Daune cauzate de animale sălbatice
marţi, 16 iulie 2024 10:04:40

Cronologie

Activitățile și demersurile Consiliului Județean Harghita cu privire la problema urșilor, în perioada 2009-2021

 

iulie 2021

Un cioban din județul Harghita a fost atacat, miercuri, de urs, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Harghita.

https://www.g4media.ro/un-cioban-din-judetul-harghita-spitalizat-dupa-ce-a-fost-atacat-de-urs.html

Atac al unui urs la o stână din Harghita: Un tânăr de 26 de ani care se refugiase în pădure cu răni grave a fost găsit mort. Un alt bărbat, grav rănit

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24936146-atac-unui-urs-stana-din-harghita-tanar-26-ani-care-refugiase-padure-rani-grave-fost-gasit-mort-alt-barbat-grav-ranit.htm

Harghita: Bărbat atacat de urs în satul Păuleni. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD

https://www.g4media.ro/harghita-barbat-atacat-de-urs-in-satul-pauleni-victima-a-fost-preluata-de-elicopterul-smurd.html

Ce greutate financiară are asupra sistemului medical atacul ursului?

https://judetulharghita.ro/ce-greutate-financiara-are-asupra-sistemului-medical-atacul-ursului/

Ursul a intrat în curtea unui localnic din Izvoru Mureșului, de 4 ori într-o săptămână!

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/3654514257983262

Nu astăzi am început să ne ocupăm cu problema ursului.

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/414606979716663

Agent Green trebuie să cunoască situația din județul Harghita

ONG-ul Agent Green a luat în repetate rânduri poziție cu privire la situația urșilor, lansând o petiție pentru demiterea  Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.

https://judetulharghita.ro/agent-green-trebuie-sa-cunoasca-situatia-din-judetul-harghita/

Borboly Csaba: Comisia Europeană ar trebui să analizeze rapoartele României privind aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale în Uniunea Europeană

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/3623207061113982

În cadrul celei de-a 145-a Plenare a Comitetului European al Regiunilor, la 1 iulie,  cu privire la Strategia de Consolidare a aplicării Cartei Drepturilor Fundamentale în UE, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a formulat opinii, raportându-se la situația existentă la nivelul județului Harghita, și în România.

https://judetulharghita.ro/borboly-csaba-comisia-europeana-ar-trebui-sa-analizeze-rapoartele-romaniei-privind-aplicarea-cartei-drepturilor-fundamentale-in-uniunea-europeana/

 

iunie 2021

La limita răbdării! Protestul cetățenilor din Harghita cu privire la problema ursului

https://informatiahr.ro/la-limita-rabdarii/

A avut loc un nou atac al ursului, între Sfântu Gheorghe și Băile Șugaș.

Victima de 50 de ani a fost transportată azi de la Spitalul Județean de Urgență „dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe la Spitalul Județean de Urgența din Miercurea Ciuc, pentru intervenții la nivelul craniului.

Mai multe detalii puteți găsi aici:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/3612109102223778

Cine are prioritate?

Demersuri pentru soluții și măsuri concrete care să restabilească echilibrul dintre om și natură

În ultimele săptămâni viața comunității a fost ținta atacurilor urșilor –ziarele au titrat problema pe paginile principale, de la victimă la agresor.

https://judetulharghita.ro/demersuri-pentru-solutii-si-masuri-concrete-care-sa-restabileasca-echilibrul-dintre-om-sinatura/

Cine își asumă responsabilitatea pentru pierderile de vieți omenești?

Ursul a atacat din nou, victima- un bărbat de 54 de ani din comuna Săcel!

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/3589804537787568

În dimineața zilei de 18 iunie, a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc (SJU Miercurea Ciuc), de la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, unde i-au fost acordate primele îngrijiri medicale, un bărbat, în vârstă de 54 de ani, victima atacului unui urs, care la internare prezenta multiple traumatisme la nivelul toracelui, capului, feței și gâtului.

https://judetulharghita.ro/cine-isi-asuma-responsabilitatea-pentru-pierderile-de-vieti-omenesti/

 

februarie 2021

Petiţia 1188/2019, iniţiată de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba şi semnată de omologii săi la acea vreme din judeţele Mureş, Covasna şi Braşov, s-a aflat pe ordinea de zi a reuniunii Comisiei pentru Petiţii (PETI) a Parlamentului European.

