Erdőgazdálkodás Hargita megyében
péntek, 2024. március 29., 02:53:22

A Zetelaki Közbirtokosság helyzetéről tájékoztatták a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportját

(0 Szavazat)166 megjelenítés

A Zetelaki Közbirtokosság elnökével, Jakab Ferenccel egyeztetett a csíkszeredai megyeházán Molnár Gábor, Hargita Megye Tanácsa Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője szeptember 6-án, pénteken.

Jakab Ferenc ismertette a húszezer hektáron gazdálkodó közbirtokosság működését és a felmerülő problémákat. Mint elmondta, a begyűjtött erdei gyümölcsöt a Székelygyümölcs Egyesülettel partnerségben dolgozzák fel, ám korlátozott mennyiségben, mivel a feldolgozó kis kapacitású, ezért nagy mennyiségű feldolgozatlan gyümölcs halmozódott fel a raktárban, ezt jó lenne nyersanyagként elküldeni üdítő-, szörp- és dzsemgyártó üzemeknek. 30 tonna gyümölcsöt takarítottak be tavaly, és 20 tonna a fagyasztóban maradt eladatlan, ezt idén júniusban ár alatt adták el. Tavaly 10 lejért vették át a begyűjtőktől az erdei gyümölcsöt, idén viszont már csak 6-7 lejt tudtak érte adni. Nagy a tárolási költség, az amortizációt még bele sem számolták, és az önköltségi ár alatt kényszerültek eladni. Jelenleg 17 tonna árujuk van a raktárban, mert a Székelygyümölcs Egyesület annyi gyümölcsöt vesz át, amennyit feldolgoz és el is ad.

Jakab Ferenc azt is elmondta, hogy minden haszonnak 60 százaléka a közbirtokosságot illeti. A termelés szezonális, jó lenne 8-9 hónapot lefedni munkával, mert a gépek, ha állnak, nem termelnek, és lassúbb az amortizáció is. A termesztett gyümölccsel nem lehet felvenni a versenyt, annak az előállítása mesterséges, és a betakarítása sem olyan nehéz, mint a vadon termett gyümölcsnek. Elhangzott, hogy a termékeket szaküzletekben kellene eladni, vagy olyan üzemeknek nagy mennyiségben, amelyek erdei gyümölcsöket dolgoznak fel, a romlott gyümölcsöt pedig pálinkafőzőknek kellene eladni.

A megbeszélésen felvázolták, mik lennének a szükséges teendők ahhoz, hogy az erdőgazdálkodás helyzetén javítsanak: elsősorban ki kell dolgozni és gyakorlatba ültetni egy versenyképes brandet, amihez megfelelő felkészültség és szakember kell. Erre lehet pályázni, például a Leader kistérségi projektnél. Ami még fontos lépés lenne: a közbirtokosságoknak szövetkezniük kell, hogy közösen termeljék ki a fát.