Prezentarea rezultatelor proiectului Youth&SPA în cadrul evenimentului Săptămâna Regiunilor UE, la Bruxelles

(0 Votări)10 vizualizări

În cadrul evenimentului Săptămâna Regiunilor UE, organizat la Bruxelles, în perioada 7-10 octombrie 2019, au fost prezentate și discutate rezultatele proiectului Youth&SPA, co-finanțat prin programul Erasmus+ KA3. Scopul proiectului este asigurarea dialogului dintre tinerii și factorii decizionali din orașele balneare rurale. În cadrul întâlnirii a fost introdusă abordarea unică prin dezbaterile dintre generații, susținute de fiecare partener, cu privire la viitorul și oportunitățile tinerilor din aceste orașe balneare prin intermediul turismului, producției locale, antreprenorialului, etc. 

După această dezbatere domnul Kepli József, viceprimarul orașului Hévíz a prezentat posibilitatea înființării reprezentanței efective a intereselor tinerilor la toate nivelele decizionale, începând de la comunitățile locale, naționale și UE. Procesele democratice funcționează, astfel reprezentanța tinerilor și atragerea lor în procesul decizional poate fi asigurată în mod eficient, începând cu inițiative realizate în primul rând în școli și la nivelul localității. 

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a prezentat bunele practici realizate la nivel regional în vederea sprijinirii tinerilor pentru a fi auzită vocea acestora, precum și  oportunitățile asigurate pentru tineri în vederea stabilirii unui viitor în localitățile rurale din care provin. În vremea în care președintele a început să exercite această funcție, inițiativele de acest gen erau practic inexistente, în timp ce în zilele noastre avem la dispoziție un număr însemnat de bune practici.

Ca urmare a prezentărilor de mai sus, a avut loc o sesiune în vederea discutării celor patru teme principale. Fiecare partener a fost responsabil pentru coordonarea unei anumite teme, printre care trezirea interesului tinerilor față de procesele decizionale, atragerea lor în activităților de dezvoltare comunitară, diminuarea fenomenului de migrație în rândul tinerilor, modul de funcționare a consiliului tinerilor. Dezbaterile au fost organizate în grupuri mici, după care au fost prezentate în plen rezultate obținute.

În vederea trezirii interesului tinerilor față de procesele decizionale, provocările cu care trebuie să se confrunte aceștia sunt următoarele: discrepanța dintre interesele tinerilor și ceea ce primesc din partea factorilor decizionali; aspectele care conduc la dezamăgirea față de procesul de luare a deciziilor, însă există și lipsă de cunoștințe și motivație din partea ambelor părți.

În vederea creșterii numărului activităților de dezvoltare comunitară, au fost propuse următoarele activități: asigurarea unor oportunități atractive și creșterea calității vieții, respectiv luarea măsurilor efective în ceea ce privește identitatea în sine a tinerilor. În vederea micșorării fenomenului de migrație în rândul tinerilor, trebuie asigurate oportunități de pregătire specifice și educație la nivel superior în zonele rurale. Tinerii talentați trebuie sprijiniți și oportunitățile cu privire la locurile muncă  trebuie diversificate. Totodată, funcționarea eficientă a oricărui consiliu de tineret, în afară de angajamentul tinerilor și al factorilor de decizie, necesită o structură administrativă și un cadru financiar adecvat.


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774