Locuitorii din județul Harghita ar putea trece complet în decursul unui an pe colectare selectivă a deșeurilor

(0 Votări)26 vizualizări

A rămas mai puțin de un an până la termenul limită al proiectului Sistemul de management integrat a deșeurilor din județul Harghita, care este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013, câștigat de Consiliul Județean Harghita. Pe parcursul proiectului în valoare de zeci de milioane de euro, până la data de 30 noiembrie 2015 întregul proces de gestionare a deșeurilor va fi reconstruit de la colectare până la plasarea finală. 

Despre acest subiect a avut loc o conferință de presă marți la Consiliul Județean Harghita la care a fost prezent Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Barti Tihamér vicepreședintele instituției și Zólya László, managerul proiectului. Borboly Csaba a menționat importanța proiectului și din punct de vedere a creării de noi locuri de muncă, deoarece mulțumită acestuia vor fi înființate mai mult de 120 de locuri de muncă. Pe de altă parte obiectivul Uniunii Europeană este ca până în 2030, cantitatea deșeurilor ne-reciclabile să fie zero.
„Pentru desfășurarea acestui proiect este nevoie de cooperarea instituțiilor publice și a locuitorilor.  În 2008, când am moștenit proiectul, era într-o stare foarte gravă, am reușit să aducem la nivelul actual dintr-o situație imposibilă, și slavă Domnului acum progresăm bine cu acesta”, a spus președintele consiliului județean. Acesta a vorbit și despre complicațiile în jurul selectării a depozitului deșeurilor regionale, despre campania negativă, datorită căruia au eșuat pe rând planurile de construcție a depozitelor în mai mult de zece localități. În cele din urmă pe locuitorii din Remetea am reușit să-i convingem despre avantajele unei astfel de facilități, care în mare parte este meritul primarului Laczkó-Albert Elemér, a remarcat Borboly Csaba, mulțumind și sprijinul de către Korodi Attila și Rovanei Plumb, ministrul Mediului, precum și vicepreședintelui Barti Tihamér și managerului de proiect Zólya László pentru munca grea. „Ca politician am învățat mult din acest proiect, trebuie să punem accent pe socializare, pe comunicare”, a afirmat Borboly Csaba.
Barti Tihamér a evidențiat faptul că acest proiect dispune de cel mai mare buget din proiectele derulate în județul Harghita, foarte important fiind și faptul că cei 164 milioane de euro nu sunt bani proveniți din surse locale, ci din fonduri europene.
„Proiectul trebuie considerat un factor de modernizare, un pas spre gestionarea rațională a deșeurilor. Astfel dezarmăm o bombă ecologică. În campania de conștientizare contăm pe parteneriatul presei, pentru că răspândirea colectării selective a deșeurilor în rândul locuitorilor cere acest lucru. Oportunitățile pot fi exploatate cât mai mult posibil cu ajutorul presei” a afirmat vicepreședintele.
Zólya László a rezumat esența proiectului (vezi documentul anexat). A subliniat că obiectivul principal este ca locuitorii să colecteze deșeurile în mod selectiv, astfel ca reciclarea să fie posibilă,  aceste aspecte având un efect benefic asupra mediului.

 

Miercurea-Ciuc, 12 decembrie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774