Cinci ani de reuşită ai programului Biblionet

Biblioteci moderne în judeţul Harghita 

(0 Votări)38 vizualizări

Noi biblioteci deschise, biblioteci modernizate şi dotate cu echipamente noi: acesta este bilanţul celor cinci ani ai programului Biblionet în judeţul Harghita. Acest program a demarat în România în anul 2009, este parte a iniţiativei internaţionale Global Libraries şi este finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates. 

Programul naţional este administrat de Fundaţia IREX, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi bibliotecile judeţene. Programul Global Libraries are ca scop reducerea decalajului digital al societăţii în ţările participante şi îşi doreşte să asigure populaţiei accesul la calculatoare şi Internet în bibliotecile publice. Biblioteca Judeţeană Kájoni János, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita a organizat o conferinţă cu titlul Cinci ani de Biblionet în judeţul Harghita care s-a desfăşurat pe parcursul întregii zilei de joi, 27 martie.
Cei prezenţi au fost salutaţi de şeful serviciului bibliotecii judeţene, Bedő Melinda care a transmis mesajul directoarei Kopacz Katalin şi a prezentat echipa locală a programului Biblionet.
Consiliul Judeţean Harghita a fost reprezentat de consilierul Burus-Siklódi Botond care i-a salutat pe cei prezenţi din partea instituţiei şi a preşedintelui consiliului judeţean Borboly Csaba. În discursul său acesta a vorbit despre rolul culturii, aportul cercetării care mulţumită dezvoltării tehnologice face faţă crizei din învăţământ. Informaţiile în zilele noastre nu sunt cuprinse doar în format tipărit, aceste vremuri au necesitat o serie de schimbări, în ajutorul cărora pot veni bibliotecile şi instituţiile de învăţământ. Aşa-numitei colecţii a bibliotecii trebuie să i se asigure accesul la Internet. Consilierul judeţean a felicitat colectivul bibliotecilor participante în cadrul programului Biblionet şi pentru sensibilizarea celor din jur prin activitatea desfăşurată. Perioada de finanţare a programului se va încheia în acest an, iar activităţile desfăşurate până în prezent vor trebui continuate şi de acum încolo. Mulţumită numeroaselor programe Biblioteca Judeţeană Kájoni János a intrat în mentalul colectiv al localnicilor, motiv pentru care de asemenea trebuie să felicităm colectivul bibliotecii. La final, consilierul judeţean le-a urat tuturor bibliotecarilor spor la muncă. 
Bedő Melinda a dat citire şi scrisorii vicepremierului şi ministrului culturii Kelemen Hunor. „Odată cu trecerea timpului biblioteca a reprezentat locul de acumulare al cunoştinţelor care s-au reînnoit din nou şi din nou. Informaţiile virtuale iau uşor locul documentelor tipărite, iar în acest sens trebuie reformate şi bibliotecile. De cinci ani Fundaţia Bill&Melinda Gates a demarat programul Biblionet, la care s-a alăturat şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Prin intermediul acestui program în judeţul Harghita s-au deschis noi biblioteci, cele existente au fost renovate şi date în folosul comunităţii. Bibliotecile trebuie modernizate deoarece şi în secolul XXI au rol de mediator, oferă posibilitate de acces la cunoaştere, de aceea trebuie ţinut pasul cu inovaţia”, menţionează în scrisoare sa Kelemen Hunor.
Biblioteca Judeţeană Kájoni János s-a alăturat încă de la început programului naţional şi a inclus în acesta  cele 39 de biblioteci din judeţ care au corespuns condiţiilor: a obţinut acordul autorităţilor locale, a asigurat zilnic servicii timp de opt ore, au avut acces la internet, au primit cititorii în spaţii corespunzătoare, iar bibliotecarii au absolvit cu succes două cursuri de perfecţionare.
Primarii şi bibliotecarii prezenţi la conferinţă au prezentat numeroase exemple pozitive: vechi construcţii au fost reabilitate, s-au deschis noi biblioteci, s+au îmbunătăţit dotarile acestora, iar printre facilităţi s-a numărat şi demararea diverselor programe de instruire.


Miercurea-Ciuc, 27 martie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774