S-a adoptat hotărârea conform căreia continuă organizarea clăcilor

S-au distribuit către localități șaisprezece milioane și jumătate de lei 

(0 Votări)47 vizualizări

La ședința extraordinară a consiliului județean care a avut loc la casa de cultură din Lutița, în data de 25 ianuarie, s-au distribuit localităților din județ în jur de șaisprezece milioane și jumătate de lei. Suma provine din taxa pe valoare adăugată destinată echilibrării bugetelor și din impozitul pe venit.

Borboly Csaba, președintele consiliului județean i-a salutat pe primarii și consilierii locali din zona care au fost prezenți la ședință, parlamentarul Antal István, respectiv gazdele. Președintele consiliului a făcut cunoscut faptul că repartizarea sumelor s-a dorit a se realiza cât mai curând pentru ca administrațiile locale să poată decide la rândul lor asupra bugetelor proprii.
Cei prezenți au fost salutați și de către primarul localității Mugeni, Farkas Mózes, care a afirmat că este o onoare faptul că ședința consiliului județean s-a ținut la Lutița. 
„Mă bucur că anul 2014 debutează cu planuri comune, în acestea înglobându-se posibilitățile de dezvoltare ale localității și zonei noastre. La fel ca și în alte localități din județ și la Lutița ne confruntăm cu diverse probleme. În primul rând trebuie să evidențiez problema pe care o avem la clădirea școlii, iar pentru rezolvarea acesteia apelez la ajutorul dumneavoastră”, a afirmat primarul localității.
Fosztó József, pastorul reformat din localitate a afirmat că: „Sunt prezent aici nu doar din respect, ci și pentru a mulțumi pentru ajutorul pe care Consiliul Județean Harghita l-a acordat cultelor, și aici aș menționa doar sprijinul financiar consistent pe care l-a acordat acesta pentru construirea capelei mortuare. Ne bucurăm pentru colaborarea exemplară avută în ultimii ani, respectiv și pentru faptul că instituția consiliului județean și-a asumat roluri pe care nu ni le-am fi imaginat vreodată că ar fi posibile, cum ar fi spre exemplu sprijinirea cultelor din județ.”
„Am amintit de mai multe ori faptul că această sumă de bani nu ar putea rezolva problemele nici celei mai mici localități din județ, însă aceasta trebuie împărțită între cele 67 de localități ale județului. La următoarea ședință de consiliu județean, care va avea loc în data de 29 ianuarie, se va vota bugetul consiliului județean, ocazie cu care se va aloca pentru localitățile județene suma de aproximativ 100 milioane de lei. Programele de alimentare cu apă și electricitate a localităților, reabilitarea drumurilor județene, programele care fac referire la reabilitarea rețelelor de apă și canalizare și sprijinirea cultelor din județ, vor fi alte puncte pe ordinea de zi a ședinței ordinare a consiliului județean. Pe lângă acestea ne străduim să atragem în județ cât mai multe fonduri guvernamentale, acesta fiind și unul dintre scopurile întâlnirii care va avea loc la începutul săptămânii cu vicepremierul Liviu Dragnea”, a afirmat Borboly Csaba.
Președintele consiliului județean a făcut cunoscut faptul că în cadrul instituției s-a înființat un grup de lucru care se ocupă cu elaborarea unui sistem de organizare a concursurilor de proiecte destinat administrațiilor locale. Borboly Csaba a amintit faptul că au existat semnale cu privire la continuarea organizării clăcilor. Acesta este și motivul pentru care o parte din concursul de proiecte se va adresa reabilitării caselor de cultură și a școlilor din zona rurală. În scopul continuării clăcilor comunitare s-au alocat trei milioane de lei. La alocarea sumelor către administrațiile locale s-au avut în vedere proiectele aflate în curs de finalizare, demararea investițiilor de anvergură și contribuțiile proprii în cadrul proiectelor UE.
„Este îmbucurător faptul că la începutul anului, pe lângă distribuirea sumelor către localități, se votează și cu privire la proiecte europene desemnate câștigătoare. Consiliul Județean Harghita a câștigat două proiecte de e-guvernare a căror valoare este de câte 1,5 milioane de euro fiecare, respectiv în ambele proiecte iau parte câte 15 administrații locale. Și toamna trecută a mai existat un asemenea proiect. Consider că este foarte important faptul că două treimi din localitățile județului au astfel acces la sume de bani egale cu cele de care beneficiază cu ocazia acestei repartizări de bani”, au fost cuvintele președintelui consiliului județean la finalul ședinței extraordinare.


Lutița, 25 ianuarie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774