Spanyol vendégek nagyra értékelték a Hargita megyei családi típusú otthonokat

Kevesebb bürokrácia szükséges a szociális intézmények esetében is

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Hargita megyébe látogatott a spanyolországi Torrent város (Valencia tartomány) önkormányzatának küldöttsége a For Roma with Roma című pályázat keretében szeptember 19–21. között. Az európai uniós projekt célja, hogy javítsa a romákkal kapcsolatos sztereotípiák és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem terén folytatott kommunikációt nemzetközi tapasztalatcserék révén, és ebben partnerként vesz részt Hargita Megye Tanácsa.

A Torrentben romákkal foglalkozó küldöttség tagjai hétfőn ellátogattak csíksomlyói iskola roma osztályába, valamint két családi típusú otthonba: a Csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központ Haladás utcai székhelyéhez és a Szépvízi Gyermekotthonba. Kedden a csíkkozmási Boga Alajos Általános Iskolában fogadták őket, ahol roma gyermekek zenés-táncos műsorát tekintették meg, majd a megye iskolai és egészségügyi mediátoraival beszélgettek. Utána a Szent Ferenc Alapítvány családi típusú otthonait látogatták meg: a tusnádfürdői, a csatószegi és a szentsimoni napközi otthont, utóbbinál egyúttal a hozzá tartozó farmot is.

A vendégek, Maria José Muñoz Pretel és Lorena Pedrón Gutiérrez a Hargita megyei benyomásaikról meséltek Borboly Csaba megyeelnöknek, aki szeptember 21-én, szerdán reggel az irodájában fogadta a küldöttséget. Elmondták, nagyon meglepte őket a családi típusú otthonok intézménye, a családi hangulat, a gyermekcentrikusság, amit itt tapasztalhattak, mert Spanyolországban minden sokkal intézményesebb formájú, annak lebontásán dolgoznak folyamatosan. Arról is beszámoltak, hogy országukban a problémás családoknál a szülőkre is ugyanannyi figyelmet fordítanak, mint a gyermekekre, és megpróbálják egyben tartani a családot. Borboly Csaba elmondta, hogy helyben rengeteg jó megoldás van, csak sajnos a bukaresti politika számos akadályt gördít ezek gyakorlatba ültetése elé, rengeteg követelményt támasztanak, ezen kellene változtatni.

A bürokrácia lebontásának szükségességét hangsúlyozta mindkét fél, mert az szolgálná a gyermekek érdekét. A megyeelnök elmondta, hogy a projektpartnerek segíthetnek a Hargita megyei megoldásokról való pozitív kommunikációban, amellyel befolyásolhatják a bukaresti döntéshozók gondolkodásmódját.

Csíkszereda, 2016. szeptember 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774