Planuri pe mai multe niveluri pentru managementul optim al carnivorelor mari
Președintele delegației României la Comitetul European al Regiunilor (CoR), Robert Sorin Negoiță, membru titular și raportor al CoR, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Szép Róbert au ținut conferință de presă la sediul Asociației Municipiilor din România de la București în data de 9 februarie 2018 în tema îmbunătățirii managementului carnivorelor mari cu accent pe urși bruni carpatini, cu scopul menținerii echilibrului ecologic cu populații optime, precum și a prevenirii conflictelor dintre om și carnivorele mari.
Ultima actualizare: luni, 12 februarie 2018
Borboly Csaba, în calitate de raportor al CoR desfășoară o activitate accentuată pe tema coexistenței omului cu speciile care generează conflicte. Ca un rezultat al activității din ultima perioadă, în data de 31 ianuarie 2018 la ședința plenară CoR de la Bruxelles a fost adoptat proiectul propus de către Borboly Csaba „Promovarea coexistenței cu specii care stârnesc conflicte în cadrul directivelor Habitate”. În data de 7 februarie 2018 Borboly Csaba a prezentat forma adoptată a proiectului viceprim-ministrului Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului.
În cadrul conferinței de presă Borboly Csaba a prezentat proiectul de aviz adoptat de CoR și a menționat că eforturile în vederea adoptării acestuia au fost foarte mari, un rol important avându-l în aceste demersuri Robert Sorin Negoiță, căruia i-a mulțumit. De asemenea, este o mare realizare că acest proiect de aviz a fost votat în unanimitate de membri instituției europene. Borboly Csaba a subliniat importanța luării măsurilor de prevenție în vederea minimalizării, respectiv eliminării conflictelor om-carnivore mari prin elaborarea unor programe naționale, locale și regionale. „Este foarte importantă participarea unităților administrativ-teritoriale în elaborarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000 și pentru diferitele specii protejate. Totodată, este nevoie de o planificare strategică multianuală și multidisciplinară, în cadrul căreia prin intermediul fondurilor europene și nu numai, să se aloce resurse în mod țintit biodiversității și problemelor legate de biodiversitate și de habitatele carnivorelor mari” – a accentuat raportorul CoR, amintind și de necesitatea plăților Natura 2000 din FEADR pentru fermieri. Președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat importanța protecției agriculturii tradiționale ca un factor deosebit de important în conservarea biodiversității, declarând: „Trebuie să se introducă și să se pună la dispoziția fermierilor noi stimulente nu numai în zonele care intră în contact direct cu rețeaua Natura 2000, ci și în sectoarele înrudite cu aceasta.”
Președintele delegației României la Comitetul European al Regiunilor (CoR), Robert Sorin Negoiță l-a felicitat pe Borboly Csaba pentru adoptarea proiectului de aviz și a afirmat că acesta nu rezolvă problema urșilor, însă este un prim pas întreprins în acest sens atât din punct de vedere al cooperării la nivel social, cât și al protecție mediului și sferei economice.
„Trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu o problemă reală de suprapopulare a speciei și a unei bariere comunicaționale” a afirmat Szép Róbert. „Trebuie să înțelegem că oamenii au luat problema în mâna lor și încearcă să-și facă singuri dreptate. Acesta este motivul pentru care mă bucur că Borboly Csaba încearcă să aducă părțile interesate la aceeași masă. Nu putem să ne gândim doar la carnivorele mari, trebuie consultată opinia specialiștilor în acest domeniu și găsite soluțiile optime. În două, trei săptămâni va fi finalizat planul de management al ministerului, pe baza căruia vom putea discuta care sunt metodele de protecție a speciilor protejate, dar și despre acele situații și locuri specifice care trebuie tratate separat”, a conchis comisarul șef.
O altă temă abordată în conferința de presă o reprezintă propunerea de program pilot denumită „Îmbunătățirea managementului carnivorelor mari în județul Harghita prin colaborare cu factorii implicați” inițiată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita în parteneriat cu Asociația Microregională „Pogány-havas”, administratorul sitului Natura 2000 ROSCI0323, ROSPA0034 Depresiunea şi Munţii Ciucului. În cadrul acestui program în prima fază se va realiza un proiect de evaluare și monitorizare a populațiilor de carnivore mari și instruirea personalului de pază. Prin acest proiect Consiliul Județean Harghita dorește să colaboreze atât cu asociațiile de vânătoare, cât și cu instituțiile și autoritățile competente, respectiv sfera civilă. Borboly Csaba a prezentat această propunere de proiect cu ocazia întâlnirii din data 7 februarie cu doamna viceprim-ministru Grațiela Leocadia GAVRILESCU, ministrul Mediului, în prezența secretarului de stat Uricec Eugen Constantin și al comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu, Szép Róbert, și a directorului Direcției de biodiversitate Adriana Croitoru din cadrul Ministerului Mediului. Conducerea Ministerului Mediului a considerat că această inițiativă este oportună, coincide cu obiectivele ministerului, totodată și-a oferit sprijinul profesional pentru punerea în practică a acestuia. În opinia reprezentanților ministerului un astfel de proiect pilot este important, iar rezultatele derivate din acesta pot fi încadrate în alte proiecte.
„Și nu în ultimul rând, mulțumesc reprezentanților Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, senatorilor și deputaților UDMR din Parlamentul României, județelor Covasna și Mureș pentru rolul asumat în demersurile comune, respectiv lui Kelemen Hunor pentru sprijinul acordat pe durata dezbaterilor” a afirmat după conferința de presă Borboly Csaba.
Aspectele dezbătute în cadrul conferinței de presă de azi, 9 februarie puteți afla la următorul link: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1504941276219917/
Materiale cuprinzătoare ale pașilor premergători adoptării proiectului de aviz pregătit de Borboly Csaba în calitate de raportor la Comitetul Regiunilor, cât și date statistice cu privire la atacurile ursului produse în județul Harghita, găsiți aici.
Declarația medicul specialist în chirurgie toracică la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, dr. Dobrica Adrian Cristian cu privire la leziunile victimelor atacurilor de urs puteți să o accesați la următorul link: https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1294282374006474/
București, 9 februarie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)37 vizualizări