Vadkárok Hargita Megyében
kedd, 2024. július 16., 09:48:04

Kutyái mentették meg az életét - meséli a medvetámadás áldozata

A medvetámadás áldozata mesélt a „találkozásról”

(0 Szavazat)82 megjelenítés

A kutyái mentették meg az életét annak az ötven éves gyimesfelsőloki gazdálkodónak akire csütörtök este támadt rá egy jól megtermett medve a szépvízi részhez tartozó kuruci területen. 

– Tegnap este a kutyák ugattak, már kötöztük be a marhákat, odamentem nézzem meg mit ugaztnak. Akkor egy jó 400 kilós medve a bokrok közül nekem futott és úgy elütött, hogy 4-5 métert repültem – elevenített fel a három bocsos medvével való „találkozás” körülményeit Gerczuj Tibor, akit ma délután a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban látogatott meg Borboly Csaba megyeitanács-elnök. A medvetámadás áldozatának a válla sérült meg, mivel helyben nem tudták orvosolni, ezért december elsején, pénteken Csíkszeredában látták el a megyei sürgősségi kórház szakemberei.

Az állattartó gazda elmondása szerint a medvék minden este ott ólálkodnak a közelben, idén már a kecskék közül is többet elvitt.

– Szerencse, hogy ott voltak a kutyák és elhajtották, mert különben biztosan megölt volna. Életveszélyes nagy állat volt! – mesélte a károsult, akit Borboly Csaba otthonában látott vendégül, majd gondoskodott a hazaszállításáról is.

– Idén már tizenhetedik alkalommal támad a medve Hargita megyében.  A legfiatalabb áldozat 19 éves, míg a legidősebb 86 esztendős néni, akit saját kertjében támadt meg a medve. Az áldozatok között van még 22, 29, 35 esztendős fiatalember, de 38, 40, 44, 49, 50, 56 éves férfi is. A gondviselésnek hála halálos kimenetelű támadás még nem történt, de ha Bukarest hiányos papírok, kiegészítések mögé bújva elódázza az emberre támadó medvék derogálását, akkor a baj csak fokozódni fog – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki a Régiók Bizottságának raportőreként is jelentést készít a témában.

A vadkárokkal kapcsolatos közleményeink itt olvashatók: http://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Csíkszereda, 2017. december 1.