Daune cauzate de animale sălbatice
duminică, 24 noiembrie 2024 07:35:25

Cine pe cine influențează?

Jurnalistul britanic susține cele afirmate cu ajutorul unei fotografii făcute acum 17 ani

(0 Votări)35 vizualizări

Jurnalistul britanic susține cele afirmate cu ajutorul unei fotografii făcute acum 17 ani

Se pare că urșilor le-a reușit ceea ce nu le-a reușit oamenilor: soarta urșilor din România a atins pragul critic în presa internațională.

Această temă a fost dezbătută într-un amplu articol publicat în data de 22 noiembrie în revista britanică „The Guardian”.

Din păcate, articolul nu contribuie la înțelegerea situației de fapt, ci mai degrabă este în căutarea de senzațional, fapt susținut și prin intermediul unei fotografii făcute acum 17 ani. Locația fotografiei este județul Ilfov, și nu regiunea noastră.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, raportor în cadrul Comitetului Regiunilor pe tema conviețuirii carnivorelor mari cu omul, solicită publicației britanice corectarea celor scrise, datorită faptului că Hargita în materialul publicat, apar informații greșite, eronate.

„Dintr-un text publicat pe blogul meu s-au scos din context fraze, care dau un înțeles cu totul greșit celor pe care le-am afirmat”, a spus Borboly Csaba care a adăugat că este greu de crezut că este vorba despre o simplă greșeală de traducere deoarece abordarea și publicarea articolului ridică suspiciunea că se dorește influențarea deciziilor politice în acest sens. Articolul a fost publicat în varianta tipărită chiar în ziua ședinței comisiei de mediu din cadrul Comitetului Regiunilor și a fost fluturat în cadrul acesteia de către reprezentantul britanic, membru în comisia sus-amintită.

„Este ușor a dezinforma presa internațională și a o convinge să lase la o parte problemele reale cu care se confruntă aici oameni. Majoritatea votanților și organelor de decizie europene trăiește în mediul urban, departe de urși, și nu cunoaște problemele reale cauzate de aceștia. Este ușor astfel a-i manipula cu afirmații și informații incomplete. Însă până în momentul de față nici organizațiile de protecție a mediului care accesează milioane de euro, nici instituțiile guvernamentale care au interzis intervențiile nu au venit cu vreo propunere alternativă pentru asigurarea securității vieții omenești în teritoriile unde populația de urs este foarte mare”, a afirmat Borboly Csaba.

Dovadă a atitudinii presei este articolul publicat în The Guardian, care face cunoscut punctul de vedere al acelor organizații de protecție a mediului care doresc menținerea stării de conflict în ceea ce privește urșii din România și prin propunerile lor nu fac altceva decât să genereze noi probleme.

Președintele consiliului județean afirmă că în acest fel au de suferit tot oamenii simplii, care trebuie să se confrunte în fiecare zi cu problemele cauzate de suprapopularea urșilor. S-a dovedit faptul că în acest fel se sporește tensiunea, iar propunerile formulate de aceste organizații nu contribuie nici la păstrarea echilibrului ecologic.

Borboly Csaba a menționat de nenumărate ori că nu se dorește uciderea urșilor, ci asigurarea siguranței populației, iar pentru aceasta este nevoie de eficientizarea gestionării fondului cinegetic. În acest scop este vitală elaborarea unui plan de management, fapt asupra căruia s-a căzut de acord și la dezbaterea care a avut loc în data de 17 noiembrie la Senatul României. Același lucru a fost evidențiat de Borboly Csaba și în cadrul ședinței comisiei de specialitate din cadrul Comitetului Regiunilor care a avut loc în data de 21 noiembrie, la Bruxelles. Problema trebuie să fie rezolvată în cel mai scurt timp, dacă nu, oamenii vor începe să își facă singuri dreptate, dăunând populației de urs. Președintele consiliului județean consideră că trebuie prevenite aceste situații.

„Nu vrem să exterminăm urșii, ci să menținem un echilibru ecologic și în acest fel să asigurăm un mediu sănătos și populației de urs. Scopul nostru este protejarea vieții oamenilor, astfel ca aceștia să nu se teamă să iasă din case, odată cu lăsarea serii. Aceasta este situația reală, care nu se vede din oraș și nici din birourile instituțiilor”, a accentuat Borboly Csaba.

 

Miercurea Ciuc, 24 noiembrie 2017