Semnatarii petiţiei, privind problematica urşilor, au cerut Comisiei de Petiţii a Parlamentului European să solicite implicarea Guvernului român, prin măsuri concrete şi de prevenţie, în protejarea vieţii oamenilor, a bunurilor şi proprietăţilor lor.

https://informatiahr.ro/institutiile-europene-vor-monitoriza-romania-in-problema-ursilor/


august 2020

20 august:  Peste 150 de apeluri pentru îndepărtarea urşilor înregistrate în Harghita de la începutul anului

https://informatiahr.ro/peste-150-de-apeluri-pentru-indepartarea-ursilor-inregistrate-in-harghita-de-la-inceputul-anului/

Ursul, care făcea ravagii în curțile și pe străzile din Miercurea Ciuc, a fost recoltat cu succes și în mod legal. Ursul a  fost recoltat în centrul orașului, noaptea, în curtea Liceului Márton Áron, dar într-un loc sigur, unde nu reprezenta un pericol pentru oameni.

iunie 2020

26 iunie: În ultimele 24 de ore: Cinci apeluri la 112 pentru a anunța prezența unor urși în mai multe localități

https://informatiahr.ro/page/4/?s=ur%C5%9F

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita și Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita precizează faptul că în noaptea de 11-12 iunie  au fost înregistrate trei apeluri la 112 prin care era anunțată prezența unor urși în Voșlăbeni și Băile Tușnad.

Anunț pentru locuitori: Președinții consiliilor județene îndeamnă locuitorii să se alăture petiției deoarece în acest mod aceasta va putea fi introdusă pe ordinea de zi.

În continuare, președinții consiliilor județene (Brașov, Covasna, Harghita, Mureș) vor solicita un punct de vedere din partea Comisiei Europene, ulterior, în momentul în care se va reveni la programul normal al ședințelor, Comisia pentru Petiții, cel mai probabil în toamnă, va putea introduce petiția  pe ordinea de zi a ședințelor.

https://judetulharghita.ro/situatia-ursilor-ar-putea-fi-dezbatuta-in-parlamentul-european/


noiembrie 2019

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, respectiv, Gabor Alexandru-Adrian, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov au înaintat o petiție Parlamentului European în legătură cu creșterea numerică a exemplarelor din specia urs. Vincze Loránt, parlamentar european a susținut inițiativa, aceasta fiind aprobată de comisia pentru petiții de la Bruxelles. În urma întrevederii președinților consiliilor județene din regiunea Centru, s-au alăturat petiției și reprezentanții județelor Alba și Sibiu.

https://www.europarl.europa.eu/petitions/en/home

Workshopul Platformei Europene Pentru Carnivore Mari a avut loc în județul Harghita în data de 19 noiembrie.  Este nevoie de angajament din partea guvernului român, aceasta este concluzia atelierului de lucru comun organizat de către Platforma UE carnivore mari și Platforma regională Harghita. Scopul acestui atelier a fost prezentarea rezultatelor obținute până acum în cadrul platformei regionale pentru carnivore mari din județul Harghita, respectiv dezbaterea aspectelor referitoare la carnivorele mari din perspectivă națională și europeană.

Invitație specială către domnul Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din partea lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. „În urma reacțiilor și articolelor apărute în presă în legătură cu cazul ursului lovit între localitățile Praid și Sovata, la data de 16 noiembrie, eu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita, doresc să precizez faptul că această situație nu poate fi tratată ca un caz individual.”

După aproximativ o jumătate de zi de chinuri, ursul lovit în data de 16 noiembrie, seara, de un autoturism, în apropierea localității Praid, a fost împușcat. Autorizația necesară pentru intervenție a fost emisă în timp util de către ministerul de resort, după convorbirea telefonică inițiată de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

august 2019

După relocarea ursoaicei cu doi pui, 12 august, o altă ursoaică cu trei pui a fost relocată în sanctuarul de urși de la Zărnești.  Odată cu acest demers, lacul Sfânta Ana și împrejurimile acestuia au devenit mai sigure.

La ședința din luna august a Consiliului Județean Harghita s-a alocat suma de 90 mii lei pentru funcționarea Asociației Microregionale Pogány-havas care, printre altele, se ocupă și cu realizarea unui studiu menit a stabili numărul de urși din Bazinul Ciucului.

iulie 2019

În data de 26 iulie ursul a atacat un copil din localitatea Jigodin. Este vorba de exemplarul de urs care a ucis mai multe animale în localitatea Păuleni Ciuc și pentru extragerea căruia s-a făcut o solicitare încă de acum o săptămână, informează Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Deși documentația necesară în vederea extragerii ursului periculos a fost depusă, organele abilitate nu s-au ocupat de această problemă.

