Vadkárok Hargita Megyében
péntek, 2024. június 14., 16:14:06

Beavatkozási eszközre van szükség a lakott területen veszélyt okozó nagyvadak esetében

Nemzetközi konzultáció a nagyvadak ügyében Brüsszelben

(0 Szavazat)44 megjelenítés

Az Európai Unió is belátta, hogy az egyensúly fenntartása érdekében szükség van a helyi gazdákra, a vadásztársaságokra és a területgazdákra. Románia érvényt kell szerezzen a Környezetvédelmi Direktíva 16-os cikkelyének, amely előírja a veszélyes és kártékony vadak kilövését, hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja szeptember 12-én Brüsszelben. A megyeelnök az Európai Vadászszövetségek Uniójával (FACE) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) képviselőivel, mezőgazdászokkal, földtulajdonosokkal, erdőtulajdonosokkal és szakmai csoportosulásokkal vett részt nemzetközi konzultáción.

Azonnali beavatkozási eszközre van szükség a lakott területen veszélyt okozó nagyragadozók esetében, mondták a WWF képviselői, illetve egyetértenek abban, hogy támogatni kell a hagyományos extenzív állattartást, mert fontos az élőhelyek fenntartásában. Továbbá abban is egyetértettek, hogy késedelem nélkül el kell indítani a Natura 2000-es területekre vonatkozó kifizetéseket.

Rengeteg európai uniós pénz kárba vesz, így megkérdőjelezhető a környezetvédelmi projektek eredményessége, ezt bizonyítja az Európai Számvevőszék jelentése (az Európai Számvevőszék jelentése magyarul) is, mondta Borboly Csaba hozzászólásában, illetve kihangsúlyozta, hogy hatékony vadgazdákodásra van szükség. A vadászokat, gazdákat megbélyegzik a témában való kommunikációban, tette hozzá, illetve kifejtette, hogy az Európai Unió is belátja, hogy nem ez a jó irány, a vadgazdálkodás az emberi tevékenység és a nagyvadak közötti egyensúly megőrzésének egyik kulcsfontosságú tényezője. Borboly Csaba ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy Románia nem tud érvényt szerezni a Környezetvédelmi Direktíva 16-os cikkelyének, amely a veszélyes és a kártékony vadak kilövésére vonatkozik.

Hargita Megye Tanácsának elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a román környezetvédelmi minisztérium kilövési kvótára vonatkozó rendelete nem oldja meg a problémát (erről korábban beszámolt a megyeelnök a sajtó jelenlétében), mert azt nem osztották le megyékre a medvék száma szerint, így az engedélykérések jóváhagyása sem a valós problémával arányosan fog történni. Ezenkívül a rendelet az áttelepítést is előírja, ami szintén nem jelent megoldást, hiszen egy új helyen is azok a szokások szerint fog élni egy medve, amibe belenőtt, például ugyanúgy kukázni fog, mint az előző élőhelyén, vázolta fel a problémát a nemzetközi konzultáción Borboly Csaba.

A FACE szerint minden lehetséges eszközzel csökkenteni kell a károkat és a károkozókat.

Nyitottak a párbeszédre a WWF képviselői és megköszönték az építő jellegű párbeszédet, illetve hozzátették, párbeszédre szólítják fel a tagállami tagszervezeteiket is.

Borboly Csaba Régiók Bizottsága keretében végzett tevékenysége a nagyvadak ügyében megtekinthető az alábbi linken:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában végzett tevékenysége megtekinthető az alábbi linken:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2017. szeptember 12.