Regiunile bioculturale, la baza dezvoltării durabile

Borboly Csaba a propus o nouă temă la ședința comisiei ENVE 

(0 Votări)19 vizualizări

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și membru al Comitetului Regiunilor (CoR) propune introducerea în politica europeană a conceptului de regiune bioculturală. Propunerea a fost făcută cu ocazia ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) care a avut loc în data de 28 ianuarie la Bruxelles și unde au fost dezbătute aspecte referitoare la Convenția pentru Diversitatea Biologică. Această temă este abordată de președintele consiliului județean, în colaborare cu Grupul de lucru pentru gestionarea durabilă a peisajelor, în special cu Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Textul integral al propunerii, în limba engleză poate fi accesat pe următorul link:

https://www.facebook.com/CsBorboly/posts/2173174419679055

În înțelesul propunerii, prin introducerea conceptului de regiune bioculturală ar putea fi conectate diferitele strategii europene și Convenția pentru Diversitatea Biologică. Identitatea culturală și biodiversitatea se interconectează nu numai în regiunea noastră, în România, ci și în Europa și în numeroase regiuni ale lumii. Borboly Csaba a evidențiat în cadrul propunerii faptul că co-evoluția om-natură, modul tradițional de gospodărire a terenurilor, respectiv valoarea naturală ridicată și biodiversitatea regiunilor joacă un rol cheie în dezvoltarea rurală durabilă. Astfel definirea și gestionarea acestora ca regiuni bioculturale poate reprezenta un instrument indispensabil pentru dezvoltarea durabilă și care poate conduce la dezvoltarea economică, păstrarea valorilor culturale și conservarea biodiversității.

În ciuda faptului că în ceea ce privește regiunile bioculturale există un volum mare de cunoștințe și know-how, acest concept nu este cuprins în procesul de decizie de la nivel înalt.

„Am încredere că județul Harghita, această regiune, mulțumită valorilor culturale și naturale poate deveni un centru de dezvoltare rurală durabilă care, pe lângă păstrarea valorilor noastre poate contribui la bunăstarea locuitorilor din această zonă și cu care fiecare dintre noi se poate mândri. Atragem atenția instituțiilor europene în acest sens, deoarece prin finanțare europeană au fost dezvoltate localitățile, drumurile, s-au construit rețele de canalizare, s-a contribuit la bunăstarea comunităților. Trebuie să ne facem auzită vocea și trebuie să solicităm finanțarea europeană în numeroase domenii, trebuie să protejăm comunitatea a cărei membri suntem, acesta este motivul pentru care trebuie să ne asigurăm prezența în cadrul instituțiilor Uniunii Europene”, a afirmat Borboly Csaba.

Demersurile întreprinse de Borboly Csaba, în calitate de raportor pe tema coexistenței cu speciile care stârnesc conflicte în cadrul Directivei Habitate, pot fi consultate accesând următorul link:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/promovarea-coexistentei-cu-specii-care-starnesc-conflicte-in-cadrul-directivelor-habitate/

Despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor, puteți afla mai multe:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

Miercurea Ciuc, 28 ianuarie 2019


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774