În data de 23 iulie Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba salută decizia ministerului mediului în ceea ce privește cota de intervenție în cazul speciei urs. Ministrul, Grațiela Gavrilescu, și-a motivat decizia prin faptul că în ultima vreme s-au înmulțit atacurile, tot mai multe persoane semnalând daune în culturile agricole, animale domestice ucise și distrugeri ale anexelor gospodărești.

În data de 15 iulie Borboly Csaba s-a adresat ministerului în cazul ursului care face pagube de trei zile în zona localității Păuleni-Ciuc. Președintele Consiliului Județean Harghita cere ca ministerul să completeze echipa, care se ocupă cu evaluarea pagubelor, din cadrul Agenției de Mediu din județul Harghita.

În data de 2 iulie, la București, conform dezbaterii publice organizate de Ministerul Mediului și, conform informațiilor avute la dispoziție până la această oră, în ceea ce privește carnivorele mari, nu există schimbări, astfel se aprobă cota de intervenție pentru 140 de exemplare, în vreme ce acest număr ar trebui să fie de trei ori mai mare. În primele zile ale lunii iulie, în județul Harghita, au avut loc două atacuri ale ursului, ambele victime se află internate în spital.

aprilie 2019

Pe platforma destinată carnivorelor mari, în data de 25 aprilie, se stabilește acordarea unei atenții prioritare problemelor cauzate de urși.

În data de 15 aprilie Senatul adoptă amendamentul la Legea vânătorii conform căruia consiliile județene primesc atribuții în vederea efectuării de plăți în cazul activităților de despăgubire a daunelor cauzate de animalele sălbatice și a activităților de prevenție, respectiv, amendamentul prevede acordarea de despăgubiri în cazurile în care atacurile animalelor sălbatice se soldează cu răniți sau decese.

În data de 3 aprilie, George Sârbu, reprezentant al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) Brașov, a ținut un curs destinat experților în gestionarea cinegetică. Au fost prezentate tehnici și instrumentele necesare tranchilizării speciilor din fauna sălbatică.

În prima zi a lunii s-a înființat în mod oficial Grupul de Lucru pentru Gospodărirea Durabilă a Peisajelor Culturale din județul Harghita.

martie 2019

În cursul lunii februarie a fost sesizată de mai multe ori prezența ursului în zona din jurul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Acesta este motivul pentru care a fost organizat forumul de informare la care au participat experți din domeniu, locuitori și angajați ai spitalului. În data de 28 martie a fost instalat, în jurul spitalului județean, un gard electric.

ianuarie 2019

Începând din această lună se organizează lunar întâlniri de lucru, a celor implicați, pe platforma destinată carnivorelor mari.


decembrie 2018

Sunt selectați beneficiarii programului de acordare a burselor de către Consiliul Județean Harghita și Asociația pentru Județul Harghita, urmând ca aceștia să-și prezinte planurile lucrărilor de cercetare.

octombrie 2018

Ca urmare a consultărilor preliminare, județul Harghita este selectat pentru a găzdui proiectul care se desfășoară în România, cu coordonarea Institutului Ecologic din Italia, realizat la dispoziția Comisiei Europeană și care face referire la carnivorele mari.

15-22 septembrie 2018

La invitația Human Society International, delegația formată din reprezentanți ai județelor Harghita și Covasna face o vizită în statul Montana din Statele Unite Ale Americii, unde experții locali prezintă aspecte referitoare la managementul speciei urs.

august 2018

În data de 8 august, ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, face o vizită la Băile Tușnad. Borboly Csaba îi înmânează o serie de propuneri în ceea ce privește problema urșilor, printre acestea numărându-se și propunerile referitoare la planul de acțiune în cazul urșilor, cele trei județe din secuime, în comun, urgentează aprobarea și punerea în aplicare a acestui plan, menționând că nu sunt specificate termene limită în cazul anumitor activități. Și, de atunci, se așteaptă punerea în aplicare a planului de acțiune. 

La sediul consiliului local din Băile Tușnad va avea loc azi, 2 august, de la ora 17,00 un forum pe tema urșilor, la care sunt invitați să participe locuitorii orașului. În cursul zilei de mâine, tot la Băile Tușnad se organizează o nouă dezbatere pe această temă la care a fost invitat și ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu.

iulie 2018

Un nou atac al ursului a avut loc în cursul nopții de 24 iulie la cea de a XXIX-a ediție a Universității de Vară de la Tusvanyos. Victima este un bărbat de 27 de ani care a fost rănit în cursul nopții trecute, între ora unu și două, de un urs care a sărit în mulțime. Bărbatul are răni  la braț și la picior și a fost tratat la secția de urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, mai apoi internat la secția de boli infecțioase de la Șumuleu-Ciuc. 

