La conferința de presă din data de 26 mai, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și al Organizației Teritoriale Ciuc a UDMR a afirmat: „Chiar și la nivel european, participarea locuitorilor din județul Harghita la vot este un fapt notabil, iar dacă luăm în considerare rezultatele obținute, putem afirma că politica UDMR este una semnificativă la nivelul Transilvaniei”. Acesta a mai spus că UDMR a obținut mai mult de 39.000 de voturi în Covasna, 57.000 în Mureș, iar în județul Harghita mai mult de 80.000 de voturi. Totalul voturilor la nivelul celor trei județe se ridică la 176.000, iar la nivel național numărul voturilor obținute de UDMR se ridică la 345.000. O cincime a maghiarilor din România locuiește în județul Harghita, aproape fiecare al patrulea vot dat UDMR-ului a venit din județul Harghita.
Ultima actualizare: miercuri, 28 mai 2014
„Mai mult de jumătate din voturi a provenit din Secuime. Este o constantă care se repetă de la alegeri la alegeri”, a mai declarat președintele consiliului județean.
Politicianul a vorbit și despre problemele vizavi de susținerea UDMR. Una dintre acestea se referă la faptul că nu s-a reușit obținerea unui rezultat mai mare în proporții decât ponderea maghiarilor din România. Dacă și în celelalte județe participarea maghiarilor ar fi fost asemănătoare celei din județul Harghita, nu ar fi existat dubii în legătură cu numărul reprezentanților UDMR din Parlamentul Europei.
„Din păcate propunerile pe care le-am făcut înainte de alegerile europarlamentare nu au fost supuse dezbaterii, iar dacă ar fi fost adoptate, acum cu siguranță am putea avea trei reprezentanți a maghiarilor din Transilvania în Parlamentul European de la Bruxelles. Maghiarii care ar fi votat cu PPMT nu au participat la alegeri, fapt care poate fi lesne constatat, voturile obținute de PPMT la alegerile parlamentare din 2012 lipsesc aproape în totalitate din numărul de voturi obținute la aceste alegeri de UDMR”, a spus Borboly Csaba.
O altă problemă a fost reprezentată de faptul că unele persoane au încercat să mobilizeze populația în ziua votului speriindu-i, ori prin lamentări. „Prin aceste metode nu se pot obține voturi, jelirea nu este o componentă a campaniilor desfășurate în Secuime”, a adăugat președintele.
„Votul nu este un act de caritate, politicianul nu trebuie să se milogească, ci să inspire încredere! Campania nu trebuie să aibă la bază teama, ci pe bună dispoziție și am constatat cu mare bucurie că tinerii din Ciuc au mers cu drag la vot. Scopul nostru trebuie să fie acela ca UDMR să obțină un rezultat mai mare de 6%, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca cel puțin 500 de mii de maghiari să se prezinte la urne. Cu o asemenea prezență la vot, am putea deveni un factor de neignorat la nivel politic în România. Să avem curajul de a ne autodepăși!”, a declarat Borboly Csaba, adăugând că „județul Harghita și-a demonstrat valoarea și în data 6 mai, și în 25 mai deopotrivă”.
Aceste alegeri vorbesc într-o oarecare măsură și despre gradul de încredere pe care oamenii o au în conducătorii locali, dar și în reprezentanții din parlamentul național. Rolul acestora în mobilizarea populației a fost unul hotărâtor. În opinia președintelui consiliului județean, în ciuda petițiilor și comunicatelor politice artificiale, oamenii au votat în favoarea politicii care se ocupă într-adevăr cu rezolvarea problemelor de zi cu zi. Morala alegerilor din 25 mai este cea că populația așteaptă de la reprezentanții pe care i-a votat, găsirea de soluții pentru problemele cu care se confruntă zilnic.
Miercurea-Ciuc, 26 mai 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)51 vizualizări