Daune cauzate de animale sălbatice
joi, 28 martie 2024 12:05:06

Borboly Csaba: Doamna ministru se joacă cu viețile oamenilor!

Persoana atacată sâmbătă de urs supusă intervențiilor chirurgicale la spitalul județean din Miercurea-Ciuc

(0 Votări)50 vizualizări

„La ora aceasta se află în operație bărbatul de 38 de ani din Leliceni care a fost atacat în cursul zilei de sâmbătă de urs. Deși s-a aflat în stare stabilă, datorită leziunilor de la nivelul brațului și a apariției unei infecții, am aflat de la personalul spitalului că bărbatul a fost supus unei intervenții chirurgicale” a afirmat Borboly Csaba, președintele consiliului județean.

Bărbatul rănit sâmbătă a putut fi intervievat, iar conform relatărilor sale pe care o puteți viziona aici, acesta a spus că s-a deplasat în cursul zilei de sâmbătă la cules de ciuperci, respectiv alune, când din senin a fost atacat de urs. Atacul a fost fulgerător, omul a fost luat prin surprindere și a avut noroc cu spray-ul cu gaz, cu ajutorul căruia a reușit să îndepărteze ursul.

Borboly Csaba a reamintit faptul că au trecut 66 de zile de la atacul ursului care a avut loc la granița localități Dănești, în data de 24 iunie, când un cioban a fost rănit în urma atacului ursului. Atunci s-a înaintat o solicitare către ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu în vederea extragerii din fondul forestier a acelor exemplare de animale care reprezintă un pericol pentru viața oamenilor. Deși, în data de 5 iulie la discuțiile care au avut loc cu ocazia protestului organizat la București, doamna ministru a promis eliberarea unui ordin de derogare care vizează intervenția în cazul a 140 de exemplare de urs, și având în vedere că data semnării ordinului a fost anunțată ca fiind 8 august, nici până în momentul de față nu s-a semnat acel ordin.

De atunci în data de 6 iulie, în localitatea Zetea, ursul a atacat în plină zi un om și l-a rănit la nivelul membrelor inferioare și superioare. În data de 8 iulie, au ajuns la spitalul județean doi cioban care au fost atacați de urs la o distanță de 8 kilometri de localitatea Mădăraș. În data de 13 august, în localitatea Voșlăbeni a fost rănit un cioban care a fost transportat pentru îngrijiri medicale la spitalul din localitatea Gheorgheni.

„Această situație este una inadmisibilă. Doamna ministru se joacă cu viețile oamenilor! Ne vom adresa la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și la Obudsmanul European!”, a afirmat președintele consiliului județean, Borboly Csaba.

Raportarea daunelor este posibilă în continuare pe pagina de socializare: https://www.facebook.com/vadkarok/?fref=ts. Informații suplimentare cu privire la daunele cauzate de urs găsiți aici: http://judetulharghita.ro/daune.html .

 

Miercurea Ciuc, 28 august 2017