Se propagă cu repeziciune vestea conform căreia în data de 18 iulie, în apropierea Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc a fost văzută la păscut o ursoaică cu trei pui. Mai mulți angajați ai spitalului au imortalizat momentul cu telefoanele mobile. Primul care a relatat despre acest fapt a fost Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita prin intermediul paginii sale de socializare. Nu e de mirare, dat fiind faptul că ursul se afla la doar câțiva metri de locul în care acesta locuiește împreuna cu familia sa.

Un nou atac al ursului, în județul Harghita, de această dată la Băile Tușnad! În seara zilei de luni, un localnic din Băile Tușnad care își plimba câinele în zona gării CFR, în plin centrul orașului, a fost atacat de o ursoaică cu trei pui – informează pe pagina sa de socializare Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

„Ministerul mediului a aprobat planul de acțiune pentru managementul populației de urs, iar dacă se respectă cele asumate în cadrul acestuia, ministerul trebuie să elaboreze sistemul de despăgubire a victimelor atacurilor. Este vorba despre o realizare notabilă, eforturile de anul trecut, și-au adus și își vor aduce roadele. În varianta sa inițială, planul de management  prevedea un termen limită de trei ani, Consiliul Județean Harghita a solicitat micșorarea acestuia la șase luni (documentul redactat în acest sens îl găsiți aici), iar în documentul final figurează termenul de un an”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

În ultima vreme mai mulți locuitori i-au semnalat președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba faptul că în apropierea reședinței de județ, ursoaice cu doi și trei pui dau târcoale zilnic zonelor din apropierea locuințelor. 

iunie 2018

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a informat pe site-ul de socializare că în cursul zilei de 29 iunie, în plină zi, ursul a omorât în comuna Potiond, localitatea Ciucsângeorgiu, o vacă gestantă de șapte sute de kilograme. Borboly Csaba a fost informat despre incident de către familia prădată.

O echipă internațională de specialiști în managementul conflictelor s-a aflat pentru a doua oară, în data de 20 iunie, într-o vizită în județul Harghita. Specialiștii s-au întâlnit la sediul Consiliului Județean Harghita cu actori locali și regionali pentru a discuta despre conflictele generate de prezenta ursului brun (Ursus arctos). Nu în ultimul rând, s-au dezbătut modalitățile de gestionare ale  acestor conflicte. 

17 iunie, un mânz a fost omorât, iar o iapă a fost rănită pe spate și pe gât în curtea unui gospodar din Cinod. În urmă cu o lună, și o vacă a devenit victima unui atac de urs. 

mai 2018

O campanie de conștientizare despre observarea în condiții de siguranță a urșilor, în vederea prevenirii situațiilor de conflict, atacuri asemănătoare celor întâmplate nu demult la Lacul Sfânta Ana, a fost tema conferinței de presă care a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, în data de 30 mai. Au fost prezenți la eveniment Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Szín János „păstorul de urși”, administratorul observatoarelor de urși din zona Băilor Tușnad și Dósa Elek Levente, directorul Asociației Sfânta Ana. 

În data de 9 mai va fi dezbătut în Parlamentul României „Planul de acțiune pentru conservarea populației de urs brun (Ursus arctos) din România” care formulează măsuri în acest sens, dată fiind suprapopularea din cadrul speciei. Consiliul Județean Harghita a transmis către organizatorii dezbaterii publice propunerile de modificare, iar o delegație a județului Harghita va fi prezentă la dezbateri. 

Un copil de nouă ani din satul Călugăreni, localitatea Mărtiniș a fost atacat și rănit grav de un urs, în data de 6 mai. Victima a fost transportată de urgență la spitalul din Odorheiu-Secuiesc de primarul localității, Jakab Attila, cel care l-a informat despre incident pe Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Copilul era cu ciurda de animale în momentul în care a fost atacat de urs. 

În seara zilei de 5 mai, la stâna lui Bíró Attila din Cârța, ursul a provocat o altă daună materială semnificativă. Înainte de lăsarea serii, în momentul în care animalele erau puse la adăpost, ursul a atacat unul dintre viței. Ca urmare a atacului și a mușcăturilor la membrele din spate, vițelul a murit. 

aprilie 2018

În cadrul inițiativei Reflectând asupra Europei a Comitetului European al Regiunilor (COR), în organizarea Consiliului Județean Harghita, în colaborare cu delegația COR a României, la data de 19 aprilie a.c., la Băile Tușnad, a avut loc o conferință internațională pe tema protecției habitatelor și a speciilor, fiind dezbătute prevederile planului de acțiune al Uniunii Europene pentru păstrarea biodiversității.

