„Comisia Europeană se ocupă în mod special cu problema urșilor și în acest sens a întocmit în cursul anului 2015 un raport care analizează practicile întreprinse în acest sens din mai multe țări”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, care a atras atenția și în Comitetul Regiunilor în ceea ce privește pericolul pe care îl reprezintă numărul de urși tot mai ridicat pentru viețile omenești (raportul poate fi consultat accesând link-ul: Defining, preventing, and reacting to problem bear behaviour in Europe). În Slovenia urșii relocați s-au întors în locul de unde au fost luați în decursul unei săptămâni. Și în Suedia exemplarele de urs care au creat probleme au fost relocate, iar în cazul în care s-au întors au fost împușcate imediat. În Elveția, pe baza legii, dacă ursul atacă omul, sau se stabilește că acesta reprezintă un pericol pentru oameni în localitățile în care se deplasează pentru procurarea de hrană, atunci este împușcat. Se pune astfel problema gestionării atente a gunoaielor menajere, spre exemplu în unele state occidentale se acordă atenție specială pentru ca animalele să nu aibă acces la gunoiul menajer.
Ultima actualizare: joi, 09 iulie 2015
În opinia președintelui consiliului județean, se poate constata și pe baza documentului că metodele de soluționare a problemelor sunt diferite de la țară la țară, însă toate pun în prim plan siguranța vieții omenești. Acesta este unul dintre motivele pentru care România ar trebui să renegocieze acordul european în ceea ce privește cota de împușcare în cazul ursului brun carpatin, respectiv urmărind normele UE, să pună în prim plan viețile omenești. Președintele consiliului județean săptămâna trecută a afirmat în cadrul ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor că această problemă ar trebui tratată diferit, în funcție de specificul fiecărei regiuni, propunând divizarea sau relocarea populației de urși, respectiv întocmirea unui raport care să prezinte măsurile care pot fi luate în acest sens. Membrii Comitetului Regiunilor au reacționat pozitiv solicitării lui Borboly Csaba, mulți dintre aceștia exprimându-și dorința de a veni în județul Harghita pentru a se informa despre situația urșilor de aici.
Raportul întocmit despre situația urșilor de către Grupul de analiză și sinteză din cadrul Consiliului Județean Harghita poate fi consultat http://analiza.judetulharghita.ro/daune-provocate-de-ursi-in-judetul-harghita/ Despre activitatea președintelui consiliului județean în cadrul Comitetului Regiunilor, puteți afla mai multe pe site-ul: http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/ .
Miercurea-Ciuc, 7 iulie 2015
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)39 vizualizări