A Gyimesi Túrós Puliszka Fesztivál Székelyföld kiemelkedő turistacsalogató rendezvénye

A vendéglátásban rejlő lehetőségeket ki kell aknázni

(0 Szavazat)194 megjelenítés

Augusztus 26–27-én immár tizenkettedik alkalombal szervezték meg a Gyimesekbe, pontosabban Hidegségen a Csángó Túrós Puliszka Fesztivált, amelynek során a környék apraja-nagyja, de az innen elszármazottak is együtt ünnepelnek. A kétnapos fesztivál évről-évre egyre több turistát is vonz az ország számos pontjáról. Ez annak is köszönhető, hogy több éve már a rendezvény kiemelt médiapartnere és négy éve társszervezője a Román Televízió Bukaresti Magyar Adása.

Vasárnap kilátogatott a helyszínre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki gratulált Csilip Árpád szervezőnek, aki szívügyének tekinti a fesztivál megrendezését.

– Ez a fesztivál egy olyan hagyományos étkünknek népszerűsíti, amely mindig is a székely embernek alaptáplálék volt és minket jellemez. Ugyanakkor ennek az elkészítési módja, a  használt ízek tekintetében nagyon érdekes ajánlattal tudunk lenni mindenki számára – fogalmazott a helyszínen Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint a főzőversenyen bemutatott különféle túrós puliszkán alapuló étkek bő felhozatala. Az előző évekhez hasonlóan a főzőversenyen többek között részt vett az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének csapata is, Tánczos Barna szenátor főszakáccsal az élen.

– Az látszik, hogy ez a fesztivál nem csak a  térségnek és a megyének, hanem egész Székelyföldnek az egyik rangos megjelenítője, képviselője, hisz több száz  autó van, amely más megyei rendszámmal érkezett, Erdély különböző részeiről, sőt a Kárpátokon túlról is szép számban jöttek ma ide – mondta Borboly Csaba. Megítélése szerint Hidegségen összefogásban építkeznek, és jó minőségű kézműves sajtokat állítanak elő. Örömteli hír az is, hogy rövidesen az üzletek polcain is ott lesz a gyimesi sajt, amit a szövetkezet rövidesen induló gyárában készítenek.

A megyeelnök szerint a vendéglátást fogja erősíteni az is, hogy elindult megyénk első engedélyezett kisvágóhídja Gyimesfelsőlokon, Középlok szomszédságában. Így azok az állatok, amelyek itt a völgyekben gyógynövényekkel is táplálkoznak, itthon lehet őket értékesíteni és felszolgálni.

– A vendéglátás számára megerősítőleg fog hatni, hogy építjük az utakat, hidakat, és bízom benne, hogy jövőre be tudjuk fejezni Neamț megye határáig, és ezáltal körutazásra lesz lehetőség Gyergyó, Gyilkos-tó, Békás-szoros és vissza Hidegségen, jó járható út lesz, ami jót tesz a vendégforgalomnak – mutatott rá a megyeitanács-elnök.

A túrós puliszka mellet a gyimesi kenyér is a figyelem középpontjába került ma Hidegségen, a megyeelnök erről szóló helyszíni videójából kiderül, hogy a gyimesi kenyér iránt olyan nagy a kereslet, hogy az ma már Bukarestben és a többi nagyvárosban is megvásárolható.

A helyszínen a szervezők mellett gratulált a Gyimesvölgyi Vendéglátók Turisztikai Egyesülete tevékenységéhez, mert összefogésban gondolkodnak.

– Még több hasonló eseményre van szükség, a vendégházak száma tovább növelhető, ami komoly jövedelemforrás lehet, és segíti az itthon való boldogulást. Reményeink szerint a jövő ében a fesztiválokra várhatóan külön keretben fogunk gondolkodni a megyei tanács pályázati kiírásainál, hisz ezek az események azok, amelyek idecsalogatják a vendégeket, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek – fűzte hozzá Borboly Csaba.

 

A helyszínen készült fotók itt tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1364841080229938.1073741886.215328865181171&type=3

A helyszínen készült videó itt érhető el:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/vb.215328865181171/1364832996897413/?type=3&theater

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774