Raportul întocmit de Borboly Csaba pe tema coexistenței cu speciile care generează conflicte, în special urși bruni, a ajuns în atenția ediției române a National Geographic. 

februarie 2018

Gestionarea cât mai optimă a carnivorelor mari, în special a exemplarelor de urs periculoase a fost una dintre temele abordate de Szép Róbert, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu și Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în cadrul conferinței organizate la București, în data de 9 februarie, pe tema coexistenței pașnice între carnivorele mari și om. 

Președintele delegației României la Comitetul European al Regiunilor (CoR), Robert Sorin Negoiță, membru titular și raportor al CoR, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Szép Róbert au ținut o conferință de presă la sediul Asociației Municipiilor din România de la București, în data de 9 februarie 2018, pe tema îmbunătățirii managementului carnivorelor mari cu accent pe urși bruni carpatini, cu scopul menținerii echilibrului ecologic cu populații optime, precum și a prevenirii conflictelor dintre om și carnivorele mari.

În apropierea localității Eliseni un tânăr a fost atacat de urs. În acest an, acesta este al doilea atac al ursului în județul Harghita, iar dacă punem la socoteală atacurile urșilor înregistrate anul trecut, acesta este al douăzecilea caz. 

ianuarie 2018

La cea de-a 127-a ședință plenară a Comitetului Regiunilor care a avut loc la data de 31 ianuarie, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în calitate de raportor a prezentat proiectul de aviz intitulat Promovarea, în cadrul directivelor UE privind natura, a coexistenței cu specii care generează conflicte.

ianuarie 2018

La inițiativa Consiliului Județean Harghita a avut loc la sediul Consiliului Județean Brașov, miercuri, 10 ianuarie, workshop-ul în cadrul căruia au fost dezbătute aspecte referitoare la coexistența dintre om și carnivorele mari, respectiv despre numărul tot mai mare de daunele provocate de animalele sălbatice.


decembrie 2017

În data de 31 decembrie un bărbat de 40 de ani a fost atacat la Băile Büdös de un urs

noiembrie 2017

În data de 22 noiembrie (în ziua în care a avut loc ședința comisiei ENVE) a fost publicat articolul manipulator. Citate extrase din context au fost prezentate ca fapte în sine. În cele scrise redactorul a afirmat că urșii din regiune sunt otrăviți cu substanțe preparate acasă. (https://www.theguardian.com/environment/2017/nov/22/how-the-brown-bear-became-public-enemy-number-one-in-rural-romania). În data de 24 noiembrie s-a solicitat o rectificare din partea autorului (http://judetulharghita.ro/stiri/cine-pe-cine-influenteaza.html).

noiembrie 2017

Asociația pentru Conservarea Biodiversității susține raportul, redactat de Borboly Csaba, în cadrul Comitetului Regiunilor.
https://drive.google.com/file/d/1oPViPxs7nb3OOvEI9TRRTNg0JOBbLGCk/view

noiembrie 2017

La inițiativa Consiliului Județean Harghita, la Comisia pentru protecția mediului din cadrul Senatului României, s-a organizat în data de 17 noiembrie o dezbatere a cărei temă a fost ursul.
http://judetulharghita.ro/daune/stiri/in-centrul-atentiei---problema-carnivorelor-mari.html

noiembrie 2017

În data de 15 noiembrie Parlamentul European a votat rezoluția referitoare la Planul de acțiune pentru natură, cetățeni  și economie.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B8-2017-0589+0+DOC+XML+V0//RO

noiembrie 2017

În cadrul Comisiei pentru mediu din cadrul Senatului României, care a avut loc marți, 7 noiembrie, opinia lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în ceea ce privește faptul că problema urșilor trebuie dezbătută la scară mai mare, a fost împărtășită.

octombrie 2017

Au trecut aproape două luni de când ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu a semnat ordinul pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, însă de atunci nu s-a aprobat nici o autorizație în acest sens (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/borboly-csaba-ne-pedepseste-ministerul-mediului.html).

