„Da” pentru organizarea referendumului în Harghita

În urma finanțării acordate de consiliul județean există posibilitatea punerii în funcțiune a centrului wellness de la Băile Tușnad 

(1 Votări)89 vizualizări

Consiliul Județean Harghita a votat hotărârea privind organizarea referendumului în vederea consultării cetăţenilor din judeţul Harghita privind oportunitatea înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cu centrul regiunii în municipiul Târgu-Mureş. S-a aprobat astfel organizarea referendumului la nivelul judeţului Harghita, la data de 22 decembrie 2013, în vederea consultării cetăţenilor cu domiciliul stabil în localităţile din judeţul Harghita, în legătură cu oportunitatea înfiinţării acestei regiuni.

În scurta prezentare făcută de către președintele consiliului județean Borboly Csaba la ședința de consiliul care s-a desfășurat în data de 27 noiembrie la Băile Tușnad, a vorbit despre posibilitatea creării regiunii de dezvoltare care să cuprindă cele trei județe, iar centrul acesteia să fie la Târgu-Mureș. El a spus că atât grupul de analiză al Consiliului Județean Harghita, cât și membrii Societății Academice din România au atras atenția asupra faptului că actuala structură regională nu este bună, deoarece județele sărace și cele bogate sunt puse laolaltă, fapt care nu a dus la rezultatele preconizate. Astfel investițiile majore (cele care generează crearea de noi locuri de muncă) s-au centralizat în județele bogate, județele mai sărace neavând aceeași posibilitate.
„Timpul ne presează, deorece dacă în luna martie guvernul semnează acordul cu Uniunea Europeană, până în anul 2020 această temă nu va mai putea fi abordată”, a afirmat președintele consiliului județean.

 

Investiție așteptată de multă vreme
Ședința s-a desfășurat la centrul wellness aflat în vecinătatea lacului Ciucaș, această locație fiind aleasă datorită faptului că s-au alocat de către consiliul județean 900 mii de lei pentru ca acest centru să poată fi pus în funcțiune, fapt mult așteptat de către locuitorii orașului. Borboly Csaba consideră important acest fapt și pentru consiliul județean, deoarece astfel se poate salva și întrebuința una dintre cele mai impozante clădiri din oraș. În anul 2006 cu sprijin din partea reprezentanților UDMR în parlament, respectiv din partea ministerului de resort, administrația locală a obținut finanțare prin intermediul unui proiect, pentru proiectarea unui centru wellness. Studiile preliminare s-au finalizat în anul 2007, iar planul a fost în luna iunie 2008 și elaborat de către ministerul turismului, departamentul dezvoltare și proiectare, iar investiția a demarat în cursul anului 2009.
„Deschiderea centrului wellness a fost condiționată de mai mulți factori, iar soluția a fost nevoie să o găsim în comun. Pentru investițiile la centrul wellness s-a alocat din partea consiliului județean în cursul lunii martie a acestui an, suma de 200 mii lei și nu demult am revenit asupra acestei situații și din fondul de rezervă al județului a hotărât acordarea sumei de 900 mii de lei pentru ca să poată fi pus în funcțiune acest centru”, a spus președintele consiliului județean. Acesta a mai adăugat faptul că Băile Tușnad este considerată a fi o localitate cu inițiativă, deoarece anul acesta a alocat peste jumătate de milion de euro pentru oraș, asumându-și și contribuția localității în cadrul proiectului Drumul apelor minerale.

 

Noi sume de bani pentru clăci
Consiliul județean a alocat noi sume de bani din fondul de rezervă pentru acordarea unui ajutor financiar unităților administrativ-teritoriale din județul Harghita în vederea asigurării condițiilor necesare funcționării unităților de învățământ, după cum urmează: Liceul Tehnologic „Zimmethausen” Borsec, Liceul Tehnologic Zeyk Domokos Cristuru-Secuiesc, Școala Gimnazială Kós Károly – Grădinița Pitypang Gheorgheni, Școala Gimnazială Kiss Ferenc Mădăraș, Școala Generală Endes József – Școala Primară Cetățuia, aparținătoare comunei Sânsimion, Școala Gimnazială Bem József Secuieni, Liceul „Miron Cristea” – Școala Primară Filpea, aparținătoare localității Subcetate, iar pentru Școala Gimnazială József Attila – Fântâna Mare, comuna Vărșag. Valoarea totală a alocării este de 208.800 lei.
Borboly Csaba a continuat prin precizarea faptului că în cursul anului viitor se dorește continuarea inițiativei de organizare a clăcilor care de această dată se vor organiza pentru lucrările de reparații ale căminelor culturale din localitățile județului. Aceste clăci au demarat deja, ce-i drept în mod neoficial, astfel din fondul de rezervă al consiliului județean s-a alocat suma de 100 mii lei pentru repararea urgentă a acoperișului Căminului Cultural Petőfi Sándor din localitatea Joseni. Cu această ocazie, președintele consiliului județean a ținut să mulțumească pentru implicare și munca depusă administrației locale și composesoratului din localitate.
Mai multe informații despre inițiatica de organizare a clăcilor la unitățile de învățământ din județ, puteți afla mai multe pe adresa http://claca.judetulharghita.ro/.

 

Alte hotărâri
S-au aprobat organizarea activităţilor prin care va fi implicat județul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita în managementul şi implementarea proiectului „Îmbunătățirea intervențiilor în situații de urgență în zone greu accesibile” din cadrul Programului Operativ Regional și s-a aprobat și documentaţia tehnico-economică pentru lucrarea „Electrificare zona Hodoșa Gară, comuna Sărmaș”. Pe lângă acestea s-a adoptat hotărârea cu privire la derularea programului de cooperare interetnică și bilingvism în administrație publică, respectiv hotărârea privind aprobarea asocierii judeţului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu judeţul Neamţ prin Consiliul Judeţean Neamţ, în vederea promovării unor interese comune, în scopul dezvoltării economico-sociale a celor două unităţi administrativ-teritoriale. Obiectul asocierii îl constituie dezvoltarea economico-socială a judeţelor Harghita şi Neamţ, prin realizarea unor proiecte privind: modernizarea unor tronsoane din drumul judeţean DJ 127A și înfiinţarea unui sistem zonal de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate la nivelul localităţilor Gheorgheni (Lacu Roşu) - Bicaz Chei - Bicazu Ardelean – Dămuc.

 

Miercurea-Ciuc, 27 noiembrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774