Vadkárok Hargita Megyében
péntek, 2024. június 14., 14:33:01

Borboly Csaba: részesüljenek kártérítésben a medvetámadások áldozatai

A Fertőző Osztályon kezelik a hétvégi medvetámadás elszenvedőjét

(0 Szavazat)74 megjelenítés

„A medve elém ugrott a bokorból és egyből harapott. A nálam lévő bottal sikerült elkergetnem” – mesélte a medvetámadás körülményeit az a csíkjenőfalvi férfi, akit szeptember 2-án, szombaton támadott meg a medve mogyorószedés közben és jelenleg Csíksomlyón a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Fertőző Osztályán tartanak, megkapta a veszettség elleni oltást.

Vasárnap délben felkereste az idei év tizedik medvetámadásának áldozatát (Interaktív térkép a medvetámadások helyszíneiről) Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy személyesen informálódjon a támadás körülményeiről. Ugyanakkor ismertette a Nép Ügyvédjéhez intézett petíció lényegét és kérte az áldozatot, hogy aláírásával támogassa az ügyet.

Az elmúlt napokban felkeresték az idei medvetámadások áldozatait, akik ugyancsak aláírói a vadkárpetíciónak. Elsőként a csíkszentléleki medvetámadás áldozata írta alá augusztus 29-én kórházi betegágyán a petíciót, majd augusztus 31-én Nyika Mihály, a csíkdánfalvi medvetámadás áldozata. Csíkmadarason két pásztort támadott meg a medve, egyikőjük még mindig lábadozik és még egy műtétre szorul, társa, aki könyebb sérüléseket szenvedett Iulian Mogîldea szintén aláírta a petíciót. Az aláírókhoz csatlakozott Demeter Csaba, a firtosmartonosi medvetámadás áldozata, valamint Bartó Tibor a csíkmadarasi károsult gazda is.

„Lassan mindennaposak a medvetámadások a térségben! A héten már ez a második eset, hogy medvetámadás áldozatát keresem fel! Nagyon nincs ez rendben! A július 5-i ígérettől 60 nap telt el és a medveprobléma még azóta sem rendeződött! Ki felel az azóta bekövetkezett emberi sérülésekért, és ki fizet kártérítést a munkaképtelenné váló áldozatoknak? Kérem Önöket és a megyei tanácsos kollégáimat is, jöjjenek javaslatokkal, hogy tudnánk létrehozni egy olyan alapot, amivel a megyében történt medvetámadások áldozatait tudnánk segíteni, addig amíg erre sikerül országos szinten is jogi alapot kieszközölni” – fogalmaz közösségi oldalára közzétett bejegyzésében Borboly Csaba.

A petícióra a hétvégén is gyűltek az aláírások, amelyeket továbbítanak a Nép Ügyvédjének. Hargita Megye Tanácsa felkérte a helyi önkormányzatokat és az egyházat is, hogy segítse az aláírásgyűjtést, ennek értelmében a polgármesteri hivatalokban és a plébániákon lehet aláírni az íveket.

– Felhívom megyénk lakosainak, valamint az innen elszármazottak vagy a velünk szolidarizálók figyelmét, hogy folytatjuk az aláírásgyűjtést szeptember 15-ig, hisz nagy a támogatottsága, és mindenkinek még nem sikerült aláírnia” – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki szombaton Tusnádfürdőn is felszólalt a medvekérdésben szervezett kerekasztal beszégetésen.

A Régiók Bizottságának tagjaként Borboly Csaba a medvék által okozott károk témájában tesz jelentést a Régiók Bizottságában, a munkadokumentum és egyéb hasznos anyagok megtalálhatók a raportőri aloldalon.

A petícióval kapcsolatosan tájékozódhatnak az alábbi oldalon:

http://hargitamegye.ro/vadkarpeticio.html

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 3.