A Bács-Kiskun megyei elnökkel egyeztettek a csíkszeredai megyeházán

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Újabb tapasztalatcserék és a további együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke szeptember 9-én, szerdán. A csíkszeredai megyeházán tartott találkozón a testvérmegyék elöljárói számos olyan projektet vázoltak fel, amelyekhez kölcsönösen csatlakozhatnak, és így tapasztalatokat adhatnak át egymásnak. Ugyanakkor több olyan pontot talált a két megyeelnök, ahol nemzetközi partnerség révén konkrét eredmények valósulhatnak meg.

Mint elhangzott, az Egészséges Bács-Kiskunért uniós pályázat célja, hogy a megye lakossága egészséges életmódot folytasson, és különösen a munkavállalókra fókuszálnak, hiszen azok szervesen hozzájárulnak a fenntartható településfejlesztéshez és a gazdasági fejlődéshez. Ennek fényében a program célja az egészséges életmódra nevelés keretében felhívni a figyelmet a helyi biotermelés lehetőségeire, összefogásra ösztönözni a kisgazdákat, lehetőséget teremteni a jó minőségű termékek előállítására és értékesítésére. Ezt a kezdeményezést követné figyelemmel Hargita megye, megvizsgálva azon lehetőségeket, hogy a testvérmegyei együttműködés jegyében egy ehhez hasonló program megyénkben is megvalósuljon. Mindehhez alapul szolgálhatnak a már évek óta sikeresen megszervezett ingyenes szűrővizsgálatok, hiszen a bács-kiskuni orvosok minden évben szívesen látogatnak el Hargita megyébe. Az idén májusban, Csíkszentgyörgyön végzett szűrővizsgálatok végeztével is kellemes emlékekkel térhettek haza.

Turisztikai együttműködésről is tárgyalt a két megye vezetője. A Hargita Megye Tanácsa által alapított turisztikai önkormányzati társulásokhoz, egyesületekhez hasonlóan a testvérmegyében hasonló szervezeteket hoznának létre. Ennek folyományaként a két megye sikeresen tud majd együttműködni, turisták szervezése, kölcsönös ajánlatok, hirdetések terén is, amiben nagy potenciál rejlik mindkét megye számára.

Ugyanakkor Bács-Kiskun megyében szeretnék összefogni a kistermelői piacot, amire jó példák a nálunk már hagyományos havi vásárok. Ennek kapcsán az elöljárók egyeztetnek, hogy a testvérmegye lehetőséget kapjon a bemutatkozásra az őszi vagy a karácsonyi vásáron. Szerepet kapnának a Bács-Kiskun megyei borok, a helyiek elérhető áron jó minőségű borokat vásárolhatnak, ezáltal is lehetőség nyílik a termékek kölcsönös értékesítésére.

Mindezek mellett Hargita Megye Tanácsa részéről egy szakmai küldöttség még idén meglátogatja azt a fejlesztés alatt álló bács-kiskuni agrárlogisztikai központot, amely számos jó fejlesztési példával szolgál megyénk számára, főleg a biogazdálkodás terén.

Csíkszereda, 2015. szeptember 10.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774