octombrie 2017

La sediul Parlamentului European de la Bruxelles a avut loc în data 17 octombrie, conferința intitulată Coexistența cu marile carnivore – provocări și soluții, în organizarea Federației Asociațiilor de Vânătoare și Conservarea Faunei Sălbatice din UE (FACE) și Intergrupul Parlamentar pentru Biodiversitate Vânătoare și Mediul Rural. S-a clarificat faptul că de la Bruxelles nu este sprijinit „exportul de urși” (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/prevederile-europene-mentioneaza-cota-de-recoltare-ca-o-modalitate-de-conservare-a-speciilor-de-mari-carnivore.html).

septembrie 2017

În data de 30 septembrie a fost atacat de urs un tânăr de douăzeci și nouă de ani (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/victima-unui-nou-atac-de-urs-un-tanar-de-douazeci-si-noua-de-ani.html).

septembrie 2017

În cursul zilei de 20 septembrie Borboly Csaba, președintele consiliului județean, a depus la instituția sus-amintită o completare la numărul semnăturilor, acestea ajungând astfel la 15 mii de persoane care solicită luarea de măsuri cât mai urgente în vederea asigurării siguranței cetățenilor, a bunurilor acestora, respectiv la luarea de măsuri pentru conservarea speciilor protejate de lege - http://judetulharghita.ro/daune/stiri/15-mii-de-persoane-din-harghita-apeleaza-la-ajutorul-avocatului-poporului.html .

septembrie 2017

În Directiva Consiliului Europei cu privire la conservarea habitatelor naturale și a speciilor de flora și faună sălbatică, la art.16, este menționat în mod clar că este nevoie de prevenție în vederea minimalizării conflictelor dintre carnivorele mari și om - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:01992L0043-20130701&qid=1506876416622

septembrie 2017

Cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita s-a demarat o colectă pentru sprijinirea victimelor atacurilor - http://judetulharghita.ro/daune/donatie.html

septembrie 2017

În privința cotei de intervenție, ministrul Grațiela Gavrilescu a fost denunțată  la Direcția Națională Anti corupție (DNA). Conform Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM), ordinul încalcă Convenția Internațională 205/2004 care garantează protecția urșilor și lupilor. (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/discutie-privind-cota-de-interventie-in-cazul-ursilor-periculosi.html)

septembrie 2017

În data de 5 septembrie s-a transmis către Avocatul Poporului o petiție în acest sens (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/borboly-csaba-solicitati-permisiunile-de-interventie.html)

septembrie 2017

În data de 4 septembrie a apărut în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Mediului.

septembrie 2017

În data de 2 septembrie, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a vizitat a zecea victimă a atacurilor de urs pentru a se informa despre circumstanțele în care s-a produs atacul (http://judetulharghita.ro/daune/harta-interactiva.html)

august 2017

La data de 30 august a demarat strângerea de semnături pentru găsirea de soluții în cazul carnivorelor mari, petiția fiind semnată deja de mai multe persoane care au fost atacate de urs (http://judetulharghita.ro/petitieurs.html).

august 2017

Consiliul Județean Harghita înaintează o petiție către Avocatul Poporului pentru a sesiza problemele cauzate de carnivorele mari. Pentru înaintarea petiției, consiliul județean a adoptat o hotărâre de principiul, în cadrul ședinței ordinare din data de 28 august.

august 2017

În cursul zilei de 26 august, un bărbat de 38 de ani din localitatea Leliceni a fost atacat de urs, în timp ce se afla la cules de ciuperci. În urma complicațiilor apărute, acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale care a durat două ore și care a avut loc în data de 28 august, la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

august 2017 

În data de 23 august un jurnalist britanic Luke Dale Harris, a vizitat mai multe localități din județul Harghita investigând aspecte referitoare la problemele cauzate de urși. Ulterior a publicat un articol pe această temă în cotidianul The Guardian (https://www.theguardian.com/environment/2017/nov/22/how-the-brown-bear-became-public-enemy-number-one-in-rural-romania). 

august 2017

Borboly Csaba a discutat în data de 21 august cu specialiști din cadrul Facultății din Gödöllő, aspectele dezbătute fiind cele legate de gestionarea fondurilor cinegetice.

august 2017

În data de 13 august, în apropierea localității Voșlăbeni, un cioban de 28 de ani a fost atacat de urs. În urma atacului, bărbatul a fost rănit la membrele superioare, respectiv antebraț. 

