Unul dintre principalele scopuri ale Parteneriatului Estic trebuie să fie stoparea emigrării forței de muncă calificate

Măsuri concrete în ceea ce privește politicile de tineret în cadrul instituțiilor europene

(0 Votări)52 vizualizări

Cea mai mare problemă a țărilor din Europa de Est este așa-numitul „exod al creierelor” care se transpune în emigrarea tinerilor cu o bună pregătire intelectuală în alte țări, în speranța de a obține venituri mai consistente. Acest proces trebuie diminuat și este nevoie de luarea de măsuri la nivelul european, în cadrul instituțiilor abilitate. La întâlnirea Parteneriatului Estic care a avut loc în data de 7 iunie la Bruxelles, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, ca reprezentantul Comitetului Regiunilor, a propus ca acesta să fie unul dintre principalele scopuri ale Parteneriatului Estic, deoarece în legătură cu această temă s-au luat decizii și la nivelul Comitetului Regiunilor.

Partenerii se străduiesc ca în domeniul politicilor de tineret, competențele și abilitățile să se realizeze în conformitate cu cerințele de pe piața forței de muncă.

Borboly Csaba susține sistematic cauza tinerilor, a învățământului profesional, lărgirea sferei posibilităților de accedere pe piața forței de muncă, prin intermediul platformelor locale și internaționale, activitatea de azi fiind rezultatul muncii consecvente. Comitetul Regiunilor a adoptat propunerile din domeniul politicilor de tineret făcute de Borboly Csaba, iar comisarul european pentru învățământ, cultură, politici de tineret și sport, Navracsics Tibor a promis că vor fi făcuți pași concreți în acest sens, dată fiind importanța care trebuie acordată învățământului.

Importanța conferinței din data de 7 iunie este dată de faptul că rezultatul direct al raportului aprobat în cursul lunii februarie al acestui an este adoptarea acelei agende de activitate cu privire la programul cadru pentru învățământ care prin intermediul învățământului profesional și al competențelor va pregăti  forță de muncă competentă. Scopul programului este ca învățământul profesional și cel universitar să pregătească personal competitiv pe piața forței de muncă.

În cadrul întâlnirii, Borboly Csaba în calitate de reprezentant al Comitetului Regiunilor a prezentat bunele exemple din județul Harghita în ceea ce privește inițiativele de armonizarea activității desfășurate în domeniul învățământului și al cerințelor de pe piața forței de muncă. Comitetul Regiunilor l-a desemnat pe președintele Consiliului Județean Harghita de a prezenta aspecte cu privire la politicile de tineret ale învățământului în cadrul Parlamentului European și cel al UNESCO și să susțină punctul de vedere conform căruia consiliilor județene, respectiv cele locale trebuie să li se lărgească sfera competențelor pentru a putea soluționa problemele care se ivesc. În lipsa acestora este mai mare probabilitatea ca tinerii să renunțe la studii sau să emigreze. După cum a afirmat, este important schimbul de experiență, cunoașterea bunelor exemple, a planurilor de învățământ, a materialelor digitale și on-line, dezvoltarea sistemului de învățământ informal în scopul creșterii competitivității. Trebuie asigurate pentru administrațiile locale și regionale resurse financiare corespunzătoare care să facă posibilă integrarea tinerilor emigranți.

„În continuare lucrăm în folosul tinerilor. La Bruxelles încercăm să facem ceea ce este posibil pentru a schimba într-o direcție bună acest sistem”, a afirmat Borboly Csaba.

Mai multe informații cu privire la activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor puteți afla accesând link-ul: http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/ .

Miercurea-Ciuc, 7 iunie 2016


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774