Despre cooperative, drumul laptelui și dezvoltarea economiei județene la Academia Harghiteană

(0 Votări)116 vizualizări

La sediul consiliului județean a avut loc luni, 13 decembrie ultima ediție din acest an a Academiei Harghitene. Scopul programului – organizat în localitățile rurale din județul Harghita cel puțin o dată pe an de către Consiliul Județean Hargita – este asigurarea unui cadru de discuții între reprezentanții administrației publice locale, reprezentanții consiliului județean, oamenii de știință, stratul intelectual al localității (reprezentanții bisericii locale, medici, veterinari, pedagogi etc.), angajați ai autorităților administrației publice, care să permită dezbaterea problemelor sociale și care să asigure posibilitatea de exprimare cu privire la problemele actuale apărute în localitate, în acord cu problemele întregului județ.

La eveniment au fost prezenți Borboly Csaba, președintele consiliului județean, iar din partea Fundației Élő Szövet, Tankó László și Bányász József.
Borboly Csaba a pus accentul în cuvântarea sa de deschidere asupra obiceiului consumatorilor, despre necesitatea schimbării mentalității și despre importanța reprezentată de achiziționarea produselor de calitate. „Avem la îndemână posibilități pe care nu le-am exploatat încă suficient, însă legislația în acest domeniu nu este permisivă. Am speranța ca odată cu avizul Curții Constituționale pentru legea descentralizării, sfera atribuțiilor consiliului județean să se extindă și în acest domeniu, astfel vom putea întreprinde măsuri în scopul eficientizării agriculturii județene”, a afirmat președintele consiliului județean.
În ceea ce privește zona de nord a județului, acesta a precizat că „aici inițiativele din domeniul agriculturii nu sunt atât de numeroase, comparativ cu restul județului”. Și numărul proiectelor depuse în scopul obținerii de finanțări din partea asociațiilor din zona de nord a județului este mic, însă rolul asociației de dezvoltare microregională din zona de nord a județului va fi și acela de implementare a proiectelor”.
Tankó László a vorbit despre Drumul laptelui – exemplu de bună practică cu privire la colaborare cu succes a agricultorilor, întreprinzătorilor, organizațiilor neguvernamentale și a diferitelor instituții din județul Harghita. În prezentarea sa acesta a prezentat Cooperativa agricolă Târnava Mare, Fabrica de prelucrare a laptelui de la Cristuru-Secuiesc și despre Fundației Élő Szövet. Nu s-a omis nici rolul pe care îl joacă marca Produs secuiesc, în dezvoltarea economiei județului, în ajutorul pe care agricultorii, producătorii îl au de pe urma înregistrării produselor lor sub această marcă. A urmat prezentarea Mici cooperative – posibilitățile oferite familiilor prin dezvoltarea îndeletnicirilor de prelucrare a laptelui în județul Harghita făcută de către Bányász József. În cuprinsul acesteia s-au surprins aspecte cum ar fi rolul pe care îl au oamenii, principiile acestora și efortul susținut întreprins de către aceștia în scopul obținerii de rezultate. S-au enumerat și nenumăratele posibilități de colaborare care au ca rezultat dezvoltarea sustenabilă a economiei județului.


Miercurea-Ciuc, 16 decembrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«ianuarie, 2025»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774