Rezultatele de la bacalaureat: în opinia lui Borboly Csaba, Bucureștiul trebuie să ia măsuri

Consiliul Județean Harghita mărește cuantumul sumelor destinate învățării limbii române 

(0 Votări)13 vizualizări

Ca urmare a rezultatelor finale la examenul de bacalaureat, Borboly Csaba a afirmat că este nevoie de măsuri și mai hotărâte pentru ca guvernul să recunoască faptul că sunt necesare schimbări radicale, dacă se dorește obținerea de rezultate. Pe lângă numeroasele măsuri de până acum, Consiliul Județean Harghita va mări cuantumul finanțării programelor care au scop însușirea limbii române.

„Ne-a ajuns că în fiecare an lumea rămâne stupefiată de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat, ca după aceea totul să fie dat uitării și să nu se ia nici o măsură. Bucureștiul nu este interesat de niciuna dintre semnalările noastre” – a afirmat Borboly Csaba în data de 13 iunie, după publicarea rezultatelor finale ale examenului de bacalaureat. În opinia acestuia trebuie atrasă din nou atenția guvernului și mai vehement în legătură cu faptul că este nevoie de schimbări radicale, deoarece rezultatele sunt rele nu numai în județul Harghita, ci în întreaga țară.

Propunerile președintelui județean au în vedere ca metodologia de învățământ destinată minorităților pentru însușirea limbii și literaturii române să fie introdusă și la gimnaziu, relansarea învățământului profesional, respectiv introducerea examenului de bacalaureat diferențiat. În ceea ce privește bacalaureatul diferenția, președintele consiliului județean a menționat că un examen de categoria a doua nu va fi suficient pentru a tinerii să frecventeze cursurile unei universități, dar probabil cei care vor promova un astfel de examen vor putea să urmeze cursurile unei școli tehnice. Acest aspect ar putea fi dezbătut cu reprezentanții pentru învățământ din cadrul UDMR, respectiv prin cooptarea celor ai Uniunii Pedagogilor Maghiari din România. Borboly Csaba face apel la uniunea pedagogilor de a fi un partener în atingerea celor mai sus-menționate.

Totodată, președintele Consiliului Județean Harghita a spus că în cursul anului viitor, Consiliul Județean Harghita va mări cuantumul sumelor destinate finanțării acelor programe care au în vedere învățarea limbii române prin participarea la tabere, schimburi de elevi, respectiv achiziționarea acelor materiale didactice care pot contribui la pregătirea elevilor pentru examenul de bacalaureat.

În perioada 2008–2011 rezultatele obținute de elevii din județul Harghita la examenul de bacalaureat au fost peste media națională: în 2009 la nivel național procentajul de promovabilitate a fost de 81,5%, în Harghita - 84%. Cea mai evidentă diferență s-a înregistrat în anul 2011: la nivel național promovabilitatea a fost de 46%, în vreme ce în județul Harghita a fost de 67%. În anul 2019 rezultatele finale afișate în data de 12 iulie (http://www.eduhr.ro/web2/index.php/ro/relaii-cu-presa/6798-bac-statistici-dupa-contestatii-si-rezultate-finale) în județul Harghita au revelat o promovabilitate de 53,10%, în timp ce la nivel național aceasta a fost de 69,1%.

Consiliul județean s-a ocupat constat în ultimii ani cu aspectele referitoare la predarea limbii române, Borboly Csaba în cadrul solicitărilor, propunerilor înaintate către miniștri de resort, secretarii de stat, dar și în întâlnirile avute cu aceștia a solicitat rezolvarea problemei. Nu în ultimul rând s-a adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminărilor (CNCD), mai mult în anul 2018, după demersul președintelui consiliului județean și alăturarea la acesta a UDMR, ministrul învățământului de la aceea vreme și-a dat demisia. Consiliul Județean Harghita împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita a elaborat un studiu, în anul 2018 în urma căruia s-a propus organizarea de cursuri de formare adresate acelor pedagogi care predau limba română la clasele la care limba română este limbă nematernă. De asemenea, este foarte importantă organizarea de tabere de învățare a limbii române destinate elevilor de la școlile primare și cele gimnaziale, respectiv organizarea taberelor de schimb de elevi. Demersurile făcute de consiliul județean în acest sens pot fi consultate la următorul link: https://judetulharghita.ro/judetul-harghita/limba-romana.html

 

Miercurea Ciuc, 13 iulie 2019


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774