Vadkárok Hargita Megyében
kedd, 2024. július 16., 09:59:13

Egyre gyakoribbak a medvetámadások Hargita megyében

Közeledik a betakarítás, erőteljesebb intézkedésekre van szükség!

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Gyergyóditróban találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és munkatársai Puskás Elemér polgármesterrel és a napokban történt medvetámadás szemtanúival, hogy közösen megoldást találjanak a hasonló esetek elkerülésére. A megyeelnök azt követően látogatott a helyszínre, hogy csütörtökön, szeptember 1-jén a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban meglátogatta azt a fiatalembert, akit a héten súlyosan megsebesített egy medve. A hajtásban részt vevők szerint aznap legalább négy medve támadt rájuk, az egyik vadász lélekjelenlétének köszönhetően három medvét sikerült elzavarni, a negyedik pedig megtámadta az azóta kórházban fekvő fiatalembert, akit a vadász mentett meg.

A megyeelnök és munkatársai a helyiekkel közösen igyekeznek megoldást keresni a medveproblémára. A helybéliek felháborodásukat fejezték ki a történtekkel kapcsolatban, különösen most, amikor közeledik az őszi betakarítás, amely egybeesik a vadak azon periódusával, amikor a téli hibernálásra készülnek. Ez Ditróban különösen veszélyesnek ígérkezik, hiszen az említett kukoricatáblában a tulajdonos elmondása szerint legalább öt medve található, amely jelentős kárt okoz a termésben.

Több dologban is megegyeztek a jelenlévők. A betakarításkor a megyei tanács munkatársai visszatérnek a helyszínre, ugyanakkor közösen igyekeznek felmérni a megye valós medvepopulációját, és jövőre szorgalmazzák a kilövési kvóta emelését. Mindezek mellett kárfelmérést is végeznek.

A falubeliek segíteni fognak a kórházban fekvőnek a betakarításban Hargita Megye Tanácsa támogatása mellett.

A medvetámadás helyszínéről a közösségi oldalon tekinthetnek meg egy rövid videót.

Csíkszereda, 2016. szeptember 2.