Vadkárok Hargita Megyében
szerda, 2024. május 29., 04:29:49

Vigyázzanak a medvékkel és jelentsék a károkat!

– Bár időnk és energiánk nagy részét most a koronavírus terjedésének...
(0 Szavazat)261 megjelenítés

– Bár időnk és energiánk nagy részét most a koronavírus terjedésének megfékezésére fordítjuk, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy áprilisban már aktívak a térségünkben a barnamedvék, elsősorban a bocsos egyedek jelenthetnek veszélyt az itt élőkre. Éppen ezért, kérek mindenkit, legyen óvatos és azonnal jelentse, ha medvét lát vagy kárt észlel – hívja fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

Hadnagy Lehel, a SZILOS Vadásztársaság elnöke, a tájgazdálkodási munkacsoport tagja felhívta a figyelmet, hogy a bocsos medvék várhatóan április közepétől indulnak el. - Arra érdemes odafigyelni, hogy semmiféle állati maradványt ne dobjanak ki, peremvidéken ne hagyjanak kutyaeledelt sem az udvaron, mert a medvéknek rendkívül jó a szaglása, és messziről megérzik az élelmet - bejönnek érte akár a portára is – hívja fel a figyelmet a szakember.
- Minden vadkárt jelenteni kell a polgármesteri hivatalnál, hogy készüljön el a kárfelmérés. A hivatal csak ezt követően tudja jelezni a terület ügykezelését végző vadásztársulásnak, hogy kérje a problémás egyed kiemelését – nyilatkozta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy az elmúlt években hasznos eszköznek bizonyultak a medvebiztos konténerek és a villanypásztorok is, ezek beszerzését érdemes folytatni minél több helyen.
Hargita megye egész Európában egyedi biokulturális régió: kiemelkedően gazdag természeti tőkével rendelkezik, nagyon sok máshol ritka, védett fajjal. Természeti értékeink fenntartásához, a velük való okos, hosszú távú gazdálkodás előmozdításához, szükség volt egy olyan intézményi egységre, amely ötvözi a már jól megalapozott klasszikus szakterületek tudását és bölcsességét. Ennek érdekében Hargita Megye Tanácsa tavaly az országban elsőként hozott létre tájgazdálkodási munkacsoportot Demeter László biológus vezetésével. A munkacsoport missziója azóta is az intézmények és szakterületek közötti együttműködés elősegítése a Hargita megyei biokulturális tőke megőrzése és fejlesztése érdekében.
A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2020. április 2.