Vadkárok Hargita Megyében
péntek, 2024. június 14., 15:21:43

Fogjunk össze a biztonságunk érdekében!

Aláírásgyűjtésbe kezd Hargita Megye Tanácsa az emberek védelméért

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A polgármesteri hivatalokban és a plébániákon lehet aláírni azt a petíciót, amellyel a nép ügyvédjéhez fordul a nagyragadozók ügyében Hargita Megye Tanácsa. A petíció benyújtásáról elvi határozatot fogadott el a tanács augusztus 28-i soros ülésén.

A megyei tanács számít a lakosság támogatására, ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek. Az akcióhoz elsőként az a 38 éves csíkszentléleki férfi csatlakozott, akit az elmúlt hétvégén támadt meg a medve. A férfi augusztus 29-én aláírta a megyei tanács petícióját a nagyragadozók ügyében, amelyet Borboly Csaba megyeelnök vitt el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba. Az eseményről készült videó megtekinthető az alábbi linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/vb.215328865181171/1366463726734340/?type=3&theater

Naponta történnek károk a megyében, és Bukarestben nem mernek dönteni, fejtette ki Borboly Csaba megyeelnök. Hozzátette: két éve megbénították a vadgazdálkodást, és ennek következtében elszaporodtak a nagyvadak, amelyek nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem a lakosságra is veszélyt jelentenek. A múlt héten azt mondta Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, hogy kiadja a veszélyes egyedek kilövésére vonatkozó rendeletet, de az jelenlegi formájában nem hoz megoldást, mondta Borboly Csaba.

Egyértelmű, hogy túlszaporulatról szó és sürgős beavatkozásra van szükség még a tél beállta előtt, a megyei tanács várja a lakosság csatlakozását is a tiltakozó akcióhoz, ehhez támogató aláírásokat gyűjtenek. Hargita Megye Tanácsa felkérte a helyi önkormányzatokat és az egyházat is, hogy segítse az aláírásgyűjtést, ennek értelmében a polgármesteri hivatalokban és a plébániákon lehet aláírni az íveket. A megyei tanács ezúton is kér mindenkit, hogy csatlakozzon a lakosság biztonsága érdekében szervezett tiltakozáshoz!

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 29.