Traseul Praid-Șumuleu Ciuc, parte a Drumului Mariei, va fi finalizat până la Rusalii

Proiectul reprezintă un beneficiu mai ales pentru localitățile pe care le traversează drumul 

(0 Votări)74 vizualizări

Conform planurilor, cele cinci trasee ale Drumului Mariei care traversează județul, urmează a fi dezvoltate. Astfel, ultimii o sută de kilometri, pe traseul Praid-Șumuleu-Ciuc vor putea fi parcurși de pelerinii care vor sosi anul viitor la sărbătoarea Rusaliilor. Lucrările au demarat, urmează amplasarea a 15 panouri informative în fiecare localitate traversată de traseu. În scopul reușitei este vitală colaborarea cu primăriile – acestea au fost cele afirmate cu ocazia întâlniri care a avut loc vineri, 15 decembrie, la sediul consiliului  județean. 

Au fost prezenți la întâlnire Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Barabás Csaba, directorul cabinetului președintelui consiliului județean, Molnár Sándor, coordonatorul programului Drumul Mariei, Szabó Károly, președintele Asociației Csíkszéki Eke, Mezey Zsolt, reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, subordonată Consiliului Județean Harghita, respectiv primarii: Bokor Sándor de la Praid, Geréb Péter – Lupeni, Bálint Elemér- Dealu, Kozma Lajos – Zetea și Molnár Tibor – Vlăhița.

Molnár Sándor a menționat că prioritare sunt lucrările referitoare la dezvoltarea traseului cuprins între localitățile Praid–Șumuleu-Ciuc, pentru care Consiliul Județean Harghita a alocat 13.700 lei, fonduri folosite pentru realizarea celor 15 tabele informative, diplomele redactare în șase limbi și timbru sec. Atestatele de pelerinaj vor fi ștampilate în magazinele, unitățile de primire a oaspeților care se găsesc de-a lungul traseului de pelerinaj. Vor fi semnalizate toate intersecțiile importante de pe traseu, iar în cursul primăverii va fi finalizat traseul sus-menționat și mediatizat și în rândul turiștilor din străinătate.

Se dorește ca pelerinii care sosesc la pelerinajul de Rusalii să parcurgă porțiunea de drum dintre Praid și Șumuleu-Ciuc, pe jos. Punctul de plecare va fi la Praid, acolo pelerinii vor primi atestatul de pelerin, iar punctul de sosire la va Șumuleu-Ciuc, unde va semnat și certificat faptul că s-a parcurs traseul.

Barabás Csaba a menționat că ideea acestui atestat a fost inspirată de traseul El Camino din Spania, traseu de pelerinaj care este parcurs anual de tot atâția pelerini câți vin și la Șumuleu-Ciuc. Realizarea traseului de pelerinaj reprezintă și un pas înainte din punct de vedere economic, de pe urma căruia pot beneficia și localnicii. Conform calculelor, în localitățile aflate de-a lungul traseului, numărul înnoptărilor va crește cu 75%. În orice caz, investiția va fi benefică dat fiind faptul că traseul nu a fost modernizat de zece ani, iar pe termen lung se dorește prelungirea perioadei de timp pe care pelerinii o petrec în zonă. Barabás Csaba a afirmat că pentru anul următor este primordială promovarea pelerinajului, asigurarea pentru perioada celor zece zile de pelerinaj a condițiilor specifice acestui tip de activitate în rândul persoanelor interesate, implicarea voluntarilor, respectiv stârnirea interesului localnicilor. Acesta a completat că este necesar ca localitățile să desemneze traseul pe teritoriul localități și care să stea la dispoziția pelerinilor.

Borboly Csaba este încrezător în ceea ce privește acest proiect și consideră că prin parcurgerea pașilor necesari, acesta poate reprezenta o reușită. Celor prezenți le-a propus să viziteze spațiile de cazare destinate pelerinilor și să identifici, aici acasă, acele spații care se pot transforma în spații de cazare pentru pelerini. Acesta a mai spus că este nevoie de cooptarea ghizilor, iar pe viitor trebuie elaborată și oportunitatea pelerinajului ecvestru. Pe reprezentanții localităților i-a îndemnat la colaborare, sosirea pelerinilor va însufleți localitățile.

Szabó Károly a afirmat că Drumul Mariei trebuie mediatizat la scară cât mai largă. Molnár Sándor a completat că proximitatea aeroportului de la Târgu-Mureș va avea un efect pozitiv asupra reușitei proiectului.

Cei prezenți au desemnat câte o persoană de contact din partea fiecărei localități și au stabilit ca activitatea de promovare să fie demarată în cursul lunii ianuarie, anul viitor. Până în momentul de față sprijin substanțial în legătură cu proiectul a acordat viceprimarul localității Lupeni, Geréb Péter, care a fost răsplătit de către Molnár Sándor pentru eforturi, prin acordarea unei diplome.

Miercurea Ciuc, 15 decembrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774