august 2017

Reprezentanții asociațiilor de protecție a mediului au fost invitați în data de 1 august la o dezbatere legată de situația urșilor. Evenimentul a avut loc la sediul consiliului județean. A fost prezent, printre alții, reprezentantul Asociației Microregionale Pogány-havas, Demeter László, care a prezentat propunerile asociației în ceea ce privește managementul situației urșilor. Propunerile au fost formulate în nouă puncte, acestea sunt susținute și de Borboly Csaba și Csák László. (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/colaborare-cu-ong-urile-din-domeniul-protectiei-mediului(1).html)

iulie 2017

Cu ursul nu-i de joacă! – ceea ce nu se vede de la București – a fost titlul dezbaterii organizate în cadrul Universității de vară și taberei studențești Balvanyos, de la Băile Tușnad, din data de 19 iulie. (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/la-tusvanyos-s-au-dezbatut-problemele-cauzate-de-marile-carnivore-care-patrund-in-teritoriile-locuite.html)

iulie 2017

în data de 14 iulie a avut loc la sediul consiliului județean un workshop a cărui temă a fost Biodiversitate - Ecologie - Cinegetică: Împreună sau separat? (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/interventiile-nu-pot-fi-considerate-vanatoare.html)

iulie 2017

Primarii, conducătorii composesoratelor din regiune, au participat la un protest organizat la București, în data de 5 iulie. La acest protest s-au alăturat pe lângă reprezentanții județelor Harghita, Covasna și Mureș, și reprezentanții județelor Argeș și Brașov unde se înregistrează probleme similare. Ca urmare a întrevederii cu doamna ministru s-a promis elaborarea unui ordin de intervenție în cazul a 140 de exemplare periculoase din specia urs. Acest act nu a fost semnat nici până în momentul de față. (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/decizie-ministeriala-cu-privire-la-ursii-periculosi.html)

iunie 2017

Ursul a atacat un cioban în data de 24 iunie, sâmbătă la o stână din localitatea Dănești, fiind rănit la ambele membre inferioare. Datorită locului greu accesibil, ciobanul a fost transportat până în localitate, unde a fost preluat se Serviciul Județean de Ambulanță.

iunie 2017

Un important pas înainte în ceea ce privește această problemă este declarația finală din cadrul Platformei europene privind carnivorele mari, care a avut loc la București între 8 și 10 iunie și care are ca scop găsirea de soluții în ceea ce privește coexistența între carnivorele mari și om. Aceasta cuprinde și propuneri cu privire la scăderea numărului daunelor cauzate de animalele sălbatice.

iunie 2017

Borboly Csaba consideră că toate cazurile trebuie făcute publice, daunele trebuie raportate și trebuie discutată problema urșilor până când se va găsi o rezolvare. S-au înaintat numeroase proiecte de lege, însă la fel ca și în cazul petițiilor, acestea nu au fost evaluate favorabil. Dacă se discută cât mai mult despre această temă, și ministerul mediului va recunoaște existența ei și va lua măsuri în acest sens. Acestea au fost aspectele amintite în cadrul celui de-al patrulea atelier regional de lucru din cadrul platformei europene cu privire la conviețuirea carnivorelor mari și om. Întâlnirea a avut loc vineri, 9 iunie, și a fost organizată de Federația europeană a asociațiilor de vânătoare și conservare (FACE) și  Organizația internațională pentru conservarea naturii (WWF).

iunie 2017

La conferința care a avut loc în data de 6 iunie, la Bruxelles, pe tema planului de acțiune al Uniunii Europene pentru protecția mediului, în urma alocuțiunii lui Borboly Csaba, situația urșilor din România a fost un subiect intens discutat de cei prezenți. Cei prezenți au dat răspuns celor aduse în discuție de Borboly Csaba, îndemnând spre găsirea de soluții în ceea ce privește urșii din România.

mai 2017

Localnicii sunt tot mai nemulțumiți în ceea ce privește situația daunelor cauzate de animalele sălbatice, fapt care poate conduce la o  justiție proprie din partea celor care au suferit de pe urma urșilor – a atenționat Benke József, directorul AJVPS Zetelaka és Társai în cadrul apelului înaintat ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu și în legătură cu care s-a organizat o dezbatere la sediul consiliului județean, în data de 18 mai.

martie 2017

Aspecte cu privire la despăgubirea daunelor produse de animalele sălbatice și cota de împușcare au fost dezbătute de către Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și expertul Csák László, la Bruxelles, în data de 23 martie, cu oficialul Ctibor Kocman, reprezentantul României și Slovaciei la Direcția generală pentru mediu din cadrul Comisiei Europene.

februarie 2017

Borboly Csaba a solicitat sprijinul guvernului, în primul rând, pentru găsirea de soluții problemelor cauzate de urși. La începutul lunii februarie, președintele consiliului județean a trimis scrisori către primul ministru, Sorin Grindeanu, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, respectiv ministrului Mediului, Daniel Constantin.

