Lázár-Kastély
kedd, 2024. május 07., 19:36:21

Még több turistát vonzanának a Lázár-kastélyba

Gyorssegélyt kapott Vacsárcsi és Újszékely a megyei tanács rendkívüli ülésén

(0 Szavazat)69 megjelenítés

Két településnek 20-20 ezer lejt utalt ki Hargita Megye Tanácsa a szerdai, szárhegyi rendkívüli ülésén. Szó volt még a Lázár-kastély tulajdonviszonyáról, a Hargita Megyéért Díj várományosáról és a terjeszkedő multinacionális fafeldolgozó cégekről is. 

 A Lázár-kastély volt az egyik fő témája Hargita Megye Tanácsa Gyergyószárhegyen tartott, április 23-i rendkívüli ülésének. A kastély lovagtermében tartott gyűlésen Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy a pert véglegesen megnyerték az örökösök, attól függetlenül, hogy a szárhegyi, térségbeli emberek közmunkájából, közadakozásából épült újjá ez a kastély az ötvenes évektől errefelé.
– Kerestük a módját annak, hogyan tudunk egyezségre jutni az örökösökkel, mert nem szeretnénk például azt, hogy egy újgazdag itt magánnyaralót nyisson, vagy hogy a létesítmény közprédává váljon, tehát nem szeretnénk, hogy amit a szárhegyiek megfeszített munkával elértek, az kárba menjen. Azt se feledjük, hogy Gyergyó térségében, a Gyilkos-tó mellett, ez a másik kiemelt turisztikai célpont – mondta el Borboly Csaba.
A megyei képviselő-testületben ez ügyben konszenzus alakult ki, pártállástól függetlenül, és a 24 részből álló tulajdonból 15 részre, tehát a többségre, sikerült szerződést kötni piaci ár alatt az első öt évre, így a kastély biztonságban van, az itt élő emberek használhatják továbbra is, hangsúlyozta a megyeelnök. Szeptemberre újabb egyezséget kell kötnie a megyei tanácsnak, immár több tíz évre.
– Bízom benne, hogy a többi 9 rész tulajdonosával is sikerül közös nevezőre jutnunk, mert a kastély fejlesztésére nagy energiát szeretnénk fordítani, hiszen jelentős kulturális, történelmi értékekkel rendelkezik. Az épületegyüttesben folytatni kell a felújításokat, és el kell érnünk azt, hogy a turisták ne csak egy fagylaltra térjenek be, a Gyergyói-medencén keresztülrohanva, hanem több napot töltsenek el itt. Ehhez közös erőfeszítés szükséges, az év 365 napjában – nyilatkozta a tanácsülés után Borboly Csaba.
A rendkívüli ülésen sürgősségileg 20-20 ezer lejt utaltak ki a csíkvacsárcsi híd és az újszékelyi tornaterem tetejének javítására a megyei tanács tartalékalapjából.
– A megyei tanács ezekben a szűkös időkben is segít a településeknek, ha baj van – hangsúlyozta Borboly Csaba.
A testület zárt ajtók mögött döntött arról is, ki kapja az idei Hargita Megyéért Díjat.
Felszólalt Gábor László, Gyergyószárhegy község polgármestere is üdvözölve az évente hagyományosan a szárhegyi Lázár-kastélyban helyet kapó rendkívüli megyeitanács-ülés testületének munkálatát, majd a község büszkeségeit és gondjait ecsetelte. Előbbinél a napokban kalákában szervezett útjavítást említette, melynek révén egyharmad annyiba került a munkálat, mint ha szakcég végezte volna el. A gondok között a csatornázási munkálatok elakadását említette, ahol a folyamatot a változó beruházási rendelkezések nehezítik. A polgármester mintegy vészjelzésként ajánlotta a testület figyelmébe azt, hogy őt is megkereste, gyergyói polgármester-kollégáival egyetemben, egy német megagattert ide építeni szándékozó nagyvállalkozó lobbistája. Gábor László polgármester óva intett: a német cég ajánlata is hasonlóan csalóka, mint az osztráké, „a munkahelyek és a beruházás értékének ígérete erősen felduzzasztott”, és arra kérte a testületet, hogy amikor majd ez ügyben döntés elé kerülne, a megyei tanácsosoknak nagy felelősséggel kell viszonyulniuk, „hiszen ez a kisvállalkozások ellehetetlenítését jelenti”.

Gyergyószárhegy, 2013. április 23.