2017-et a külhoni magyar civilszervezetek évének javasolja Borboly Csaba

Magyarországi és Hargita megyei összefogás az egyházakért

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Május elsején, vasárnap a zeteváraljai bérmálással egybekötött ünnepi szentmisét követően az újjáépült római katolikus templom előtt tartott közös sajtótájékoztatót Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A magyarországi és a Hargita megyei egyházi támogatásokról nyilatkoztak, és mindketten örömmel állapították meg, hogy ugyanazokra a közösséget szolgáló épületekre adtak számos esetben támogatást, és így közös erővel sikerült, illetve sikerülni fog befejezni azokat.

Soltész Miklós a zeteváraljai templom megépüléséről így nyilatkozott a sajtónak:

– Azért fontos az újjáépült zeteváraljai templom, mert üzenet Európa és a világ felé, hogy meg akarunk maradni, és a megmaradásunk gyökere kétezer éve nem más Európában, mint a kereszténység. Mindazok az országok és nemzetek, amelyek merik ezt vállalni, meg fognak maradni – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: – A magyar kormány örömmel támogatja a megmaradásunkat szolgáló templomok építését. Az elmúlt hat év során csak itt Székelyföldön, csak a római katolikus egyháznak adott támogatások értéke 450 millió forintra tehető, ebből újultak meg templomok és épültek újak.

– Az egyházaknak nagyon fontos szerepük van a települések életében, hisz sok településen az egyedüli intézménynek számítanak, amely összefogja a közösséget – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Emlékeztetett, hogy a megye döntéshozo testülete április 25-i, Bögözben tartott soros havi ülésén összesen 4 375 000 lej támogatást hagyott jóvá templomok, egyházi épületek felújítására és építésére. Örömének adott hangot, hogy idén is mintegy 180 egyházi ingatlan felújításához vagy építéséhez járul hozzá a megyei tanács az erre kiírt pályázaton, de más pályázatokból, továbbá a műemlékvédelmi és költségvetés-visszaosztásból is támogatják az egyházakat, így az összeg mintegy másfél millió euróra rúg, ami az országban a legnagyobbnak számít a lakosság számához viszonyítva. A megyeelnök ezt így indokolta:

– Hiszünk az egyházainkban, amelyek Hargita megyében több mint száz kisfaluban az egyedüli intézmények. A hitéleten kívül még számos terület: a gazdaság, a kultúra, a hagyományápolás, az oktatás, az ifjúsági és sportélet, a műemlékvédelem, a turizmus motorjai. A közösségfejlesztés biztos pilléreként szolidárissá formálják az közösségeket, amelyekben mindenki figyel mindenkire, és, akár kalákában, megoldják gondjaikat. Ezáltal könnyebb megoldani a közös gondokat, ezért is fontosak felekezeteink. Mindemellett az egyházi élet a szülőföldhöz való kötődést is erősíti a fiatalokban, ugyanakkor a műemlék templomok turisztikai vonzerőt is jelentenek, ami pénzt hoz a térségnek.

Borboly Csaba köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, amiért a határon túli magyarságnak lényeges területeken nyújt támogatást. Soltész Miklóst és az általa vezetett államtitkárságot fontos partnernek nevezte, amellyel együttműködve egyről a kettőre tudnak lépni.

A megyeelnök a Soltész Miklóssal folytatott négyszemközti megbeszélésen több együttműködési javaslatot is felvetett, többek között azt javasolta, hogy a 2017-es év legyen a külhoni magyar civilszervezetek éve. Ugyanakkor az egyházi tulajdonú műemlékek védelméről és az erdélyi történelmi egyházak támogatásáról is egyeztettek. Borboly Csaba a megbeszélésen a székelyföldi családok támogatására vonatkozó javaslatait is ismertette az államtitkárral.

Csíkszereda, 2016. május 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774