februarie 2017

În cadrul ședinței plenare a Comitetului Regiunilor (CoR), s-a votat în data de 9 februarie, amendamentul înaintat de Borboly Csaba în legătura cu protejarea vieții și bunurilor umane.


decembrie 2016

La ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE), din data de 1 decembrie, președintele Consiliului Județean Harghita a înaintat, în calitate de membru al Comitetului Regiunilor un amendament referitor la situația urșilor, în cadrul programului LIFE. Acest amendament cuprinde propunerile localnicilor, asociațiilor de vânătoare și gospodarilor, reprezentanților locali, respectiv medicilor veterinari.

octombrie 2016

A avut loc cea de a VI-a ediție a Zilelor vânătorii din Ținutul Secuiesc.

octombrie 2016

Supraviețuitorii atacurilor urșilor rămân cu traume corporale și sufletești, aspecte care ar trebui luate în seamă în procesul de elaborare a legislației din domeniul protecției mediului, deoarece protecția vieților umane este primordială – a menționat Borboly Csaba, în data de 19 octombrie la ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului regiunilor care a avut loc în Suedia.

octombrie 2016

În cadrul întrevederii care a avut loc la sediul consiliului județean de la Miercurea-Ciuc, s-a semnat vineri, 14 octombrie, de către reprezentanți ai consiliilor locale, proprietari de terenuri, crescători de animale, reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare, petiția adresată ministerului mediului.

octombrie 2016

Adesea pe lângă daunele materiale, urșii atacă și oamenii în județele Covasna, Harghita, Mureș și Brașov. Județele amintite au înaintat o petiție ministerului de resort cu privire la cota de recoltare.

septembrie 2016

Fermierii din zona Ciuc au organizat o conferință agrară la sediul consiliului județean. Borboly Csaba a făcut o prezentare cu privire la daunele provocate de animalele sălbatice. Conform celor amintite, an de an situația se agravează, în acest sens nu sunt luate nici un fel de măsuri.

septembrie 2016

Președintele Consiliul Județean Harghita, Borboly Csaba și primarul Puskás Elemér s-au întâlnit cu martorii atacului de urs care a avut loc cu câteva zile înainte. Scopul întâlnirii a fost să caute soluții împreună pentru a evita cazurile asemănătoare în viitor.

august 2016

Comitetul Regiunilor a ținut o conferință la Székesfehérvár, Ungaria, unde Borboly Csaba a atras atenția asupra aspectele speciale privind protecția animalelor sălbatice, pentru că numărul urșilor pe anumite terenuri este mai mare decât ar trebui să fie.

iunie 2016

În cadrul proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita implementat de Consiliul Județean Harghita au fost cumpărate 46 containere anti-urs pentru Băile Tușnad.


decembrie 2015

Comitetul Regiunilor, în raportul despre protecția habitatelor și a păsărilor, a inclus amendamentul președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba privind urșii și pagubele cauzate de animale sălbatice.

19 noiembrie 2015

S-a redactat info-graficul cu privire la situația urșilor (http://elemzo.hargitamegye.ro/medvek-helyzete-hargita-megyeben-infografika/)


13 octombrie 2014

Președintele Consiliului Județean Harghita a solicitat prin intermediul unei scrisori, întrunirea comisiei județene pentru siguranță; tema dezbătută a fost numărul tot mai mare al urșilor din județ și daunele provocate de aceștia.

2014

S-a organizat o conferință la care au participat asociațiile de vânători, composesoratele care a tratat problema daunelor provocate de urși și pericolul pe care îl reprezintă câini de stână pentru turiștilor.


2012

S-au organizat concursuri de proiecte pentru achiziționarea gardurilor electrice; cinci asociații s-au folosit de această posibilitate, cele mai vizibile rezultate s-au obținut în localitățile Dealu și Sâncrai.


2011

În cadrul prezentărilor Academiei Harghitene s-a vorbit despre birocrația care îngreunează soluționarea daunelor provocate de animalele sălbatice.


2010

La Zilele Vânătorilor din Ținutul Secuiesc s-a vorbit și despre necesitatea soluționării daunelor provocate de animalele sălbatice.

2009 și 2010 – au avut loc trei întâlniri între ministrul Mediului Borbély László și reprezentanții organizațiilor și instituțiilor locale  care s-au confruntat cu daune provocate de animalele sălbatice.
Ministrul Mediului a înaintat cinci petiții/sesizări