Daune cauzate de animale sălbatice
duminică, 24 noiembrie 2024 03:43:32

Situația urșilor ar putea fi dezbătută în Parlamentul European

Guvernul român tratează superficial și în acest an, siguranța vieții umane 

(0 Votări)40 vizualizări

Din partea guvernului român nu există nici o intenție pentru rezolvarea problemelor cauzate de urși, de aceea în cursul lunii noiembrie a anului trecut  Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Péter Ferenc președintele Consiliului Județean Mureș, Tamás Sándor președintele Consiliului Județean Covasna, respectiv Gabor Alexandru-Adrian, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov au înaintat o petiție Parlamentului European în legătură cu creșterea numerică a exemplarelor din specia urs. Vincze Loránt, parlamentar european a susținut inițiativa, aprobată de comisia pentru petiții de la Bruxelles. În urma întrevederii președinților consiliilor județene din regiunea Centru s-au alăturat petiției și reprezentanții județelor Alba și Sibiu. 

Petiția online poate fi semnată de orice doritor și prin intermediul acesteia e solicită intervenția instituțiilor de la Bruxelles pentru a îndemna guvernul român în luarea măsurilor menite a soluționa problemele cauzate de urși. Inițiativa poate fi susținută accesând pagina web petiport.secure.europarl.europa.eu.

„Această petiție a fost verificată timp de mai multe luni, iar secretariatul comisiei pentru petiții a catalogat-o ca fiind una structurată corespunzător din punct de vedere profesional și ca și conținut. Petiția a fost înregistrată și oricine dorește o poate semna petiția în mediul online - petiport.secure.europarl.europa.eu”, a evidențiat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Petiția a fost înregistrată cu numărul 1188/ 2019 și face referire la gestionarea ursului brun în România, susținându-se că guvernul român nu protejează destul siguranța și proprietatea cetățenilor care trăiesc în habitatele respective.

„Ne dorim ca instituțiile de la Bruxelles să ceară socoteală ministerului mediului din România. Legea vânătorii a fost modificată degeaba, prevederile favorabile situației noastre nu au fost puse în aplicare deoarece Hotărârea de Guvern 57/2007 care reglementează punerea în aplicare a Directivei Habitate nu a fost modificată. Punerea în aplicare a Directivei Habitate reprezintă un nivel de legislație mai ridicat decât legea națională a vânătorii acesta este motivul pentru care facem apel la colaborarea instituțiilor de la Bruxelles”, a afirmat Borboly Csaba.

Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș a evidențiat că este nevoie de găsirea unei soluții cât mai urgent. „Mare parte a vieții mele am petrecut-o în  natură. Îmi sunt binecunoscute pădurile și munții din zona Mureș, iar pe baza acestei experiențe pot să afirm faptul că nu ne-am confruntat cu o asemenea situație până acum când numărul de carnivore mari este atât de mare la noi în regiune. Faptul că urșii intră frecvent în teritoriile locuite de oameni, respectiv înmulțirea numărului atacurilor acestora pun în pericol viața oamenilor. Aceasta este o problemă foarte gravă la care ar fi trebuit ca guvernul să ia măsuri cu mult timp în urmă. Dat fiind faptul că în urma numeroaselor întrevederi nu s-au luat măsuri, împreună cu colegii mei am hotărât să încercăm să atragem atenția asupra acestei probleme și la nivel european” –a afirmat Péter Ferenc.

„Noi aici, în regiunea noastră trăim zi de zi experiența periculoasă de a coabita cu ursul. Vorbim de un dezechilibru natural care durează de mai mulți ani. Și nu mai este vorba de animale protejate de lege, de un aspect de protecție a mediului, ci despre siguranța și viața oamenilor. Din partea guvernului român nu există nici o intenție de a rezolva această problemă de aceea apelăm la Uniunea Europeană. Prin semnarea petiției sprijiniți inițiativa oferind mai multe șanse de a se găsi o rezolvare a problemei. Să arătăm că este o problemă a tuturor celor are trăiesc în această zonă și pentru a cărei rezolvare este urgentă găsirea unei soluții” – a afirmat Tamás Sándor.

În continuare se va solicita un punct de vedere din partea Comisiei Europene, mai apoi în momentul în care se va reveni la programul normal al ședințelor, Comisia pentru Petiții, cel mai probabil în toamnă, va putea introduce petiția  pe ordinea de zi a ședințelor.

Președinții consiliilor județene îndeamnă locuitorii să se alăture petiției deoarece în acest mod aceasta va putea fi introdusă pe ordinea de zi.

Urmați pașii de mai jos și susțineți petiția:

1.      Înregistrare pe pagina web.:

https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/ro/registration/register#registerFrm

2.      Primirea unui e-mail de verificare care trebuie confirmat și astfel utilizatorul devine activ.

3.      Pe pagina https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/ro/home trebuie accesat meniul de susținere al petiției, menționând în motorul de căutare numărul de înregistrare al petiției - 1188/2019.

4.      Acum va apărea titlul petiției, accesați-l și apăsați pe butonul Susținere, apoi vor apărea din nou datele petiției și la subsolul paginii, cu verde Susținere. Da-ți click și astfel susține-ți petiția.

 

Textul petiției îl puteți consulta la următorul link: https://judetulharghita.ro/upload/public/vadkarok/dokumentumok/PetitiePE_Ursi_11.11.2019.pdf

 

Miercurea Ciuc, 3 iunie 2020