Borboly Csaba: a vidékfejlesztés továbbgondolására van szükség

Megtartotta éves közgyűlését Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete

(0 Szavazat)7 megjelenítés

Meg kell fontolni az egyesület jövőbeni szerepét, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a stratégiai célkitűzésekre, amelyek hosszú távon segítik a gazdák boldogulását megyénkben – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete október 4-én, csütörtökön megtartott éves közgyűlésén, a csíkszeredai megyeházán.

A megyeelnök beszámolt az elmúlt tíz év közös eredményeiről. 2008 óta 85 tejbegyűjtő központ létesült megyeszerte egyesületi tulajdonban, amelyeket Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének támogatásával szereltek fel. Támogatták a tejszövetkezetek megalakulását, a Csengő szövetkezetet Szépvízen eszközvásárlással, a székelykeresztúri Nagy-Küküllő szövetkezetet 222 részvénycsomag megvásárlásával, illetve a gyimesközéploki Tatros szövetkezetet három hűtőtank vásárlásával és egy Ecomilk tejellenőrző műszer beszerzésével. Továbbá tíz gazdasszony-egyesület konyháját szerelték fel. Két tejbegyűjtő autó vásárlását támogatták Homoródszentmártonban és Gyergyóremetén. A Kiskertész programon keresztül immár hat éve ösztönzik a gyermekeket a gazdálkodásra, a Mintagazda programmal pedig a szülőföldön gazdálkodás jó példáit népszerűsítik. Folytatják a vadkárok megelőzésének támogatását is, ezzel kapcsolatban Borboly Csaba kiemelte, hogy fontos a gondot okozó medvékről pontos dosszié készítése, amelyben minden okozott kárt részletesen dokumentálnak, és a kártevő medvék minél könnyebb azonosításáért minden információt tüntessenek fel benne.

A megyei tanács vezetője hozzátette, hogy a Székely termék védjegy a jövőben magasabb minőségi kritériumoknak kell hogy megfeleljen, mert a nagy gyárakkal szemben csak így vehetik fel a verseny a kistermelők. A kisvágóhidak, vágópontok létrejöttét is tovább kell támogatni, ennek kapcsán jó kezdeményezésként említette az idén nyáron megnyitott csíkcsomortáni vágóhíd példáját. A szakoktatás tekintetében pedig szerinte változtatni kell a mezőgazdasági szakok megítélésén, és a jó példákon keresztül tudatosítani kell a pályaválasztókban a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. Borboly Csaba szerint a jövőben a vásárok és állatkiállítások támogatása a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége feladata kellene legyen, hogy a vidékfejlesztési egyesület még inkább a stratégiai célok megvalósítására koncentrálhasson.

Becze István megyei tanácsos és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője a magyarországi falugazdász-hálózat mintájára létrehozandó kezdeményezésről beszélt. Jelenleg 24 falugazdász foglalkoztatására kaptak támogatást a magyar Agrárminisztériumtól a három székelyföldi megyébe. Mint arról beszámolt, eddig több mint nyolcvan önéletrajz érkezett be, ebből pedig több mint hatvan felsőfokú végzettségű szakemberé. A jövőben szeretnék bővíteni a szakemberhálózatot, a hosszú távú cél pedig Székelyföld agrárstratégiájának megalkotása.

Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője beszámolt az egyesület tevékenységéről. Mint mondta, visszatekintve az elmúlt évekre jó érzéssel tölti el, hogy sikerült felszerelni és létrehozni a tejbegyűjtő központokat, hiszen ezeken keresztül a gazdáknak is jövedelmezőbb tevékenységük. A Kiskertész program pedig évről évre népszerűbb a gyerekek körében, idén 940 gyerek jelentkezett a pályázatra egyénileg vagy csoportban.

Csíkszereda, 2018. október 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774