Până la data de 9 octombrie, când a fost termenul limită prelungit de depunere a solicitărilor în cadrul campaniei organizate de Consiliul Județean Harghita în vederea ajutorării instituțiilor de învățământ din județul Harghita în demersurile de a obține avizul sanitar de funcționare, s-au trimis solicitări din partea a 47 de localități. În total s-a solicitat sprijin de la consiliul județean pentru 77 de grădinițe și școli. Cele mai multe solicitări s-au referit la achiziționarea în instituțiile de învățământ de uși, geamuri, echiparea grupurilor sanitare, gresie și faianță, cazane pe lemne/gaz, streșini sau material lemnos pentru construcții.
Ultima actualizare: vineri, 11 octombrie 2013
„Miercuri dimineață am făcut din nou apel la primarii și directorii instituțiilor de învățământ pentru a solicita de acest sprijin, deoarece după știința mea există probleme în aproximativ 150 de instituții de învățământ, iar solicitările au sosit de la mai puțin de jumătate de grădinițe și școli. Voi solicita o explicație în scris în această privință de la inspectorul general școlar. În decursul următoarelor zile colegii mei vor face vizite la fața locului, acolo unde s-a solicitat ajutor, pentru a evalua situația. Este nevoie de deplasarea în multe locații și într-un timp cât mai scurt, deoarece trebuie să evaluăm cererile cât mai curând posibil. Dacă totul va decurge conform planurilor, la ședința ordinară a consiliului județean care va avea loc în data de 17 octombrie vom adopta hotărâri cu privire la alocarea fondurilor, iar astfel ziua următoare se poate deci organiza claca”, a declarat Borboly Csaba. Președintele consiliului județean i-a rugat pe primarii și pe directorii instituțiilor de învățământ ca având în vedere timpul scurt, să organizeze activitățile de muncă împreună cu părinții și antreprenorii locali, iar dacă este cazul să pregătească mașinile și materialele necesare pentru derularea lucrărilor. De asemenea președintele consiliului a reamintit faptul că este de datoria primăriilor să asigure un meșter/responsabil cu supravegherea lucrărilor.
După cum se știe, la conferința de presă organizată în data de 30 septembrie, Borboly Csaba a făcut cunoscută inițiativa în urma căreia se dorește organizarea de clăci în vederea ajutării instituțiilor de învățământ care nu au obținut avizul sanitar de funcționare din lipsa dotărilor necesare. Președintele consiliului județean îndeamnă la implicare socială, astfel ca din sumele aflate la dispoziția instituției în acest scop, să se poată realiza cât mai multe investiții. Borboly Csaba a făcut cunoscut faptul că prin art. 15 al Legii 273/2006 există posibilitatea ca în situații excepționale, administrațiile locale pot solicita din fondul de rezervă al consiliului județean fonduri pentru comunitățile aflate în situații de dificultate, cum ar fi de exemplu cel al închiderii școlilor. Acesta a mai subliniat faptul că consiliul județean poate sprijini în primul rând costul materialelor de construcții. Intenția este ca după evaluarea cererilor, în urma ședinței din luna octombrie, sumele aprobate să poată fi virate către cei aflați în dificultate.
S-a făcut de asemenea apel la populație și la antreprenorii locali din județul Harghita ca în cazul în care au cunoștință despre existența materialelor de construcții provenite din demolări, sau chiar dacă este vorba și numai despre un sac de ciment, să facă cunoscut acest fapt la adresele claca@judetulharghita.ro sau zolyazoltan@judetulharghita.ro, respectiv la numărul de telefon 0734-994 371 (Zólya Zoltán) și astfel vor contribui la remedierea problemelor de la grădinițele și școlile aflate în dificultate. Cei interesați pot accesa mai multe informații pe pagina web http://claca.judetulharghita.ro/
Miercurea-Ciuc, 10 octombrie 2013
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)78 vizualizări