre példa a gázvezeték kiépítése, aminek az aszfaltozás előtt meg kell történnie. Jelen volt Csibi József, Madéfalva polgármestere is, aki szerint a gázhálózat tervéből is látszik, hogy az összefogás jól működik a térségben.

Kántor Boglárka megyei tanácsos beszámolt a múlt szombati, Gyergyószentmiklóson megrendezett FeltöltŐ keresztény zenei fesztiválról, amely nagyon sikeres volt; mint mondta, sokkal többen megjelentek, mint amennyi emberre számítottak.

Csíkszereda, 2019. május 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774