Înființarea centrului harghitean de instruire este sprijinit atât de pompierii profesioniști, cât și de pompierii voluntari
La sediul consiliului județean din Miercurea Ciuc a avut loc în data de 4 aprilie, întrevedere care a avut ca temă principală înființarea centrului de instruire a pompierilor în conformitate cu legislația din domeniu. Cei prezenți au conchis că înființarea unui asemenea centru ar fi oportună, județul Harghita devenind astfel un județ pilot, așezarea s-a geografică fiind oportună dezvoltării unui astfel de centru. La propunerea lui Borboly Csaba în perioada următoare va fi pregătită documentația necesară pentru a putea solicita fonduri de la guvern la rectificarea bugetară de la mijlocul anului.
Ultima actualizare: marţi, 10 aprilie 2018
După cum v-am mai informat, pentru înființarea centrului de perfecționare, o primă locație a fost propusă a fi clădirea care a găzduit sediul administrativ al minei din Bălan și care imobilul se află în proprietatea primăriei din Sândominic. O a doua locație propusă a fost în localitatea Vlăhița.
La întâlnirea din data de 4 aprilie au fost prezenți și vicepreședintele consiliului județean, Bíró Barna Botond, directorul general din cadrul consiliului județean Zonda Erika, consilierul județean Szentes Antal, Albert Csaba, președintele Asociației pompierilor voluntari din județul Harghita, primarul localității Sândominic, Karda Róbert, Kósa Béla și György Máthé Levente reprezentanți ai grupului de pompieri voluntari din Sândominic și colonelul Monoranu Radu de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltul.
Albert Csaba a prezentat și opțiunea ca un centru de perfecționare să fie înființat la Vlăhița, în localitate existând un teren care poate fi cumpărat sau închiriat. Acesta a mai completat că s-a luat legătura cu echipe de pompieri din Germania și Olanda care sunt dispuse să sprijine echipele de aici cu echipamente și cunoștințe profesionale.
Cei prezenți au conchis să viziteze în cursul lunii aprilie locațiile de la Bălan și Vlăhița, dar și alte posibile locații. După alegerea locației, în cursul lunii mai se va înainta către guvern solicitarea de finanțare.
Szentes Antal a afirmat că aceasta este o investiție importantă și necesară, fiind important a identifica resursele și locația adecvată. În acest sens a propus efectuarea de vizite la centre de acest fel din țară, sau din străinătate.
Vicepreședintele consiliului județean Biro Barna Botond a menționat că prin implementarea de investiții de care este nevoie, județul Harghita poate fi luat drept exemplu. Acesta a completat și a spus că trebuie identificate acele criterii care sunt necesare pentru înființarea acestui centru, iar în funcție de acestea să fie aleasă și locația.
În data de 13 aprilie se va vizita locația din Bălan, urmând ca tot în cursul acestei luni să fie vizitat un centru de acest tip din Olanda.
În ceea ce privește locația, Borboly Csaba a atras atenția asupra faptului că este necesar ca viitorul centru să dispună de spații de cazare astfel ca să poată fi organizate cursuri de mai multe zile, chiar și o săptămână. Totodată, consideră importantă achiziționarea de echipamente mobile care pot fi transportate și în alte locații pentru organizarea de cursuri de una sau două zile. Președintele consiliului județean a atras atenția asupra faptului că trebuie pregătiți tinerii care aleg să fie pompieri. Aceștia ar putea să-și continue specializarea la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă a Pavel Zăgănescu din localitatea Boldești-Scăeni, Prahova.
Cei prezenți au conchis că administrarea și funcționarea viitorului centru se va realiza în parteneriat cu Asociația pompierilor voluntari din județul Harghita.
Miercurea Ciuc, 5 aprilie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)74 vizualizări