Vadkárok Hargita Megyében
péntek, 2024. június 14., 16:02:08

Szeptember 15-ig gyűjtik az aláírásokat a vadkár petícióra

Pár nap alatt már több mint 4000-en írták alá a támogató íveket

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Idén tíz esetben sebesített meg medve embert Hargita megyében, közülük fele már aláírta azt a petíciót, amellyel Hargita Megye Tanácsa a nép ügyvédjéhez fordul a nagyvadak ügyében. 

Mint arról már hírt adtunk, augusztus 30-án elkezdődött az aláírásgyűjtés a nagyvadak ügyében. Hargita Megye Tanácsa felkérte a helyi önkormányzatokat és az egyházat is, hogy segítse az aláírásgyűjtést. A petíciót alá lehet írni szeptember 15-ig a polgármesteri hivatalokban és a plébániákon, illetve erről a linkről is letölthető.

Az elmúlt napokban felkeresték az idei medvetámadások áldozatait, akik ugyancsak aláírói a vadkárpetíciónak. Elsőként a csíkszentléleki medvetámadás áldozata írta alá augusztus 29-én kórházi betegágyán a petíciót, majd augusztus 31-én Nyika Mihály, a csíkdánfalvi medvetámadás áldozata. Csíkmadarason két pásztort támadott meg a medve, egyikőjük még mindig lábadozik és még egy műtétre szorul, társa, aki könyebb sérüléseket szenvedett Iulian Mogîldea szintén aláírta a petíciót. Az aláírókhoz csatlakozott Demeter Csaba, a firtosmartonosi medvetámadás áldozata, valamint Bartó Tibor a csíkmadarasi károsult gazda is.

Vasárnap aláírta a petíciót az a csíkjenőfalvi férfi is, akit szeptember 2-án, szombaton támadott meg a medve mogyorószedés közben. Őt Csíksomlyón a Fertőző Osztályon látogatta meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– A héten létrehozunk Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületén keresztül egy olyan alapot, amellyel a medvetámadások áldozatait kívánjuk segíteni, ugyanakkor jelenleg egyeztetünk az áldozatokkal arról, hogy szükséges jogi tanácsadást biztosítunk számukra, hisz van lehetőség jogorvoslatra és kártérítés követelésére, de ezidáig nem élt senki a lehetőséggel. Bízom benne, hogy az idei kárvallottak többsége fog élni a segítségnyújtásunkkal – nyilatkozta Borboly Csaba.

A Régiók Bizottságának tagjaként Borboly Csaba a medvék által okozott károk témájában tesz jelentést a Régiók Bizottságában, a munkadokumentum és egyéb hasznos anyagok megtalálhatók a raportőri aloldalon.

Csíkszereda, 2017. szeptember 4.