Vadkárok Hargita Megyében
péntek, 2024. június 14., 15:20:38

Tennünk kell azért, hogy a vadgarázdálkodás helyett vadgazdálkodásról beszélhessünk!

Szeptember 15-ig lehet jelentkezni a gödöllői Szent István Egyetem Csíkszeredában induló vadgazda mérnöki szakára

(0 Szavazat)60 megjelenítés

- Románia nem tud felelősen bánni a vadgazdálkodás kérdéskörrel, nem tudja megvédeni állampolgárait és folyamatos veszélynek teszi ki! A nagyragadozó védettsége lakott övezetben megszűnik az európai országok gyakorlatában, ez alól kivétel Románia - hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének előadásában azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a Tusnádfürdői Medvefesztivál és Kézműves Vásár keretében tartottak szeptember 2-án vadga(rá)zdálkodás témakörben.

A Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület idén már második alkalommal szervezte meg a Medvefesztivált, mivel fontosnak tartják, hogy a különféle szórakoztató programok mellett olyan témával is foglalkozzanak, amely az elmúlt időszakban közérdeklődésre tart számot. Ebben az évben medvék és emberek címszó alatt kerekasztal beszélgetést szerveztek, amelyre döntéshozókat, vadásztársaságok képviselőit, állatvédőket és turisztikában érdekelt feleket hívtak meg. A beszélgetésen részt vett Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke, Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere, Szín János medvepásztor, valamint Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynükság igazgatója. A program részeként Szabó Szilárd előadást tartott Békés találkozás a medvével, Mit tegyünk mit ne? címmel, valamint Szín János Mi az a Medveles és hogyan segíthet a tusnádfürdői medvekérdés  megoldásában? témáról beszélt.

A megyei tanács elnöke a Régiók Bizottsága raportőreként jelentést készít a medvekérdésről, ezért a fesztiválon is igyekezett Európai Uniós szintről vizsgálni a helyzetet, valamint figyelembe venni más álláspontokat, mivel úgy véli a véleményeket ütköztetni kell a közös megoldáskeresés érdekében. Beszélt a nagyragadozók kilövésére vonatkozó rendeletről is, amelyet véleménye szerint nem kellett volna közvitára bocsájtani, hiszen emberi életekről van szó, így időt vesztegetnek és egyre többször támad emberre a medve. Ezenkívül számos vadkár történik, amelyek megtérítésével lehetne opratívabbá tenni az embereket. Hozzátette, kártérítést kellene kapjanak a medvatámadások áldozatai, valamint jogszabályra lenne szükség arra vonatkozóan, hogy belterületen megszűnik a vadállatokra vonatkozó védettség. Továbbá a megyeelnök felhívta a figyelmet a gödöllői Szent István Egyetem Csíkszeredában induló vidékfejlesztési agrármérnöki és vadgazda mérnöki szakokra, hozzátette, reméli, hogy betelnek a még meglévő üres helyek, mert nagy szükség van szakemberekre.

A megyei tanács elnöke petíciót indított, amellyel a nép ügyvédjéhez fordul nagyvadak ügyében. Továbbá a megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre. A témában bővebb információt találnak a http://hargitamegye.ro/vadkarok.html honlapon. Az elmúlt években történt medvetámadások pedig az alábbi interaktív térképen tekinthetők meg: http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html.

Az eseményről készült bejegyzés elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1369800089734037.

 

Újabb medvetámadás

Lassan mindennapos a medvetámadás, ezúttal egy csíkjenőfalvi áldozatot harapdált meg a vadállat, akit jelenleg a csíksomlyói Fertőző Osztályon ápolnak, megkapta a veszettség elleni oltást. Ezenkívül a tusnádfürdői Viktória Panzióba is behatolt a medve az ablakon keresztül anyagi kárt okozva.

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 2.