Prezență în parlament prin colaborare
Mai multe propuneri de modificare formulate de către Consiliul Județean Harghita referitoare la proiectul de lege privind economia socială au fost acceptate de către guvernul României. Fapt dovedit de rezultatele relevante astfel că propunerile făcute de către consiliul județean au fost luate în considerare, a conchis președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.
Ultima actualizare: miercuri, 18 decembrie 2013
Ministerul muncii a înaintat spre dezbatere publică proiectul de lege privind economia socială, în urmă cu doi ani, care reglementează și acest sector, denumit și al treilea sector economic. Economia socială înseamnă activarea sectorului comunitar, de voluntariat și social, care – asemenea tuturor celorlalte sectoare economice – înseamnă aspecte referitoare la ocuparea forței de muncă, tranzacții financiare, patrimoniu, fonduri de pensii, comerț etc. În România se lucrează la dezvoltarea sectorului organizațiilor civile, însă și programele Consiliului Județean Harghita se concentrează pe dezvoltarea micilor întreprinderi sociale, organizațiile nonprofit fiind active în economia socială din județ. Aici pot fi date drept exemple programele Caritas, atelierele Asociației Domus, întreprinderile de prelucrare a fructelor de la Zetea și Lupeni, fabrica de prelucrare a laptelui din Cristuru-Secuiesc, ori organizațiile fermierilor, prezente în aproape toate localitățile din județ.
Consiliul județean este parte în mai multe proiecte internaționale prin intermediul cărora specialiștii instituției au putut să se familiarizeze cu activitățile inițiativelor comunitare menite a oferi sprijin unele altora. Un exemplu în acest sens este și proiectul Progress, prin intermediul căruia reprezentanții celor cinci țări partenere, bazându-se pe bunele practici, au încercat să găsească răspuns cu privire la noile posibilitatea înființări de noi locuri de muncă în sectorul social.
Propunerile de modificare despre care este vorba sunt în parte rezultatul experiențelor acumulate în cadrul acestui program, pe de altă parte sunt rezultatul dialogului profesional dintre organizațiile civile județene, respectiv sfera civilă, în primul rând cu Institutul Economic Social al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. Un rol important în acest sens l-a avut și activitatea președintelui Consiliului Județean Harghita în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.
„Întotdeauna am subliniat faptul că dialogului social trebuie să i se acorde o atenție deosebită la nivel instituțional, deoarece împreună vom găsi mai multe alternative și vom putea să o alegem pe cea mai potrivită, și totodată astfel putem să ne întărim poziția, putem să ne facem mai lesne auzit glasul. Din propunerile înaintate în luna noiembrie sunt și propuneri care nu au fost acceptate, guvernul a convenit să aprobe forma propunerilor negociate cu FMI și cu celelalte ministere. Am convingerea că prin intermediul dialogului și al colaborării cu sfera civilă, și nu în ultimul rând, în urma dezbaterilor parlamentare, vom reuși realizarea unui progres real în acest sens”, a declarat Borboly Csaba.
Președintele consiliului județean a mai adăugat că este important faptul că personalul Consiliului Județean Harghita a formulat propuneri și la alte proiecte de lege, cum ar fi cele care vizează mecanismele de funcționare ale piețelor, achiziționarea tancurilor de răcire a laptelui sau legea descentralizării, chiar dacă în cazul acesteia guvernul a acordat o perioadă de consultare destul de scurtă de 24 de ore.
„Consider că este important ca în ciuda perioadei restrânse, să acordăm timp și energie pentru studierea acestor propuneri legislative, deoarece lucrurile sunt văzute într-un mod mai real la nivel local, decât cum se văd acestea dintr-un birou de la București. Deci rog continuarea parteneriatului cu organizațiile profesionale, instituțiile publice, sfera civilă, senatorii și deputații din județ, deoarece după cum se vede și în proiectul de lege privind economia socială, putem influența inițiativele legislative prin muncă susținută și cooperare, acestea având impact asupra vieții noastre de zi cu zi”, a afirmat președintele Consiliului Județean Harghita.
Miercurea-Ciuc, 17 decembrie 2013
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)84 vizualizări