A 2014–2020-as időszakra tervez a Csík Leader Akciócsoport

Gazdasági, társadalmi és szociális fejlesztés uniós forrásból

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Polgármesterekkel tartott megbeszélést a Csík Leader Akciócsoport csütörtökön, november 26-án a csíkszeredai megyeházán. A találkozó témája a 2014–2020-as időszak stratégiája volt, erre várja az akciócsoport az ötleteket, hogy intézkedéseit a térség gazdasági, társadalmi és szociális igényeihez igazítsa. A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos is.

A jelenlevőket Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, az akciócsoportban az önkormányzati munkacsoport vezetője köszöntötte, majd Mátéffy Mária, a munkaszervezet vezetője az elmúlt időszakról tájékoztatott. Mint elmondta, a Csík Leader Akciócsoport országos listavezető a civilszervezetek támogatásában, az elmúlt pályázási időszakban ezeken keresztül főként kulturális, turisztikai és sportrendezvényeket, terveket és tanulmányokat, oktatást és képzést támogattak.   

A 2014–2020-as időszakban mezőgazdasági egységek beruházásaira, termékeik feldolgozására és értékesítésére, gyümölcsfeldolgozásra és –értékesítésre, erdészeti fejlesztésre, a fiatal gazdák vállalkozásalapításának segítésére, turizmusfejlesztésre, a vidéki tevékenységek szélesítésére, örökségvédelemre, tanintézetek fejlesztésére és iskolán kívüli „after school” programok indítására stb. lehet pályázni.

A megbeszélésen felmerült a településeket összekötő kerékpárút kiépítése Csík térségében, a polgárvédelem megerősítése kistérségi központok létrehozásával, a műemlékek és a természeti értékek adatbázisának és tanulmányainak elkészítése, a turisztikai látványosságok és a szolgáltatások összekapcsolása a jobb eladhatóság érdekében, a gyógynövények bevonása a kereskedelembe, a turizmusba, az orvoslásba, valamint a nagyobb, több települést érintő vagy térségi jellegű rendezvények finanszírozása.

– Meg kell nézni, hogy milyen nagyobb térségi beruházásokra van szükség, és össze kell fogni a pénzek lehívásához. Olyan intézkedéseket kell kitalálni, amelyek a fiatal vállakozókat segítik, munkahelyeket teremtenek, a fiatalok itthon tartását segítik elő. Be kell vonni a közösséget és olyan tervet összeállítani, amely serkenti a gazdasági növekedést – mondta Borboly Csaba.

– Fel kell mérni az egyes szakterületek igényeit, és annak függvényében megvizsgálni a duális képzés lehetőségét, a gyakornokok bevonását az önkormányzatok, a különböző vállalkozások munkáiba. Ez is a fiatalok itthon tartását segíthetné elő – fejtette ki Becze István.

Az akciócsoport a további ötleteket december végéig várja a településektől.

Csíkszereda, 2015. november 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774