1956 hőseiről emlékeztek Egerben

Az ünnepségen jelen volt Hargita megye képviselete is

(0 Szavazat)15 megjelenítés

1956 egyaránt szimbolizálja a magyar nép bátorságát és nemzetünk tragédiákkal kikövezett sorsát. De szimbolizálja azt a történelmi igazságtalanságot is, ahogyan a minket körülvevő világ a bajban rendre elfordítja a fejét, aztán később az emlékezete is elfordul a valóságtól – fogalmazott Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az egri megyeházán október 21-én. Beszédében zárásaként kiemelte: megtiszteltetés, hogy gondolatait székely nemzettestvéreink körében oszthatta meg a hallgatósággal.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: önök itt, Magyarországon, mi odahaza Erdélyben és Székelyföldön azt köszönhetjük a hőseinknek, hogy a magyar történelem legsötétebb korszakában megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettük a fejünket, mert ha titkokban is, de volt mire büszkének lennünk. Hangsúlyozta: ’56 hősei győztek, ha meghaltak is. Győztek, mert elérték, hogy ránk, utódaikra, és minden ezután születő magyar gyermekre nem a diktatúra negyvenévnyi nyomasztó sötétségét, nem az emberi gyengeséget, nem a meghasonlást, hanem a kiállás, a bátorság, a hősiesség és a nagyság dicsőségét hagyták örökül.

Becze István megyei tanácsos, Hargita Megye Tanácsának képviseletében hangsúlyozta: 1956 októberében a magyar nemzet bebizonyította, hogy többre hivatott, mint amennyit a huszadik század véres történelme rá mért: arra hivatott, hogy szabadságban éljen. Hozzátette: az a tény, hogy itthon és otthon egyaránt ünneplünk, bizonyítja azt, hogy egyetlen közösség tagjai vagyunk, együtt tudunk osztozni örömben, együtt tudjuk megülni ünnepeinket. Örülni tudunk egymásnak, még erősebb közösségbe kovácsolódva. Itthon és otthon határtalan tisztelet övezi a még élő ötvenhatos veteránokat, bátor kiállásuk, kitartásuk elismerést vált ki, s a szenvedésért, ami a forradalom leverése után osztályrészükül jutott, együttérzésünk, hálánk jár – mondta.

Az ünnepség keretében nyílt meg a Márton Áron erdélyi püspök életútját bemutató kiállítás is, mely egy héten át látogatható a megyeháza udvarán. A Miniszterelnökség képviseletében Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottság elnöke és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, valamint Boros Károly esperes, Márton Áron egykori tanítványa mutatta be az erdélyi püspök életútját, munkásságát, és a kommunista diktatúra ideje alatt tanúsított hősiességét.

Az ünnepség méltóságát a Székely Mikó Kollégium diákjainak Haza a magasban, haza a mélyben előadása, valamint a Hargita Megyei Művészeti Népiskola Mereklye Néptáncegyüttes műsora is emelte. A sepsiszentgyörgyi diákok XX. századi anyaországi és erdélyi költők verseit adták elő, a hargitai táncosok pedig helyi, gyimesi és csíki bakai életképeket mutattak be.

Csíkszereda, 2016. október 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774