Ismét kilátástalan helyzetbe került a Hargita megyei gyerekvédelmi rendszer

Borboly Csaba: a kormány biztosítsa a megemelt fizetések mellé a szükséges alapokat is!

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Ismét pénzügyi nehézségekkel küzd a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság. Hétfőn, augusztus 27-én a Társadalmi Párbeszéd Bizottság rendkívüli ülésén elhangzott, hogy a tavalyhoz hasonlóan idén is pénzügyi gondokkal küzd a gyermekvédelmi rendszer.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy ez a helyzet a tavalyihoz képest még súlyosabb, hiszen a megyei tanács idén költségvetési hiánnyal küzd és az apparátushoz tartozó alkalmazottak számára sincs fedezet a bérekre. – A kormány ugyan megemelte a fizetéseket, azonban a szükséges forrásokat nem biztosította, amely nehéz helyzetbe sodorja, úgy az önkormányzatokat, mint az alárendeltségükbe tartozó intézményeket. Sajnálatos ugyanakkor, hogy az országban csak úgy tudunk döntéseket kieszközölni, ha felemeljük a hangunk – tette hozzá Borboly Csaba, utalva ezzel a tavaly év végi helyzetre is.

Tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy a gyermekvédelmi rendszer Hargita megyei szervezete többször felhívta az illetékes minisztérium figyelmét a problémára és Borboly Csaba Elekes Zoltán igazgatóval Bukarestben a Pénzügyminisztériumban, valamint a Fejlesztési Minisztériumban folytattak megbeszéléseket. Ezt követően sikerültkiharcolni 2,7 millió lejt a kormánytól. Majd októberi rendkívüli tanácsülésén 1,6 millió lejt hagyott jóvá a megyei tanács testülete. Novemberben sikerült jobb belátásra bírni a kormányt, amikor is kormányhatározattal fogadták el 36 megye gyermekvédelmi rendszerének költségvetés kiegészítését összesen 239, 88 millió lejjel. A Hargita megyei rendszer ebből tíz millió lejt kapott. Ekkor Borboly Csaba elmondta, hogy gyakorlatilag az országos problémára csupán Hargita megyéből emelték fel hangjukat.

A mostani helyzetben a megyei tanács vezetője és Petres Sándor alprefektussal közösen arra a döntésre jutottak, hogy a két intézmény ismét felszólítja a kormányt, hogy sürgősen egészítsék ki a költségvetést. Borboly Csaba szerint a megyei tanács felhasználta forrásait, hiszen több beruházás is kivitelezés alatt van a megyében és az apparátus munkatársainak sincs biztosítva a fizetési alap az év hátralévő részére. – Közösen kell felemelnünk a hangunk, beleértve az ország többi megyéit is, hiszen ez nem Hargita megyei eset. Kérni fogjuk a kormánytól, hogy a megemelt fizetésekhez biztosítsák a szükséges pénzügyi hátteret is. Minden megyében egyformán kell ezt biztosítani, hiszen nem függhet a megyei tanács bevételeitől, hogy a gyerekek enni kapjanak. Hargita megye költségvetése nem egyenlő Kolozs vagy Temes megyékével. 

A gyermekvédelmi rendszer tavaly a kormányhoz megfogalmazott levele az alábbi linken olvasható:

https://www.facebook.com/DgaspcHr/photos/a.671469696271697/1495795793839079/?type=3&theater

A Munkaügyi Minisztérium 2018, júliusi válasza az alábbi linken olvasható:

https://drive.google.com/open?id=1e5wkZGOJw9Ici6EOuSmePht7oQCh6B9g

A témában megfogalmazott levelek az alábbi linken olvashatóak:

https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UUHB3Y3J2Sk14NDg

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774