Diplomați americani în vizită la consiliul județean

Atitudinea optimistă a județului Harghita duce la progres

(0 Votări)43 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a prezentat delegației Ambasadei SUA la București, formată din Kendra Pace, ofițer politic responsabil cu drepturile omului și Rodica Bârlănescu, reprezentantul compartimentului politic al ambasadei, aspecte cu privire la județul Harghita, conviețuirea româno-maghiară, respectiv avantajele reprezentate de dubla cetățenie obținută de către maghiarii din această zonă. Cei doi oaspeți s-au aflat în data de 6 mai într-o vizită de lucru în județul Harghita.

Dezvoltarea satelor mici reprezintă în continuare o prioritate
Borboly Csaba le-a vorbit oaspeților despre programul de sprijinire și dezvoltare a satelor mici, respectiv despre acele inițiative prin care județul încearcă să se descurce. Pe lângă păstrarea imaginii tradiționale a satelor și protecția monumentelor, un alt aspect important este și cel legat de accesibilizarea satelor mici. Acesta este și motivul pentru care consiliul județean a demarat și inițiativele de organizare a clăcilor și relansarea învățământului profesional. Învățământul profesional va asigura rămânerea tinerilor acasă, dezvoltarea agroturismului și îi motivează pe tineri să se apuce de agricultură. Aici trebuie menționat și succesul înregistrat de marca Produs secuiesc, care laudă activitatea de calitate a producătorilor locali.

Buna conviețuire româno-maghiară
Președintele consiliului județean a vorbit și despre activitățile și impresiile cu privire la buna conviețuire a românilor și maghiarilor din județul Harghita. Borboly Csaba a spus că este lamentabil faptul că se acordă atenție județului Harghita doar atunci când aici are loc vreo neînțelegere între reprezentanții celor două etnii. Acesta este și motivul pentru care investitorii ocolesc județul Harghita, iar afacerile demarate de către aceștia în județ sunt destul de puține. Trebuie să se ajungă la recunoașterea și de către partea română a motivelor pentru care relația dintre cele două etnii este uneori anevoioasă. Românii și maghiarii din această zonă se confruntă cu aceleași probleme în viața de zi cu zi. Pentru o bună conviețuire este nevoie și de partenerii de la București, a căror rol nu ar fi doar păstrarea identității minorității maghiarilor din România, ci și cea a românilor de aici, dat fiind faptul că aceștia reprezintă populația minoritară aici în zonă. Deci acesta este un interes comun.

Rolul maghiarilor din România, în Ungaria
Datorită procedurilor simplificate de acordare a cetățeniei, în anul 2011, aproximativ 200 de mii de persoane au obținut cetățenia maghiară. Această atitudine pozitivă a sferei politice din România, este un bun exemplu la nivelul întregii Europei, în comparație cu Slovacia, spre exemplu.
Un exemplu pozitiv este evident și acordarea dublei cetățenii și cetățenilor din Republica Moldova. În ultimii douăzeci de ani, partea română nu a acordat timp suficient și nici nu a depus eforturi în sensul apropierii către populația celor două țări, aici incluzându-i și pe găgăuzi. Borboly Csaba a afirmat că în calitate de conducător al unui județ unde populația maghiară este cea mai numeroasă, sprijină orice fel de apropiere către Republica Moldova, deoarece țara vecină poate fi un partener de nădejde, fie și numai în domeniul turismului.
La finalul întâlnirii, Kendra Pace și-a exprimat bucuria cu privire la faptul că s-a putut familiariza cu aspecte referitoare la modul de viață a celor din această zonă, și totodată a apreciat atitudinea pozitivă și perseverența întâlnită aici, concretizând că acestea sunt acele aspecte care duc la progres.

Miercurea-Ciuc, 6 mai 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«ianuarie, 2025»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774